RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На запрошення організаторів шоу-програми "Зірки естради – зіркам спорту", присвяченої нагородженню кращих спортсменів, до Чернівців з Івано-Франківська приїхав відомий український штовхальник ядра, призер чемпіонату Європи, який тричі представляв Україну на олімпійських іграх та був капітаном олімпійської збірної України, брат найсильнішої людини планети Василя Вірастюка Роман. Роман запам’ятався уболівальникам своєю яскравою поведінкою на змаганнях. Нині він покинув великий спорт і став чиновником Івано-Франківської ОДА. Роман Вірастюк погодився відповісти на запитання "МБ".
"Люди йшли
до сектора
зі штовхання ядра подивитися на мене"
– Чим ви нині займаєтеся?
– Так сталося, що мені довелося покинути спорт, і на прохання 150 спортсменів і тренерів я погодився очолити головне управління у справах сім’ї, молоді та спорту Івано-Франківської облдержадміністрації. Плани були трохи інші – зокрема, отримав пропозиції від двох телеканалів вести авторську програму, але вирішив допомогти спортсменам. Накопичилося дуже багато нерозв’язаних проблем, зокрема житлові питання. Вважаю своїм великим успіхом, що за минулий рік виділили квартири шістьом спортсменам, домігся закладення до бюджету нинішнього року коштів на ще десять квартир. Якщо це зроблю, вже навіть можна буде піти з посади – вважатиму, що працював недаремно.
Перед призначенням казав губернаторові, що буду для нього дуже незручним підлеглим. Адже 25 років займався спортом і всі проблеми знаю зсередини.
– Важко бути чиновником-функціонером?
– Не вважаю себе функціонером, бо не можу сидіти в кабінеті. Ось сьогодні в обід утік до Чернівців – просто не міг відмовити. Але мені дуже приємно, що стільки спортсменів запропонували мене на цю посаду. Мій тренер завжди казав: "Романе, пам’ятай: великий спорт колись закінчиться, а з людьми, які навколо, треба жити й далі".
– Свою спортивну кар’єру вважаєте вдалою?
– Днями я був у Києві на нагородженні кращих спортсменів України, куди запросили віце-президента Всесвітньої федерації легкої атлетики. У своїй промові він сказав, що українських легкоатлетів поважають у всьому світі. Зокрема, є двоє спортсменів, яких можна назвати іконами легкої атлетики – це Валерій Борзов і Сергій Бубка. Аж раптом віце-президент побачив мене в залі й сказав: "Вибачте, три. Є ще цей хлопець-крейзі".
Просто в мене така була манера виступів, що люди збиралися біля сектору зі штовхання ядра подивитися на мене. Я надзвичайно емоційно готувався до спроб, реагував на підтримку публіки – якщо мені аплодували, я працював на глядачів – як актор.
Адже, якщо подумати, мета спорту – здобути медаль, щоб отримати популярність, щоби люди тебе знали і брали приклад. Переконаний, що досягти цієї мети можна не лише здобуттям медалей. Я маю таку позитивну енергетику, яка заводила людей і привертала увагу до такого, нібито не дуже видовищного виду легкої атлетики, як штовхання ядра. Це Іванові Гешкові легше – він довго бігає по колу, його показують. А в штовханні ядра вийшов на спробу – і все. Отож вважаю, що свою місію в спорті виконав гарно, чим завдячую насамперед тренеру Іванові Шарому, в якого тренувався всі 25 років.
"Переніс важку операцію на серці, але вправи роблю"
– Навряд чи ви після стількох років могли остаточно покинути спорт…
– Людина, яка займалася спортом 25 років, уже не може його покинути. Я й досі живу ним. На жаль, активно не можу займатися, бо три роки тому переніс важку операцію на серці. Мені лікарі забороняють підіймати штангу, але не забороняють інші вправи. Не займаюся і тренерською роботою, хіба Василь часто до мене звертається за порадами, насамперед у динамічних вправах. Василь, до речі, дуже активна людина. Особливістю штовхальників є різнобічність – він не лише сильний у підніманні вантажів, а й добре стрибає, бігає. Василь має 160 кілограмів, але це 160 кілограмів активних живих м’язів.
– Часто з братом Василем спілкуєтеся?
– Він нині живе у Києві, а я – в Івано-Франківську. Але телефонуємо один одному практично щодня. Звичайно, хотів би бачити його поруч, але тісний контакт підтримуємо і так.
У нас з Василем завжди були дуже тісні стосунки. Колись я його, дев’ятирічного, забрав із собою на тренування, потім він займався 16 років штовханням ядра.
– Чим займаються ваші діти?
– Маю двох синів. Старшому вже 14, він виріс до двох метрів, і ним зацікавився баскетбольний клуб "Київ". Син міг би виступати в легкій атлетиці, але надає перевагу баскетболу. Переконаний, що буде дуже добрим баскетболістом, бо відповідальний і вміє досягати мети. І тата слухає.
Молодшому – шість з половиною, таке ж "шило", як і я. У школі півроку регулярно виставляють його за двері з класу. Розумний і вчитися може, але писати не хоче. Та все буде гаразд, бо хлопець здібний.
"Маю намір схуднути ще на десять кілограмів"
– Потужні фізичні дані у родині спадкові?
– Та ні. Батько має зріст 176, мама – 168. Зате обидва дідусі були кремезними. Татові друзі жартують з нього – мовляв, ти такий маленький, а сини он які. Тато у відповідь каже, що просто повністю на нас виклався.
Я ж нині маю лише 120 кілограмів. Коли потрапив на операційний стіл, мав 145, але довелося схуднути на 25 кілограмів, ще десять маю намір скинути.
– І ви, і Василь дуже емоційні. Це гра на публіку, чи такими ви є?
– Звичайно, Василь більше займається шоу, ніж спортом. Але він справді дуже емоційна людина. Василь акумулює енергію і видає, коли треба. А я більше енергію розкидаю.
Був такий парадоксальний випадок, коли наш Олександр Крикун привіз з Атланти бронзову медаль до рідної Умані, а його там запитали насамперед не про медаль, а чи знає він особисто Романа Вірастюка. Тоді мій виступ справді був яскравим – я був дуже активним у секторі, постійно апелював до суддів, навіть домігся додаткової спроби.


P.S. В одному з інтерв’ю Василя Вірастюка запитали, як його братові ведеться в ролі державного службовця. Василь відповів: "Гадаю, якби йому дали автомата у руки, то просто розстріляв би всіх, тому що насправді ніхто не хоче нічого робити. Всі звикли пливти за течією, це всіх влаштовує. Тож йому вже не раз вищі чини робили зауваження, мовляв, "Романе, тобі що, більше за всіх це потрібно?"

Редактор: admin
19-01-2007, 13:05
Коментарів 0 Переглядів 3 469

Теги -

Художник Іван Салевич задонатив Віолетті суму на цілий дрон-камікадзе

За вчинене фігуранту загрожує до десяти років позбавлення волі з конфіскацією майна.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!