RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Оце бачив нещодавно по телевізору Івана Малковича. Він там був гостем якоїсь передачі "про культуру" – безглуздої, як усі передачі на нашому телебаченні. Ну, і ведучий каже: "Сьогодні до нас завітав у гості відомий український видавець Іван Малкович". Ніби й дрібничка – але осад залишився. Ні, звичайно, ведучий не збрехав: Малкович – видавець. Мабуть (та не мабуть, а точно), найкращий в Україні: поліграфічні шедеври від його "А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГИ" знову й знову викликають захват у бібліофільської малечі віком від 2 до 102 років та членів різноманітних журі. То звідки ж прикрий осад? А звідти, що Іванові видавничі успіхи якось затьмарили в "народній свідомості" образ Малковича-поета. Що неправильно, бо таких поетів нині ще добре треба пошукати – і все одно не знайти.
Далекого вже 1984 року, будучи студентом, Малкович випустив свою першу поетичну збірку "Білий камінь", після якої – на радість дебілуватим однокурсникам – до нього причепилася дефініція: "найніжніша скрипка України". А гарна ж, якщо подумати, дефініція. Бо скрипка – це такий інструмент, на якому не можна фальшивити. Тобто трафунки бувають всілякі, але тоді це звучить просто нестерпно. Звичайно, фальшивити (як це, приміром, поголівно полюбляють чернівецькі поети) – у принципі погано. Але якщо фальш гітариста чи піаніста ще сяк-так можна пережити, то не та нота на скрипці викликає непереборне бажання повисмикувати скрипальські руки. Щоб не мучився і нас не мучив.
Так от, Іван Малкович ніколи не фальшивить. Не єдиною, але, мабуть, однією з причин є те, що він не квапиться виходити на публіку. Відчуває, що річ ще неготова або й взагалі невдала – і не друкує. Як на наше графоманське сьогодення – рідкісна риса. Зате коли вже щось надрукує, відразу ясно: оце – вірш. Наприклад, такий:


Вийшов у сад. При вікні
перелічив роки.
Чути, як в тиші нічній
тверднуть у слив кісточки.


Або інший:
ось вулики в траві, як мамаї,
й сотає вічний мед дбайлива гречка,
й зачаєно – по всій святій землі –
свої крохмальні і тугі яєчка
висиджують, мов кури, картоплі.
Або будь-який з нової – після дев’ятирічної перерви – збірки "Вірші на зиму". Хоча, строго кажучи, це не зовсім нова збірка, а радше нова книжка, до якої увійшли доповнені новими вибрані вірші з попередніх збірок. Але головне не це. Головне – що взимку нам найбільше бракує світла і тепла. "Вірші на зиму" саме цей брак і компенсують. Між зібраними тут найдавнішими і найновішими рядками "причаїлися" 25 років Іванового життя. І ось, виявляється, що у чомусь найсуттєвішому, у своїй невигаданій ніжності до всіх живих істот Малкович за цей час майже не змінився. Можливо, тільки увиразнилася його особлива прихильність до найзагадковіших та найбеззахисніших з-поміж цих істот – до дітей, пташок і янголів, пов’язаних між собою в такий очевидний, але забутий більшістю дорослих спосіб:


із нас одні лиш діти
найближчі до пташок
і янголів брати
вони й літати ще не розучились…


…А хочете, я вам розповім одну правдиву історію? Йшов якось мій приятель з роботи додому. Сердитий-пресердитий. Бо він – трохи начальство, а на роботі його підлеглі якраз щось там напартачили, і відповідно наступного дня він мусив улаштувати "розбір польотів". Ішов він собі і думав: "Порозганяю завтра всіх до такої-то матері, так їх і так, і ще отуди". Але, на щастя для підлеглих, трапилася йому дорогою книгарня, а в книгарні – "Вірші на зиму". Прочитав приятель увечері Малковича – і на ранок нікого не вигнав і навіть не обматюкав. А ніби ж мав підстави. То читайте і ви: може, попустить. Бо Іван не піариться, коли каже, що він "прийшов лиш, щоб хоч зрідка / комусь бриніло із очей / так тонко-тонко, наче скрипка,/ і мудро, як віолончель". 

Редактор: admin
12-01-2007, 17:29
Коментарів 0 Переглядів 2 093

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.