RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Дітей до школи роками носять вбрід через СіретЦього літа селянам Заріччя Вижницького району пощастило: через суху та спекотну погоду Сірет був мілким. Але глибина все одно місцями сягає метра. Село ж, яке належить до Берегометської селищної ради, тягнеться попри гору Стіжок кілометрів десять – від Мигового до Лопушної. Вулички тут гірські, неширокі, місцями переходять у стежки, й коли після дощу слизько, можна шубовснути в річку. На цьому проміжку є лише тросова кладка, якій майже 50 років. Іноді нею намагаються проїхати зухвалі водії легковиків, але таких мало: хто хоче ризикувати? Адже кладка хитається, а дошки – трухляві. Трошки вище за течією є перекидна кладка з двох дерев. Старі люди ходити нею не можуть, бо немає перил.
– Ми роками ходимо вбрід, взуваючи високі гумові чоботи, – розповідає місцевий бібліотекар Марія МЕНДРИШОРА. – Особливо непереливки тим людям, які мають дітей-школярів, бо їх щодня доводиться переносити через річку на плечах. Дітей в Заріччі набереться до 150, а школа розташована в Берегометі. У селі є лише клуб та бібліотека, які знаходяться у приміщенні колишньої австрійської початкової школи. Слава Богу, що завдяки допомозі голови Берегометської селищної ради тут зробили капітальний ремонт. Але немає у нас ні фельдшерсько-акушерського пункту, ні газу. Одне слово, бідуємо. Якби проклали до нас міст, було б набагато легше.
Як каже жінка, найважче доводиться під час повені та взимку. Бо перейти бурхливу річку неможливо. Тоді, приміром, мерця доводиться нести з процесією в обхід через Мигове до Берегомета, а це чотирнадцять кілометрів. Аналогічна ситуація і з тутешніми породіллями: до пологового відділення потрібно йти заздалегідь, бо швидка сюди не приїде. Ті ж, хто хоче перейти переповнену ріку вбрід, часто ризикують життям. Так, два роки тому таким чином втопився місцевий житель Віталій Берник, який намагався перенести на той бік Сірету дівчину-односельчанку. А перед цією трагічною подією втопився ще один тутешній чоловік. Смертю міг закінчитися й перехід через бурхливу ріку зарічанського парубка торік: він був саме посередині Сірету, коли від дощів різко почала прибувати вода. Перелякавшись, хлопець стояв як вкопаний. На щастя, його врятували дві жінки – Марія Максим’юк та Людмила Костянтин.
– Люди постійно ризикують своїм життям, добираючись щодня на роботу до Берегомета чи райцентру, – каже житель Заріччя, депутат селищної ради Микола АНДРІЙЧУК. – Ми неодноразово порушували питання побудови моста до села, однак проблема залишається. Декілька років тому до нас приїжджав тодішній губернатор Теофіл Бауер, ходив біля річки й обіцяв, що добротний міст через Сірет побудують. Але цього не сталося. Гірко дивитися, коли батьки на горгошах переносять дітей до школи. А греблю тут зробити неважко, вона майже готова. Потрібні лише кошти, яких у нас немає.
– Ця проблема з побудовою моста до Заріччя хвилює нас віддавна, – ділиться думками заступник Берегометського селищного голови Петро МАРЧУК. – Його мешканці постійно пишуть нам письмові звернення. До речі, є навіть проектно-кошторисна документація моста, але місцевий бюджет таких коштів не має. Думали, що допоможуть ті спонсори, які хочуть придбати у Заріччі землю, адже це передгірське село. Ставили їм умову: будуйте міст, а потім купуйте землю. Але ніхто з них на це не погоджується. Нині маємо надію на те, що гроші надійдуть із Києва, адже нещодавно депутати облради звернулися з клопотанням до уряду виділити на будівництво моста до Заріччя 15 мільйонів гривень.
Редактор: admin
23-08-2007, 12:52
Коментарів 0 Переглядів 1 908

Теги -

Військовий помер 3 травня від серцевого нападу під час відпустки додому

Цей правовий режим діятиме щонайменше ще 90 днів, а саме до 11 серпня 2024 року
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Рух легкового транспорту спрямовують в об'їзд через вулицю Зелену


Щаслива, що змогла хоч трішки допомогти. Блог Галини Олійник
Дуже сподіваюся, що з кошенятами надалі все буде гаразд
Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

Вчора попрощалися із 19 військовослужбовцями 10 окремої гірсько-штурмової бригади "Едельвейс"

Раннє виявлення проблеми і правильна корекція слуху – гарантія того, що ви уникнете подальшого погіршення і забезпечите ефективне лікування та реабілітацію, а в результаті будете чути світ на повну!

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.