Майже на 12% за останню декаду на Буковині подешевшали буряки та морква, на 4,2% – капуста, на 6-8% знизилася ціна на куряче м’ясо, яйця та цукор-пісок. Водночас почала дорожчати свинина – на 4-5%, зросли ціни на сметану та сир, повідомив начальник Держінспекції з контролю за цінами в області Віктор Лащак.
За його словами, середній рівень цін на птицю, яйця та цукор зменшився внаслідок зниження цін виробників на ці товари. Овочі подешевшали через сприятливі погодні умови та достатню пропозицію.
Ріст середнього рівня цін на сметану та сир (творог) спричинений недостатньою пропозицією цих товарів на ринку.
Прогнозується й подальше зростання цін на молочну продукцію. Можливе подорожчання й тих продуктів харчування, у собівартості яких витрати на природний газ займають значну частку. Це пов’язано зі зростанням вартості природного газу для промислових підприємств.
Що дешевшало:
1. Птиця (кури) на 6,2% – з 11,20 грн/кг до 10,51 грн/кг;
2. Яйця курячі на 7,9% – з 3,69 грн/десяток до 3,40 грн/десяток;
3. Цукор-пісок на 6,6% – з 3,49 грн/кг до 3,26 грн/кг;
4. Капуста на 4,2% – з 1,20 грн/кг до 1,15 грн/кг;
5. Морква на 11,5% – з 2,00 грн/кг до 1,77 грн/кг;
6. Буряки на 11,9% – з 2,10 грн/кг до 1,85 грн/кг.
Що дорожчало:
1. Свинина на 0,5% – з 19,00 грн/кг до 19,10 грн/кг;
2. Сметана на 5,0% – з 8,00 грн/кг до 8,40 грн/кг;
3. Сир (творог) на 3,7% – з 6,70 грн/кг до 6,95 грн/кг.
16-02-2007, 15:25
0
1 705