RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

В одному з попередніх номерів газети ми розповіли про невелику пекарню у селі Луківцях: тут на дровах випікають такий хліб, який не черствіє тиждень. За словами пекарів, вчилися вони в Костянтина Осовського, відомого в районі майстра випічки. Ми вирішили з’ясувати, у чому таємниці ремесла майстра.
Щоби стати пекарем, батько чистив
у єврея корита
Підвалини хлібопекарського ремесла заклав у селі покійний вже Степан Осовський, батько Костянтина. Про те, як це було, розповів нам його син.
– Тато, закінчивши п’ятикласну школу, подався в науку до місцевого єврея, який мав власну пекарню і продавав хліб не лише в селищі, а й в навколишніх селах. Як розповідав батько, був це чоловік скупої вдачі, але пекарську справу знав на відмінно, – розпочав оповідь Костянтин. – Шлях до тіста в його учнів лежав через чорнову роботу. Насамперед тато мусив чистити корита, рубати і носити до печі дрова. Крім цього, готову продукцію возив підводою в села, порався біля коней. Одне слово, добряче намучився, доки хазяїн допустив його до борошна. Більше того, власник пильно стежив за тим, щоб учні, не дай Боже, не потягнули з прилавка кусень хліба – міг запросто вигнати на вулицю. Але тато старався, й заможний пекар цілком покладався на нього. 1940 року батька призвали до армії. Він пройшов всю війну, був під Сталінградом поранений і контужений, а додому надійшла похоронка на нього. Проте доля була милостивою, і тато 1947 року повернувся додому. Влаштувався на роботу у відділ робітничого постачання Берегометського лісокомбінату: де працювали лісоруби, там і випікав хліб, у Лопушній, Долішньому Шепоті, Фалькові. Ми ніколи не чули, щоби хтось нарікав на якість випеченого ним хліба. Про його майстерність писали газети "Комсомольская правда", "Труд".
Пам’ятаю, батько завжди казав, що до випічки хліба людина завжди повинна приступати з добрими намірами в душі. Як іконописець, який не починає працювати без молитви. А ще радив нікого зі сторонніх не допускати до приміщення, де міситься тісто. Боявся заздрісників, які могли нашкодити. Всуне, приміром, непомітно пучку солі в тісто, й хліб виходить глевкий.
Яка вода – такий хліб
До свого ремесла Степан Миколайович привчав синів змалку. Так, Костянтин свій трудовий шлях розпочав учнем пекаря на лісокомбінаті в 16 років.
– Мені тоді так набридло було те тісто щоднини, що думав – піду в армію й там відпочину від нього, – продовжує Костянтин Степанович. – Служив водієм в Чехословаччині 1968 року, але якось до частини надійшло три вагони борошна. Перевозив я його "Уралом" разом з майором, начальником пекарні, на якій працювали солдати, вихідці із середньоазіатських республік. Ось дорогою офіцер і поскаржився на них, мовляв, несмачний хліб печуть. Я й зізнався, що маю п’ятий розряд пекаря. А наступного дня мене перевели до пекарні. Коли майор побачив, що на мішок борошна даю два з половиною відра води, дещо здивувався, але не втручався. Одне слово, хліб вийшов на славу. Після служби в армії знову повернувся на рідне підприємство. А коли виробництво розпалося, вирішив відкрити приватну пекарню. У Долішньому Шепоті взяв в оренду старе приміщення колишньої сільради, і вже одинадцять років печу хліб. Допомагають мені хлопці – Олександр Іванущак і Степан Карапко. За зміну випікаємо понад 600 буханців хліба, який я потім розвожу споживачам з навколишніх сіл. Втриматися на плаву нелегко, скажімо, сюди возять щодня хлібобулочні вироби не менш ніж з восьми різних пекарень.
– Кажуть, що на якість хліба дуже впливає вода?
– Це один з головних компонентів. Скажімо, до своєї пекарні я проводив водопостачання протяжністю 300 метрів. Причому, колодязь копали два місяці, бо натрапили на суцільну скелю. І хоча намучилися, зате яка вода! Чиста, немов сльоза. Вода повинна бути глибинна. Борошно використовуємо лише вищого гатунку. Якщо є найменша підозра на те, що воно неякісне, повертаємо всю партію. Нещодавно, наприклад, 150 мішків повернули виробнику, бо інакше втратимо імідж нашої "фірми". Місимо тісто вручну в дерев’янному кориті, воно тепле, не те, що чани. За п’ятнадцять хвилин чотири мішки борошна перетворюються на тісто. Температура в печі повинна сягати понад 200 градусів. Як правило, хліб печеться 45 хвилин, а оптимальна його вага вже в готовому вигляді повинна бути 650 грамів, у сирій заготовці – 740 грамів. Дрова використовуємо смерекові й твердих порід, бо вони дають добрий і тривалий жар. До речі, про високу якість хліба свідчать широкі пори-клітини в м’якуші. Жодної "хімії" не додаємо.
Батьковою стежиною пішов і син Костянтина Степановича Володимир, який теж має приватну пекарню – у Ломачинцях Сокирянського району. А з восьми дітей Степана Осовського четверо синів стали професійними пекарями – Костянтин, Петро, Дмитро і Василь.
Редактор: admin
15-02-2007, 14:27
Коментарів 0 Переглядів 5 486

Теги -
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у шести областях
Аварійні бригади працюють над ліквідацією пошкоджень

Фото ілюстративне

Всі відповідні служби виїхали на місця падіння уламків.
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Чому про гуманітарні швидкі допомоги з Італії мовчать фігуранти справи?

Швидкі допомоги нібито направили на фронт, але доказів цьому ніхто не хоче надавати
ВІДЕО Переглянути все відео

Живуть весело, дружно й ніколи не сваряться

"Країна Мрій" – це справжня казкова територія з сучасними атракціонами на будь-який смак. Тут є багато цікавого: велика батутна арена, лазертаг, лабіринт, інтерактив, ніндзя-парк, тарзанка та багато іншого. Для наймолодших гостей є спеціальна дитяча зона з атракціонами, адаптованими до їхнього віку.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Втомлюєтеся від нудного перебування в чергах для проходження медичного огляду? Ми маємо для вас відмінну новину! Тепер у Чернівцях доступна нова послуга - медичний огляд, який займе менше 30 хвилин!