RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Катання на ковзанах здавна приваблювало своєю красою та легкістю. Швидко мчиш кришталевим полем, замість рук з’являються крила, а вітер лоскоче ніздрі і ворушить волосся... Іноді падаєш, але це не охолоджує твого запалу – підводишся і починаєш усе спочатку. А під час зимових свят катання на ковзанах – особливо популярна розвага. Як їздити, щоби отримати щонайбільше задоволення і при цьому уникнути серйозних травм? Про це та багато цікавого "МБ" вирішив запитати у власника критого льодового майданчика біля стадіону "Буковина" Павла ПОЛЬОВОГО.
Під час катання
не пишіть sms-ки та не дивіться в стелю
– Павле, як правильно їздити на ковзанах?
– Коли мене просять навчити їздити на ковзанах, я кажу: "Катайтеся так, як вам зручно". Для початку потрібно навчитися стояти на ковзанах. А потім ви самі відчуєте, в якому положенні вам зручніше виконувати той чи інший рух. Найкращий інструктор – поручні. Поїздивши хоча би годину біля них, ви наступного разу зможете рівно стояти на ногах і рухатися без допомоги поручнів. Немає чітких правил щодо того, якою має бути постава під час катання, на якій ширині тримати ноги тощо. Це те саме, що ходити. Погано, що в нас люди не хочуть дослухатися до порад інструкторів. У Польщі, наприклад, відвідувачі ковзанки півгодини їздять в один бік, а після звуку сирени повертаються в інший, і так протягом усього дня. Так вони вчаться повертати ліворуч та праворуч, опановують елементарну техніку.
– А без травм можна обійтися?
– Коли я тільки починав кататися, часто падав і травмувався. Але мене це не зупиняло – навпаки, тоді я ще більше хотів навчитися кататися. Гадаю, чим більше падаєш, тим краще їздиш. Головне – не боятися, а якщо навіть упав, підводитися і пробувати знову. Звісно, уникнути зайвих травм можна, якщо вчитися поступово, під час їзди не дивитися собі під ноги або в стелю і не писати sms-повідомлення. Треба максимально оцінювати ситуацію, розраховувати повороти, якщо їдете спиною вперед, то дивитися треба через плече.
Навчився ходити – ставай на ковзани
– А чи багато залежить від самих ковзанів?
– Звичайно. Велике значення має матеріал, з якого пошито ковзани. Якось до нас прийшов дідусь із онуком, на якому були старі шкіряні ковзани. Вони були настільки розтягнуті, що лезо на них не трималося. Дідусь змушував онука кататися в них, малюк довго мучився і врешті розплакався. Тому ми купуємо і пропонуємо відвідувачам пластикові ковзани. Їхня перевага в тому, що вони не розтягуються і міцно тримаються на нозі, у них майже неможливо пошкодити стопу. Крім того, шкіряне взуття дуже швидко нищиться. Тому на пластикових ковзанах краще вчитися. Щодо леза, то чим більше воно загострене, тим глибше врізається в лід і тим важче рухатися на таких ковзанах – складніше повертати, можна перечепитися і впасти. До загостреного леза треба звикнути. Лід має бути ідеально гладеньким. Особливо це важливо для тих, хто вміє добре і швидко їздити. Тому з нового року ми будемо чистити лід чотири-п’ять разів на день.
– З якого віку можна їздити на ковзанах?
– За кордоном щойно дитина навчилася добре ходити, її вже можна ставити на ковзани. Не обов’язково при цьому її підтримувати. Можна просто купити спеціальну коляску, яка триматиме малюка на ногах. Я вже почав шукати такі коляски і, гадаю, скоро вони з’являться в Чернівцях. Тоді чотири-п’ятирічні діти також зможуть вчитися кататися.
– Скільки часу треба тренуватися, щоби навчитися пристойно їздити на ковзанах?
– Для кожного по-різному. Є люди, які півгодини покаталися і вже вправно їздять, інші ж
тижнями тренуються, а в них не виходить. Можливо, страх заважає або це не їхній вид спорту. Хоча, гадаю, просто кататися може навчитися кожен – нічого складного в цьому немає. Все приходить із практикою.
– Що потрібно одягати?
– Для звичайного катання спеціальної форми немає. Якщо дівчині зручно їздити у спідниці – це її право. Проте перевагу надають спортивній формі, куртці, якщо тепло – футболці. Варто захистити коліна та лікті, оскільки найчастіше саме ці частини тіла травмуються. Дехто вважає, що ковзанами можна відрізати пальці. У нас ще жодного такого випадку не було. Пальці можна хіба що порізати, тому бажано одягати рукавиці. Щоби цілком застрахуватися, можна вдягнути на голову шолом або хоча б шапку. Тепер люди вже більше розуміють, що катання на ковзанах – це вид спорту, і без травм не обійтися.
Зимовий палац спорту в Чернівцях – не мрія, а реальність
– Скільки людей одночасно можуть перебувати на майданчику?
– У Польщі під час масового катання на одну людину припадає три квадратних метри площі. Наш майданчик має розмір 800 квадратних метрів, тобто на ньому, за цими правилами, одночасно може перебувати 200 людей і навіть трішки більше. Звісно, стільки відвідувачів відразу ми не впускаємо, бо не всі вміють їздити, тим більше якщо є діти. А взагалі багато людей сюди приходять лише під час новорічних свят, бо тоді з’являється вдосталь вільного часу. Щойно свята минають – на ковзанці затишшя, тому проблем із переповненим майданчика в нас не виникає.
– Наскільки розвинене катання на ковзанах у Чернівцях?
– Якщо брати до уваги те, що в нас давно не було справжньої ковзанки, то за цих п’ять років, відколи з’явився льодовий майданчик, чернівчани непогано навчилися кататися. Навесні цього року я відвідав подібні ковзанки в інших містах і дійшов висновку, що в нас краще катаються, хоча там створено хокейні та фігурні команди, до яких нам іще далеко. Все ж ми будемо зацікавлювати людей і привертати до здорового спортивного життя. Оскільки у нас розроблено державну програму розвитку зимових видів спорту – хокею та фігурного катання, – то, сподіваюся, незабаром виділять гроші на будівництво повноцінного зимового палацу спорту в Чернівцях. Це буде суперспортивний заклад, де тренуватимуть справжніх професіоналів.
– Що дає катання на ковзанах?
– Катання на ковзанах – найкращий вид спорту, яким
можна зайнятися взимку. Звісно, цю справу треба любити. Мені, наприклад, подобається швидко рухатися, водночас люблю і ефектно падати. Під час катання все тіло перебуває в напрузі, тож тренуються всі м’язи, а також можна непогано загартуватися.
Редактор: admin
25-12-2007, 13:55
Коментарів 0 Переглядів 5 885

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!