Виведений тип худоби матиме практичне застосування не лише в західних областях України, а й в інших регіонах держави.
– В області поголів’я великої рогатої худоби скоротилося, порівняно з 1990 роком, у 2,2 разу, корів – в 1,3. У суспільному секторі кількість худоби зменшилася у 9,7 разу, корів – у 7,8, – розповіла "МБ" старший науковий співробітник Буковинського інституту агропромислового виробництва Раїса Ячник. – Якщо молочна продуктивність у розрахунку на одну корову 1990 року становила 3457 кг, то за дев’ять місяців 2006 року – 2275 кг. Вихід з такої критичної ситуації один – нарощування племінної роботи. Ми взялися за удосконалення продуктивно-технологічних ознак червоно-рябої молочної худоби прикарпатського типу. Відбувалося воно на трьох племзаводах і вісімнадцяти племрепродукторах. Зокрема, на племзаводах СВК "Оршівська", ПСП "Мамаївське", ТзОВ "Валявське" Кіцманського району, племрепродукторів – СВК імені Суворова Новоселицького, СВК "Зоря" Кіцманського та ТзОВ "Дністровське" Кіцманського районів. Вони разом зі спеціалістами ВАТ "Буковинаплемсервіс" і є авторами Буковинського заводського типу української червоно-рябої молочної породи та шести заводських ліній.
– Якими продуктивними рисами вирізняється ця порода?
– Тваринам цієї породи властива міцна конституція з тонким кістяком, еластичною шкірою, щільною мускулатурою, добре розвинутим тілом. Корови мають об’ємне ванноподібне вим’я, придатне до машинного доїння, здатні продукувати за лактацію 5500-6200 кілограмів молока жирністю 3,8%, а протягом життя продукують по 38-40 тонн молока. Жива маса корів – 520-650 кілограмів. Тварини буковинського заводського типу є золотим фондом породи в регіоні, який дозволяє господарствам нашої та інших областей використовувати їх у селекції не лише у племінних, а й у товарних стадах. Експертна комісія зі здійснення державної апробації селекційного досягнення, яка нещодавно у нас працювала, дала високу оцінку нашій роботі. Відповідні матеріали передано до науково-технічної ради Мінагрополітики України.
– Чи багато у нас такої худоби, і чи можуть селяни її придбати?
– Понад 3000 голів. Найбільше таких корів є в Оршівцях – 800. Тут апробований так званий "холодний" метод вирощування молодняка в індивідуальних будиночках з другої доби життя до місячного віку. Пізніше телят утримують під навісом напівзакритого типу безприв’язно в клітках по 10 голів до чотиримісячного віку. У літній період весь молодняк утримують у таборах, а частину – на пасовищі. Така технологія дозволяє вирощувати здорових телиць. А середньодобові прирости становлять 580-620 грамів.
Корова такої породи коштує недешево – 5000-6000 гривень. Реалізують телиць і нетелів у ПСП "Мамаївське". Тут можна придбати й вибракованих корів за нижчими цінами, але теж високої продуктивності.
8-02-2007, 15:42
0
2 144