RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У Ясенах і Костинцях Сторожинецького району сім’ю Ковчуків знають добре, адже на всю тутешню округу більше фермерів немає. Села туляться одне до одного і належать до однієї сільради. Тутешні мешканці поважають господарів, бо залюбки показали, де ті мешкають. Василь Дмитрович і Марія Дмитрівна Ковчуки люблять свою справу і готові на будь-які митарства заради неї.
– Я – професійний столяр, а дружина – бухгалтер за фахом, – розповідає фермер. – Ще донедавна мешкали у Чернівцях, мали чотири деревообробні цехи. Проживали в добротному особняку. Однак покинули місто і перебралися в село, бо любимо екзотичних тварин.
Подружжя продало будинок та підсобні приміщення разом з городом і переїхало в Ясени. Виручені кошти вкладають у фермерське господарство. Причому, як у бездонну діжку.
Ковчуки придбали за майнові паї колишніх колгоспників порожню ферму, точніше, одне із запущених приміщень. І почали реконструкцію. Облаштовують і для себе житло, адже окремого будинку Ковчуки наразі не мають. Зроблено вже багато. Як кажуть господарі, "вбухали сюди понад мільйон гривень". І ще чимало коштів потрібно вкласти. Наприклад, чималий ангар треба зробити, бо загорода для 27 страусів замала: на днях один з птахів через тісняву впав і зламав ногу, довелося зарізати на м’ясо.
– Спочатку на Київщині ми придбали 15 страусенят, – продовжує Василь Дмитрович.– Дехто купує відразу дорослих, а ми маленьких, тому що за час, доки вони виростуть, знатимеш всі фізіологічні особливості тварин, та вони звикають до тих, хто їх виростив. Приміром, зараз знаємо норов кожного птаха. Наступного року наші страуси вже нестимуться: одне яйце нині вартує сто гривень.
Крім страусів, Ковчуки мають два види свиней, які мирно розгулюють обійстям. Це невеличкі чорні свинки в’єтнамської породи – 40 тваринок і дві свиноматки "мангалів" – угорської породи. Останні білі, але схожі на овець, бо мають вовну. Місячний "мангальчик" коштує 250 доларів. Щоправда, свині цієї породи люблять ритися на подвір’ї. В’єтнамські ж невибагливі до харчування, пасуться й вельми розумні. Попит на обидві породи чималий.
– Ми недавно вивозили поросяток на ярмарок "Буковинська осінь-2007", – розповідає Марія Дмитрівна, – й там відбою не було від охочих придбати їх. До речі, угорські свині можуть набирати вагу до 200 кілограмів.
Але це ще не все "населення" ферми. Особливу цікавість викликають невеличкі білі кури голландської породи – пухові, яких пан Василь теж придбав на Київщині. Ці курочки не лякливі, із задоволенням йдуть на руки. А ще неабиякі несучки – несуться протягом всього року, а квочки виводять пташенят чотири рази на рік. Попит на них теж великий: за пару можна виручити 400 гривень. Наразі цих курей у Ковчуків ще небагато, тому відповідної реалізації ще немає.
– У перспективі у нас буде ферма екзотичних тварин, – резюмує Василь Дмитрович. – Днями хочу навідатися до Одеси, де відбуваються найбільші в Україні пташині базари: маю намір придбати пухових голландських курей, але вже голубого кольору. Також заведемо двох диких кабанів – допоможе знайомий фермер з Івано-Франківщини. Загалом, крім свійських тварин, матимемо власний звіринець – розраховуємо на сприяння лісівників.
Наразі на фермі працюють і троє синів Василя та Марії Ковчуків: 22-річний Дмитро, 18-річний Михайло – студенти, та 15-річний Павло. Зрештою, й назвали фермерське господарство "Сімков", тобто "сім’я Ковчуків".
Редактор: admin
8-11-2007, 12:22
Коментарів 0 Переглядів 3 055

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом

Відсьогодні, 24 квітня, на 10 пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.