За підсумками змін цін, торік в області найбільше подешевшало сало (на 41,7%), птиця (на 15,2%), а також м’ясо й олія, повідомила Наталія АСАУЛКО, заступник начальника відділу Державної інспекції з контролю за цінами в області. Пояснюється це насиченістю місцевого ринку зазначеними товарами. Скажімо, м’ясо птиці в області виробляють кілька птахофабрик, а також воно завозиться з інших регіонів.
Натомість на ринку хлібопродуктів конкуренція значно менша. В області один великий хлібокомбінат, інші ж дрібні пекарні підлаштовуються під встановлені ним ціни. А, наприклад, у Житомирі – сім великих хлібозаводів, в інших регіонах теж, як правило, є кілька великих виробників хліба. Саме нестачею конкурентів, а також подорожчанням енергоносіїв та сировини фахівці пояснюють те, що наш хліб – серед найдорожчих у державі.
Вартість круп упродовж року залишалася стабільною, лише гречка подорожчала на 27 відсотків. Ця тенденція зберігається по всій Україні. До того ж, гречка у нашій області вся привізна. Подорожчали також овочі, але це сезонне явище.
Сьогодні на ситуацію з цінами в області впливають свята. Як і очікувалося, на початку січня на ринках трохи зросли ціни на свинину і яловичину, а через сезонні коливання також дещо подорожчали молочні продукти.
11-01-2007, 14:00
0
1 458