Черемха має фітонцидні властивості, завдяки яким може вбивати мікроби і навіть комах. Плоди цього дерева багаті на флавоноїди, ефірну олію, дубильні речовини, яблучну і лимонну кислоти, фітонциди, залізо, марганець, цинк, мідь, магній, вітамін С, каротин.
Настоянками з плодів лікують запальні процеси слизової оболонки очей, дизентерію. Готують відвар так: столову ложку плодів заливають склянкою окропу і варять на малому вогні хвилину. Настоюють одну-дві години, проціджують і п’ють по четвертині склянки двічі-тричі на день.
Настоянками з цвіту і листя (столову ложку на склянку окропу) лікують кон’юнктивіт і дерматит (роблять примочки), внутрішньо вживають при туберкульозі.
Корисна черемха при розладах шлунка. Але у такому разі до відвару плодів потрібно додавати прополіс. Столову ложку сухих ягід заливають склянкою окропу, варять на малому вогні п’ять хвилин, відвар охолоджують, проціджують, додають 30 крапель 20-градусної спиртової настоянки прополісу. П’ють по третині або півсклянки двічі-тричі на день за 20-30 хвилин до їжі. Тривалість лікування – до двох тижнів.
Черемху можна використовувати при проносах. Для цього готують настоянку: 1 частину плодів заливають 10 частинами крутого окропу, закривають покришкою і ставлять на водяну баню на 15-20 хвилин, не доводячи суміш до кипіння.
Кора черемхи теж вважається лікувальною. Вона корисна тим, хто хворіє на ревматизм і подагру. Відвари з кори молодих гілок та плодів (готують так само, як і з листя) – чудовий сечогінний і потогінний засіб.
Однак плодами черемхи не можна зловживати, бо у них міститься отруйна речовина – синильна кислота. Зберігають настої і відвари з черемхи не більше трьох діб у темному, прохолодному місці (підвал, холодильник). Влітку їх краще готувати щодня. Для приготування ліків необхідно використовувати лише скляний, порцеляновий чи емальований посуд.
Плоди черемхи найкраще збирати вранці за сухої погоди після роси чи наприкінці дня. Зібрані плоди можна сушити на сонці. При цьому товщина шару не повинна перевищувати 1-2 сантиметри. Їх розстелюють на папері і періодично перемішують.
Висушені плоди зберігають не більше трьох років у мішечках з тканини, у добре провітрюваному сухому приміщенні.
8-05-2007, 12:27
0
2 357