RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Відпочити у вихідні можна і за п’ять гривень: саме стільки коштує екскурсія до печери "Кришталева", що розташована всього за дві години їзди від Чернівців – у селищі Кривче Борщівського району Тернопільської області.
Як дістатися?
Сміливо йдіть на автовокзал, звідки регулярно від’їжджають автобуси "Чернівці-Борщів".
– Доїжджаєте до Борщова, – люб’язно пояснила буковинцям екскурсовод печери "Кришталева" Надія СЕМЕНЮК, – а звідти курсують маршрутки і автобуси до села Кривче. Їх багато. Порада: намагайтеся приїхати вранці, щоби зручніше було повертатися.
Перевірено на собі: без спортивного взуття у печері робити нічого. Хоча спробувати можна: я на власні очі бачила, як до печери заходили пані на шпильках. І нічого – виходили.
І останнє: не забудьте ліхтарик. Екскурсоводи пояснюють: світло дуже рідко, але зникає. До того ж є коридори, де світла практично немає.
Ціни
У селі Кривче – майже комунізм. Де ви бачили сувенір усього за одну гривню? А там є! Біля підніжжя гори, на якій розташований вхід до печери, є акуратний кіоск (кава, щоправда, аж дві гривні) та столик із сувенірами. На столику – маса сувенірів за цінами "майже безкоштовно": уламок породи з печери на дерев’яній підставці – одна гривня, картина з різнокольорових "печерних" кристалів – шість гривень.
Ціна квитка (з екскурсією) – п’ять гривень (дорослі) та три гривні (діти). За ці гроші ви протопаєте ду-у-же вузесенькими і кривенькими коридорами понад два кілометри. Без екскурсовода до печери вас не запустять, тому для екскурсії потрібна група – 12 дорослих або 20 дітей. Це не означає, що ви не можете поїхати до Кривче удвох чи утрьох – біля входу ви зустрінете таких самих одиначків і хутенько об’єднаєтеся. Якщо ж хочете блукати печерою лише удвох із коханою (плюс екскурсовод) – платіть 60 гривень.
Печера
Перші 500 метрів екскурсійного маршруту – це вузький та звивистий підземний коридор, єдиною розвагою в якому буде встигнути сховати голову від сталактитів і сталагмітів, які виникають щосекундни з різних боків. Із власного досвіду: бодай раз, але гепнутися мусить кожен. "Бережіть голови!" – із таким вигуком виходять з печери відвідувачі.
Наступна зупинка – зали. Там вже цікавіше – навколо кристали. Багато з них мають свої назви. Там цілий кам’яний "зоопарк" під землею – крім відомого Буйвола, є ще змія і казна-що.
Ще трапиться перев’язаний яскравим бантиком камінь – за нього тримаються на щастя.
В іншому залі побачите сову, орла, кобру, черевичок Попелюшки та язик тещі. Є тут навіть камінь-анальгін: притуливши чоло до його виїмки, людина позбувається головного болю. Є й печерна кам’яна троянда, що випромінює таємниче світло, коли до неї піднести ввімкнений ліхтарик. Є й камінь, який, кажуть, може впасти на голову зрадливому чоловікові. Отож, чоловіки, мандруючи "Кришталевою", будьте пильні...
Є ще один цікавий атракціон у печері – "перевір фігуру". Доводиться пройти крізь конструкцію із двох каменів, які виступають на рівні талії з обох боків рівно настільки, щоби пройти міг лише щасливий власник габаритів "90-60-90". А проходять усі! Хтось по-пластунськи, хтось підтягнувши всі нутрощі – ніхто ж не бачить.


Цифри і факти
- Довжина печери – 23 кілометри, з них близько трьох доступні для огляду;
- температура тут і влітку, і взимку постійна – 11 градусів за відносної вологості повітря близько 100%;
- за 150 років у печері виростає аж… один міліметр кристалів.
- Вхід до печери – щодня, з 10.00 до 17.00

Редактор: admin
26-04-2007, 14:37
Коментарів 0 Переглядів 2 782

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.