RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Нинішня тепла зима "окупувала" і Східну, і Західну Європу, натомість в Індії через зниження температури відміняють заняття у школах. Що ж кажуть вчені про нинішню зиму?
Нинішній рік буде найтеплішим?
2007 рік, за науковими спостереженнями, обіцяє бути найтеплішим за всю історію метеорології. Є таке поняття, як середньосвітова температура. Вона зараз становить 14,54 градуса. Це поб’є рекорд 1998 року, коли показник дорівнював 14,52 градуса. Вчені ведуть постійні дебати про причини потепління, але досі єдиної думки немає.
Так, британські метеорологи пояснюють глобальне потепління природним феноменом Ель-Ніньо. Воно пов’язане з підвищенням температури у верхніх шарах східної і центральної частини Тихого океану на 3-5 градусів. Як наслідок цього? змінюються циркуляції океанських течій і повітряних мас на всій планеті.
Екологи ж вважають, що ми самі винні. Автомобільні викиди, заводські труби та інші джерела виробляють понад 20 мільярдів тонн вуглекислого газу на рік. Газ затримує сонячні промені, і це призводить до підвищення температури – парникового ефекту.
Літо може бути холодним
Версія щодо теплої зими вчених Російського метеорологічного університету така: на планеті розпочалося глобальне переміщення атмосферних потоків. Але вчені попереджають, що тепло, яке природа подарувала взимку, влітку вона може відібрати: наскільки тепліші зимові місяці, настільки може бути холоднішим літо.
Українські синоптики стверджують, що за останні 15 років змінився клімат – середньорічна температура підвищилася на півградуса.
– Цієї зими в Україні переважають потоки вітру західного напрямку. До нас приходить тепле та вологе повітря атлантичного походження, – розповіла "МБ" начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометеоцентру Людмила САВЧЕНКО. – Згідно зі статистикою, зими стають теплішими, і я не думаю, що ця тенденція може кардинально змінитися. Людина з кожним роком використовує більше енергоресурсів і тим самим розігріває атмосферу. Багато зараз кажуть і про зростання активності сонця.
Можу, як приклад, навести дослідження західних вчених. 2005 року глобальна середня температура була на 0,47-0,52 градуса вищою за норму, порівняно із середньорічною температурою за період з 1961 по 1990 роки. Якщо б середньорічна температура зростала з року в рік такими темпами, вже за кілька років сталася би глобальна катастрофа. Раніше атмосферні процеси з Атлантики або ж Середземного моря чергувалися з північними атмосферними масами. Нинішнього року цього не відбувається. Деякі українські синоптики кажуть, що з наближенням весни температура лише підвищуватиметься.


До теми
Хто за похолодання?
Деякі російські вчені не підтримують ідею про глобальне потепління, а, навпаки, прогнозують похолодання. Вони стверджують, що протягом шести-восьми років ефект потепління ще збережеться, але потім настане поступове похолодання.
Приблизно з 2012 року на
Землі повільно знижуватиметься температура. Глибоке похолодання настане у 2055-2060 роках, заявив завідувач лабораторії космічних досліджень Російської академії Хабібуло Абдусматов. Він стверджує, що людська діяльність практично не має жодного стосунку до глобального потепління, а процес був спричинений інтенсивністю випромінювання Сонця впродовж усього минулого століття.
Науковці дослідили зразки льоду з Антарктиди та Гренландії. Їх діставали з глибини понад три кілометри. Після вивчення виявилося, що значні коливання вмісту вуглекислого газу, який вважають основною причиною потепління на Землі, були ще в доісторичну епоху. Однак, на думку Абдусматова, газ ніколи не спричиняв потепління, а, навпаки, був наслідком процесу. За його словами, коли температура води у Світовому океані підвищується, тоді виділяється вуглекислий газ. Його кількість значно перевищує ту, що виникає внаслідок людської діяльності. Оскільки Сонце було дуже активним, вода прогрілася до таких температур, які раніше не фіксувалися. Зараз же вчені кажуть про несподіване охолодження верхніх шарів Світового океану. Науковець вважає це явище початком глобального похолодання. Він констатує, що подібне похолодання вже спостерігалося у 1645-1715 роках на території всієї Європи, Північної Америки та Гренландії. Тоді в Голландії замерзли всі канали, у Лондоні вкрилася кригою Темза, а в Парижі – Сена.
Похолодання триватиме приблизно 50 років, а на початку ХХІІ століття температура знову почне підвищуватися.


Хто за затемнення?
Науковці Інституту глобального клімату та екології стверджують, що одночасно зі змінами клімату на нашій планеті відбувається глобальне затемнення. Причина – збільшення вулканічних та промислових викидів в атмосферу, що й призводить до відбивання сонячного проміння з атмосфери Землі.


"Природні" факти
В Одесі з’явилися рідкісні морські тварини
- Процеси потепління й аномально високі для зими температури спостерігаються на усій європейській території. В Альпах у найближчому майбутньому можуть зникнути дві третини гірськолижних станцій. У Греції нинішнього січня середня температура тримається на рівні 20 градусів тепла. У Франції багато хто купається. Більшість перелітних птахів не відлетіли на південь.
- Тепла зима поступово змінює живий світ Чорного моря, заявили вчені національного універистету в Одесі. Поблизу одеського узбережжя з’явилися невластиві для середніх широт морські тварини: морський півень, чорний горбиль і піломіда, які раніше тут зустрічалися дуже рідко. Науковці, які досліджують місцеву фауну, попереджають про можливості зміни екосистеми і загрозу поступового вимирання традиційної фауни в Чорному морі.
- За останні 20 років вчені спостерігають зменшення безморозного періоду. Осінні заморозки настають раніше, а весняні, навпаки, бувають пізніше. Виходить, що зимовий період збільшується, причому зими стали м’якішими, а ось весни – холоднішими.

Редактор: admin
26-01-2007, 12:40
Коментарів 0 Переглядів 2 232

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"

Ярослав Чала здобув перемогу в таких дисциплінах як присідання (з вагою 160 кг) і станова тяга (205 кг)
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.