Мало хто із поціновувачів самогону знає, що те, що вони так любовно розливають нині по склянках, – далеко не дідівський напій, а, як стверджує головний нарколог області Віктор САМСОНЮК, вкрай небезпечна для здоров’я речовина.
Женуть зелений самогон
Тим не менше самогон на Буковині, як розповів кореспондентові "МБ" шанований у Кіцмані добродій Віктор Васильович, який відмовився "дати прізвище у газету", "гнали, женуть і будуть гнати".
– Більшість жене його у наших краях з буряку, хоча божиться, що "лише цукор і дріжджі". Із цукру його женуть хіба що всілякі гламурні метросексуали.
Проблема полягає в іншому: брага на смак – солоденька, як шампанське без бульбашок, і у цьому її підступність. Процес бродіння для газди – неабияке випробування, тому він час від часу і таємно від жінки йде до заповітної виварки, щоби скуштувати, "як бродить". Нерідко це закінчується тим, що коли справа доходить до того, щоби гнати самогон, на дні виварки по-сирітськи переливається грамів 300 рідини.
Якщо ж газда мужньо витримав усі дні, то відкривається справжній простір для фантазії. Наприклад, до готового самогону додають апельсинові та лимонні шкірки. Це дає аромат і елегантно-жовтуватий колір.
За радянських часів з метою конспірації кіцманчани не раз ховали бражку біля корови або біля свиней. Траплялося, що хитрі тварини випивали усю виварку, після чого несамовито гасали приміщенням.
Є свої "самогонні секрети" у селі Хлівище Кіцманського району – там до напою додають трави зубріку. У селі Валява Кіцманського району взагалі унікальний самогон – зеленого кольору. Хоча місцеві мешканці божаться, що нічого не додають до нього…
Порушники сплачують штраф
– У селах самогоноваріння більш поширене – розповідає начальник відділення дільничних інспекторів міліції УМВС в області Василь НІГДА. – Але й міські мешканці не відстають. Особливо – у приватному секторі: Роша, Клокучка, Калічанка, Садгора.
Боротьбу з самогоноварінням здійснюють дільничі: за три місяці 2007 року притягнуто до адміністративної відповідальності 37 осіб, до кримінальної – 29 осіб.
Як правило – сплачують штраф. До в’язниці, зазвичай, не доходить. У селах ж займаються виготовленням і збутом самогону літні жінки.
Самогон, який конфісковують, за рішенням суду підлягає знищенню – його просто виливають. Але ще до рішення суду брагу виливають, бо якщо зберігати – почне бродити й у райвідділі неможливо буде дихати.
Що ж таке самогон з точки зору хімії?
– Самогон – це той самий етанол (етиловий спирт), але розбавлений наполовину водою. Він містить домішки сивушних масел та деякі складні ефіри, – розповів завідувач лабораторії кафедри органічної хімії ЧНУ Василь КУШНІР. – Самогон виготовляють не лише з цукру, а з усіх речовин, які містять цукор – яблук, слив, варення... Пригадую, якось у магазині, де директором був мій батько, зіпсувалося два ящики цукерок-льодяників. Довелося сплатити гроші за зіпсований товар. А цукерки батько приніс додому й зварив з них самогон. Пречудова вийшла горілка!
Чув, що для міцності дехто додає карбід кальцію до самогону, щоби він був міцнішим. Додають навіть порізані пластикові пляшки, про що мені розповідали.
Звичайно, що 100-150 грамів цього народного продукту серйозної шкоди здоров’ю не завдадуть, а ось про більші дози вже слід запитувати наркологів.
коментар фахівця
Віктор Самсонюк,
ГОЛОВНИЙ ЛІКАР ОБЛАСНОГО НАРКОЛОГІЧНОГО ДИСПАНСЕРУ
"Самогон – один із токсичних алкогольних продуктів. Ніхто достовірно не знає, які хімічні речовини там присутні. Люди травляться цим спиртним напоєм. Ми маємо отруєння зі смертельними наслідками, важкі коматозні стани навіть після вживання невеликих доз самогону.
Сам виробник не знає, що є у тому самогоні. Якщо років 10-20 тому не було такої кількості синтетичних речовин і самогон виготовлявся фактично з натуральних продуктів, то сьогодні – інша ситуація. Скільки зараз усіляких добрив, хімікатів. Вони присутні у сировині, з якої виготовляють самогон.
Тому те, що ми називаємо самогоном, насправді є складною субстанцією, і як вона впливає на печінку, нирки і головний мозок – не скаже жоден фармаколог чи лікар. Ми можемо бачити лише наслідки – той помер, той отруївся.
Можу порадити одне: бережіть власне здоров’я. Опускатися до того, щоби труїти себе невідомо ким і де виготовленою речовиною, яка називається самогоном, – не слід.
Сьогодні за такого вибору спиртних напоїв і низьких цін гнати самогон… Не знаю.
Самогон зараз, на мій погляд, – не актуально. Немає сенсу гнати – за менші гроші можна купити пляшку розведеного спирту.
На Буковині є досвід виноробства. Для мешканців села набагато корисніше вирощувати виноград, ніж займатися самогоноварінням”.
ПАМ’ЯТКА САМОГОННИКА
Кодекс України про
адміністративні правопорушення
Ст. 176. Виготовлення, зберігання самогону та апаратів для його вироблення,
виготовлення або зберігання без мети збуту самогону чи інших міцних напоїв домашнього вироблення, виготовлення або зберігання без мети збуту апаратів для їх вироблення – тягнуть за собою накладення штрафу від трьох до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51-170 гривень).
Кримінальний кодекс України
1. Зайняття видами господарської діяльності, щодо яких є спеціальна заборона, встановлена законом, карається штрафом від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850-1700 гривень).