Авто | Нерухомість | Робота
RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець Вхід через ВКонтакте
Головна | Приватні оголошення |Приватні оголошення Тури з Чернівців | Послуги | Досьє | Досьє - відомі люди Чернівців Афіша | Пропозиція тижня | Юрист-онлайн | Журнал "Давай Одружимось!" |
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |
В одному з попередніх номерів газети ми розповіли про невелику пекарню у селі Луківцях: тут на дровах випікають такий хліб, який не черствіє тиждень. За словами пекарів, вчилися вони в Костянтина Осовського, відомого в районі майстра випічки. Ми вирішили з’ясувати, у чому таємниці ремесла майстра.
Щоби стати пекарем, батько чистив
у єврея корита
Підвалини хлібопекарського ремесла заклав у селі покійний вже Степан Осовський, батько Костянтина. Про те, як це було, розповів нам його син.
– Тато, закінчивши п’ятикласну школу, подався в науку до місцевого єврея, який мав власну пекарню і продавав хліб не лише в селищі, а й в навколишніх селах. Як розповідав батько, був це чоловік скупої вдачі, але пекарську справу знав на відмінно, – розпочав оповідь Костянтин. – Шлях до тіста в його учнів лежав через чорнову роботу. Насамперед тато мусив чистити корита, рубати і носити до печі дрова. Крім цього, готову продукцію возив підводою в села, порався біля коней. Одне слово, добряче намучився, доки хазяїн допустив його до борошна. Більше того, власник пильно стежив за тим, щоб учні, не дай Боже, не потягнули з прилавка кусень хліба – міг запросто вигнати на вулицю. Але тато старався, й заможний пекар цілком покладався на нього. 1940 року батька призвали до армії. Він пройшов всю війну, був під Сталінградом поранений і контужений, а додому надійшла похоронка на нього. Проте доля була милостивою, і тато 1947 року повернувся додому. Влаштувався на роботу у відділ робітничого постачання Берегометського лісокомбінату: де працювали лісоруби, там і випікав хліб, у Лопушній, Долішньому Шепоті, Фалькові. Ми ніколи не чули, щоби хтось нарікав на якість випеченого ним хліба. Про його майстерність писали газети "Комсомольская правда", "Труд".
Пам’ятаю, батько завжди казав, що до випічки хліба людина завжди повинна приступати з добрими намірами в душі. Як іконописець, який не починає працювати без молитви. А ще радив нікого зі сторонніх не допускати до приміщення, де міситься тісто. Боявся заздрісників, які могли нашкодити. Всуне, приміром, непомітно пучку солі в тісто, й хліб виходить глевкий.
Яка вода – такий хліб
До свого ремесла Степан Миколайович привчав синів змалку. Так, Костянтин свій трудовий шлях розпочав учнем пекаря на лісокомбінаті в 16 років.
– Мені тоді так набридло було те тісто щоднини, що думав – піду в армію й там відпочину від нього, – продовжує Костянтин Степанович. – Служив водієм в Чехословаччині 1968 року, але якось до частини надійшло три вагони борошна. Перевозив я його "Уралом" разом з майором, начальником пекарні, на якій працювали солдати, вихідці із середньоазіатських республік. Ось дорогою офіцер і поскаржився на них, мовляв, несмачний хліб печуть. Я й зізнався, що маю п’ятий розряд пекаря. А наступного дня мене перевели до пекарні. Коли майор побачив, що на мішок борошна даю два з половиною відра води, дещо здивувався, але не втручався. Одне слово, хліб вийшов на славу. Після служби в армії знову повернувся на рідне підприємство. А коли виробництво розпалося, вирішив відкрити приватну пекарню. У Долішньому Шепоті взяв в оренду старе приміщення колишньої сільради, і вже одинадцять років печу хліб. Допомагають мені хлопці – Олександр Іванущак і Степан Карапко. За зміну випікаємо понад 600 буханців хліба, який я потім розвожу споживачам з навколишніх сіл. Втриматися на плаву нелегко, скажімо, сюди возять щодня хлібобулочні вироби не менш ніж з восьми різних пекарень.
– Кажуть, що на якість хліба дуже впливає вода?
– Це один з головних компонентів. Скажімо, до своєї пекарні я проводив водопостачання протяжністю 300 метрів. Причому, колодязь копали два місяці, бо натрапили на суцільну скелю. І хоча намучилися, зате яка вода! Чиста, немов сльоза. Вода повинна бути глибинна. Борошно використовуємо лише вищого гатунку. Якщо є найменша підозра на те, що воно неякісне, повертаємо всю партію. Нещодавно, наприклад, 150 мішків повернули виробнику, бо інакше втратимо імідж нашої "фірми". Місимо тісто вручну в дерев’янному кориті, воно тепле, не те, що чани. За п’ятнадцять хвилин чотири мішки борошна перетворюються на тісто. Температура в печі повинна сягати понад 200 градусів. Як правило, хліб печеться 45 хвилин, а оптимальна його вага вже в готовому вигляді повинна бути 650 грамів, у сирій заготовці – 740 грамів. Дрова використовуємо смерекові й твердих порід, бо вони дають добрий і тривалий жар. До речі, про високу якість хліба свідчать широкі пори-клітини в м’якуші. Жодної "хімії" не додаємо.
Батьковою стежиною пішов і син Костянтина Степановича Володимир, який теж має приватну пекарню – у Ломачинцях Сокирянського району. А з восьми дітей Степана Осовського четверо синів стали професійними пекарями – Костянтин, Петро, Дмитро і Василь.
Рейтинг:
(голосів: 1)
15-02-2007, 14:27
Коментарів 0 Переглядів 3444

Теги -
Новини партнерів:
Aliexpress INT
Aliexpress INT
Популярне Коментують
• Новини
MOYO UA
7 ресторанів у Чернівцях, де можна відсвяткувати новорічні корпоративи (на правах реклами)

Хто ще не встиг визначитися із рестораном, замовити столики, обрати меню, музичне оформлення, святкову програму, має змогу зробити це вже сьогодні, тут і зараз
У Чернівцях пройде безкоштовний семінар для підприємців "Анатомія Бізнесу" (на правах реклами)

Усього за 7 годин 6 ТОП-спеціалістів із командоутворення, продажів, маркетингу та реклами ознайомлять з найкращими українськими кейсами, розберуть найефективніші практики у продажах, у спілкуванні з клієнтами, допоможуть знайти інструменти для швидкого та якісного обслуговування.
Святкуйте корпоративи з нами: пропозиції 8 ресторанів Чернівців (на правах реклами)

До Нового року залишилося… дуууже мало днів! Отож, пропонуємо вашій увазі 8 ресторанів Чернівців, які запрошують відсвяткувати новорічні корпоративи.
Зима близько. Як підготувати авто до холодів: 7 порад від СТО «Тандем» у Чернівцях (на правах реклами)

На що варто звернути увагу водіям, аби безпечно їхати за кермом узимку