RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

За даними станції швидкої медичної допомоги, у місті зросла кількість смертельних випадків, які пов’язують зі спекою.
У неділю, 24 липня, кореспондент "МБ" разом із бригадою станції швидкої медичної допомоги виїжджав на виклики. Цього дня чергувало 17 машин. Зміна розпочалася о 08.00.
Уже через дві години було зафіксовано 20 викликів. За словами старшого лікаря зміни Надії АНТОЩУК, збільшилася кількість викликів, пов’язаних із серцево-судинними і хронічними захворюваннями, загалом та у громадські місця зокрема – на вулиці, базари, в заклади громадського харчування.
– Зазвичай, у нас буває за зміну в середньому 7-8 викликів, тепер 11-12 – по одному на годину, – розповідає Вадим НІКІФОРЯК, лікар бригади інтенсивної терапії, з яким поспішаємо на виклик, пов’язаний із серцевим нападом. (До слова, бригаді пощастило – вона їздить на єдиному сучасному реанімобілі, отриманому цього року). – Доки доберешся, доки оглянеш та здійсниш усі маніпуляції, ледь вкладаєшся у графік. У неділю рухатися легше – на вулицях менше транспорту. А в робочі дні до центру інколи добираємося півгодини, хоча повинні за 15 хвилин. Найважчі ділянки: від Центрального парку ім. Т. Шевченка до вулиці Шолома Алейхема та від вулиці Садовського – до площі Соборної, де проїхати майже неможливо. Не діждемося, доки нарешті автомобілі, припарковані обабіч вулиць, не почне забирати обіцяний евакуатор. До того ж водії навмисне не пропускають швидку допомогу, не звертаючи жодної уваги на сирени та мигалки.
Цього разу на вулицю Квітки-Основ’яненка доїжджаємо за 10 хвилин. "Батько надзвичайно тяжко переносить спеку, – скаржиться донька Олена. – Останні дні у нього навіть почало віднімати мову. Тому "швидку" доводиться викликати і вдень, і вночі". Після огляду хворого лікарем фельдшери Ілля Лук’янюк і Корнелій Рудницький роблять електрокардіограму, вводять знеболювальне та препарати для пониження артеріального тиску, дають поради, які ліки слід приймати.
Наступний виклик надійшов із греко-католицької церкви, де під час Богослужіння стало погано одній із парафіянок.
У машині швидкої допомоги надзвичайно спекотно. Кондиціонерів тут немає – трохи рятує відкритий люк. "Наша "Мазда" – це ще не найгірший варіант, – заспокоює лікар бригади №5 Іван СОРОКА. – А спробуйте поїхати в "Газелі" вітчизняного виробництва, де корпус металевий і можна задихнутися від спеки".
Коли приїжджаємо до церкви, виявляється, що жінці стало краще і вона пішла додому.
– Буває, нас викликають і з незначного приводу: непритомність, запаморочення, хоча, можливо, в цей час нашої допомоги потребують справді хворі люди, коментує ситуацію Іван Васильович. – А вартість одного виклику – сто гривень.
Із бригадою №8 їдемо у бар "АВС", звідки надійшов виклик. Лікар Тетяна ХОМ’ЯК звертає увагу на те, що за такої спеки всі перехожі на вулиці, в тому числі діти і люди похилого віку, ходять без головних уборів, що може спричинити сонячний удар. "Швидку" викликали до 69-річної жінки, якій стало погано на Центральному ринку, де вона підпрацьовує. Електрокардіограму доводиться робити у темному підсобному приміщенні бару на стільці.
– Це ще нічого, – каже фельдшер Марія ФЕДОРЯК. – Інколи оглядаємо хворого на лавці чи навіть на асфальті. На щастя, можемо робити електрокардіограму просто на вулиці – навіть без світла. У наших ящичках є всі необхідні ліки, разові шприци, інструменти. Отож першу допомогу можемо надати в повному обсязі.


Довідка


За період з 16 по 22 липня бригади швидкої медичної допомоги здійснили 1278 виїздів на виклики. За добу в середньому було 183 виклики, у у червні – 178. На вулиці та в громадські місця за цей період зафіксовано 121 виклик (у середньому 17 – за добу, у червні – 12,5). Зросла кількість викликів до дітей, особливо у віці до трьох років. З 16 по 22 липня їх було 145 (у середньому 20,7 – за добу, 2006 року за аналогічний період – 16,8). За ці дні зареєстровано 46 стенокардій, 14 гострих інфарктів міокарда, 34 інсульти, 67 гіпертонічних криз, п’ять теплових ударів і один сонячний опік.
За період з 16 по 22 липня трапилося 35 смертельних випадків (в середньому п’ять на добу, 2006-го – чотири). Так, 16 і 21 липня бригади швидкої медичної допомоги констатували 16 смертей, 11 з них стосувалися людей працездатного віку.

Редактор: admin
23-07-2007, 21:38
Коментарів 0 Переглядів 2 317

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.