Не лише вітаміни, мікроелементи, які є у фруктах, овочах, злаках впливають на організм людини, але й їхній колір має певну дію.
Так, згідно з останніми дослідженнями вчених:
- Червоні продукти (помідори, полуниця, малина, вишня, червоні яблука тощо) поповнюють енергетичний запас організму. Також вони поліпшують засвоєння їжі й посилюють процес виведення токсинів з організму. Ці продукти стимулюють діяльність надниркових залоз. Вони також незамінні для хворих на недокрів’я, для людей з порушенням складу крові, а також для всіх тих, хто мерзне.
- Помаранчеві продукти (апельсин, абрикос, диня, гарбуз тощо) зміцнюють імунну систему, поліпшують циркуляцію крові та процес травлення. Помаранчевий колір навколо нас і в нашій їжі робить нас товариськими, оптимістичними і творчими людьми, допомагає появі нових ідей. Він позитивно впливає на фізичний і розумовий розвиток.
- Жовтий колір (лимони, яблука, кабачки, сливи, солодкий перець, банани, морква, жовта малина, пшоно тощо) – веселий, він наповнює теплом, радістю і сміхом, змушує простіше дивитися на життя. Цей колір потрібний для підтримки нервової системи, поліпшення роботи органів травлення, печінки й кишківника. Жовті продукти поліпшують діяльність мозку, розвивають мислення, тому дуже потрібні для школярів і студентів. А ще цей колір має очищувальні властивості і важливий для краси шкіри.
- Зелений колір (зелені яблука, кабачки, перець, огірки, салат, капуста, дикорослі трави, кріп, петрушка, всі листкові овочі тощо) вносить спокій, рівновагу і гармонію в системи людського організму. Позитивно впливає на серце й артеріальний тиск, допомагає заспокоїти нерви й поліпшити діяльність легенів. Він приносить відчуття новизни і свободи, допомагає позбутися стресів, емоційної напруженості та головного болю.
- Фіолетовий (баклажани, сливи, темний виноград, буряк тощо) впливає на механізми нервової та мозкової діяльності. Це – дуже спокійний колір. Його потрібно використовувати для розслаблення, зокрема, тим, у кого безсоння.
- Коричневий колір (гречка, чай, кава, фініки, картопля в лушпинні тощо) контролює діяльність щитоподібної залози, впливає на зір і слух, інші органи чуттів. Тому у разі захворювань вух, очей, носа рекомендується збільшити вживання продуктів коричневого кольору. А ще коричневий колір допомагає розвитку таких рис, як співчуття, чесність й обережність.