Ще є час добре підготуватися до посадки картоплі. Про те, що слід зробити, аби отримати гарний ранній урожай "другого хліба", ми попросили розповісти агронома Катерину Шовгенюк.
– Насамперед картоплю слід проростити, прогріти, "озеленити", відкалібрувати і охолодити, – каже Катерина Іванівна. – Першу операцію можна здійснювати у поліетиленових прозорих мішках обсягом 30х135 см. По всій довжині мішка через кожні 10-15 см роблять отвори діаметром 1-1,5 см, через які в мішок надходить повітря і виходить вуглекислий газ, утворений внаслідок "дихання" картоплі. Для пророщування використовують світле тепле приміщення, в якому мішки підвішують до стелі, щоби вони рівномірно освітлювалися. Тривалість цієї операції 30-35 днів.
– А якщо господарі не мають часу чи можливості проростити насіння?
– Тоді перед висаджуванням картоплю варто прогріти. Прогрівають картоплини у будь-якій тарі за температури 20-25 градусів протягом тижня до висаджування. Прогрівати насіння можна і надворі за сонячної погоди, вкриваючи соломою, брезентом чи плівкою, періодично провітрюючи. Прогрівати можна і в теплому приміщенні. А ось перед висаджуванням, після прогрівання, картоплю необхідно охолодити до
температури грунту. Прогріта картоплина повинна мати паростки довжиною до сантиметра, а для механізованого садіння – лише пробуджені вічка.
– Але ж картопля буває різної величини.
– Саме тому її треба перебрати і відкалібрувати. Калібрують її так: дрібна – 25-30 грамів, середня 51-80, велика – понад 80 грамів. Краще на певній ділянці висаджувати бульби однієї величини, оскільки різні картоплини потребують неоднакової густоти насаджень та глибини садіння. Найкраще садити картоплю вагою 51-80 грамів.
Варто й "озеленювати" насіння на світлі. Це пришвидшує дозрівання на два-три тижні. Насадження позеленілої картоплі стійкіші до приморозків, та й картопля виростає великою. До того ж, коли бульби зеленіють, у них утворюється соланін, який робить їх стійкішими до гнильних бактерій. Зеленити доцільно під плівкою або у поліетиленових пакетах з отворами для газообміну, при штучному або природному освітленні. На початку "зеленіння"
температура повинна коливатися в межах 18-20 градусів, а через 5-7 днів її слід знизити до 12-14 градусів. Але пам’ятайте, що позеленілу картоплю не можна вживати в їжу чи згодовувати худобі, бо соланін – отруйна речовина.
15-03-2007, 13:18
0
8 089