Сезон кавунів використайте з користю для здоров’я. Адже цей продукт наділяють чудодійними властивостями. Кавун містить цукор, який легко засвоюється, – глюкозу і фруктозу. Крім того, у ньому багато фолієвої кислоти, клітковини, пектинів. А завдяки унікальній здатності виводити з організму шлаки і токсини кавун вважають одним із найкращих очищувачів нирок.
Кавуни їмо цілодобово
Якщо ви вирішили спробувати кавунову дієту, то їсти кавуни потрібно майже цілодобово. Пояснюється це тим, що саме у нічні години відбувається посилене концентрування сечі, а це – основний фактор, що сприяє утворенню каменів. Застосовувати кавунову дієту рекомендується рівно п’ять днів.
Кавунова дієта дуже проста. Необхідно їсти впродовж доби лише кавуни з розрахунку 1 кілограм м’якоті на 10 кілограмів власної ваги.
Кавунова дієта може допомогти при багатьох захворюваннях печінки, хронічному гепатиті і жовчнокам’яній хворобі. Як розвантажувальний продукт кавун радять їсти при атеросклерозі, подагрі, артритах, ожирінні. Корисний він також при малокрів’ї, захворюваннях кровотворних органів. Свіжу м’якоть кавуна їдять натщесерце люди з гіпертонією та виразкою. Допоможе вона при безсонні і втраті сил.
Корисного ефекту можна досягти, лише якщо їсти м’якоть у достатній кількості: по 1-2 кілограми двічі-тричі на день. Робити це потрібно за годину до їжі.
Кавунова дієта має мінімум протипоказань. Але вони все ж таки є. Насамперед, це хвороби, пов’язані з порушенням відтоку сечі, – вроджені аномалії сечостатевої системи, аденома передміхурової залози, післяопераційні спайкові процеси. Крім того, дієта, яка складається з чорного хліба з кавуном, шкідлива хворим, які потерпають від шлунково-кишкових захворювань, адже це може призвести до загострення виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки. Тому при кавуновій дієті іноді краще поєднувати кавун не з чорним, а з білим хлібом. Чорний окислює сечу і знижує ефективність дієти. Не варто захоплюватися кавуновими дієтами, якщо у нирках каміння великого розміру. Під дією кавунового соку вони можуть, до кінця не розчинившись, "зрушити" з місця і стати причиною ниркової кольки.
У деяких людей, особливо старшого віку, при низці хронічних захворювань кишківника порівняно грубі волокна кавуна можуть призвести до здуття. А хворим на цукровий діабет дозволяється кавун вживати в обмеженій кількості – з урахуванням добової норми цукру.
Корисні сік та насіння
У кавуновому сокові відсутні харчові волокна, менше органічних кислот, і тому при його вживанні не спостерігається ускладнень із боку шлунково-кишкового тракту. П’ють його за тими самими правилам, що і вживають м’якоть, лише в іншій дозі – по 50-100 мл 4-6 разів на день перед їжею.
Насіння кавуна містить до 50 відсотків жирної олії. Насіння кавуна використовують при лікуванні жовчнокам’яної хвороби, циститу, пропасниці.
Насіння кавуна також хороший протигельмінтний засіб, який за ефективністю не поступається насінню гарбуза. Для цього використовують кавунове "молоко", зробити яке можна у домашніх умовах. Розітріть попередньо насіння кавуна у холодній воді у співвідношенні 1:10. Цю суміш настоюють 6-8 годин, для смаку додають цукор чи фруктовий сироп. П’ють по 50-100 мг 6-8 разів на день за годину до їжі.
З лікувальною метою можна використовувати свіжу м’якоть кавуна і цукати. З кавунових шкірок видалити верхній зелений шар, нарізати його шматочками, занурити в окріп і варити 10 хвилин, але не дати розваритися. Відкинути на сито і гарячими перекласти у цукровий сироп, який кипить. На кілограм шкірок береться 1,2 кілограма цукру і 3,5 склянки води. Довести до кипіння зі скоринками і зняти з вогню. Коли охолоне, знову прокип’ятити 5 хвилин і залишити. Повторювати цю процедуру, доки скоринки не стануть прозорими. Перед закінченням варіння додають лимонну кислоту, можна ванілін. Готові цукати витягують шумівкою на тарілку, підсушують, складають у банку. Зберігають як звичайне варення.
Кавуновий напій
На літр напою беруть 350 г м’якоті кавуна, 150 г цукру, лимонний сік, 50 г білого сухого вина, 600 г води. Цукор і лимонний сік розчиняють у воді, яка кипить, доводять знову до кипіння. Розчин охолоджують, кладуть у нього нарізану кубиками м’якоть кавуна і дають настоятися протягом 30-40 хвилин. І якщо наступного дня у вас немає важкості у шлунку – можна сміливо дотримуватися п’ятиденної кавунової дієти із вживанням цього напою.
Після закінчення дієти не завадить ще тиждень-два вживати кавуни. Приблизне меню: на сніданок – несолодка вівсяна каша і трохи сиру; на обід – риба, м’ясо з овочевим салатиком без жирної заправки. На вечерю – кавун із розрахунку кілограм м’якоті на 30 кілограмів власної ваги.