Заморожені фрукти та овочі ще недавно були новинкою, а сьогодні є навіть у морозильних камерах на ринках.
Придбати можна як звичні продукти – моркву, зелений горошок, різні види капусти, зелену квасолю і суміші з них на зразок готового набору для приготування борщу, рагу, "Столичного" салату чи рису з овочами й грибами, так і екзотичні. Скажімо, "Китайська" суміш овочів містить чорний китайський гриб та бамбук. У пакетах також продається бамія – незрілий плід рослин родини мальв, який у кулінарії здебільшого додається до гострих м’ясних страв чи для згущення супів та соусів.
У супермаркетах овочі й суміші в пакетах по 400-450 грамів виробництва Росії, України чи Франції коштують від чотирьох гривень. Дорожчий хіба що шпинат (від дев’яти гривень) та екзотичні продукти. Є й вибір фасованих ягід – 350 грамів чорниці коштують 11,9 гривні, журавлини, брусниці чи ожини – трохи більше шести гривень.
Супермаркети, а також деякі торгові точки на чернівецьких ринках пропонують заморожені рослинні продукти на вагу. Вишню, смородину, абрикоси, зелену стручкову квасолю, суміш овочів з рисом чи картоплю фрі можна самотужки набрати в пакети. Причому ціни на такі продукти дуже різняться. Якщо в одному супермаркеті кілограм полуниці коштує 18,6 гривні, а цвітної капусти – 11,85 гривні, то в іншому, відповідно, – 49,15 гривні та 41,89 гривні.
Ріст попиту на такі продукти спричинений кількома чинниками. По-перше, зручністю приготування, бо дедалі більше покупців сприймають заморожені овочі не як замінник свіжих, а як готову страву. По-друге – турботою покупця про здоровий спосіб життя.
Але до стандартів західного споживача нам ще далеко. Наприклад, у Польщі споживання заморожених овочів на одну особу становить майже п’ять кілограмів на рік, а у нас – менше півкілограма.
Заморожені овочі й фрукти, звісно, немає сенсу вживати в сезон, коли є свіжі, але навесні вони не гірші, а, за деякими даними, навіть корисніші за свіжі, які зберігалися усю зиму. Адже втрата вітамінів під час заморожування значно менша, ніж під час зберігання вдома чи в підвалі.
На замітку
- Важливо максимально швидко розморозити овочі чи фрукти, інакше вони перетворяться на кашу, потемніють і набудуть неприємного присмаку.
- Заморожені продукти не можна мити. У разі, якщо заморожені фрукти і ягоди будуть споживатися у свіжому вигляді, їх слід розморозити в упаковці або виклавши на тарілку і закривши її від світла. Можна скористатися мікрохвильовою пічкою.
- Не варто розморожувати фрукти й овочі, якщо ви хочете їх варити чи смажити. Їх кладуть відразу в киплячу воду, причому, чим менше води, тим більше зберігається вітамінів та мікроелементів. Тому найкраще готувати заморожені продукти в пароварці.
- Усі переваги заморожених овочів наявні лише в тому разі, якщо ваше домашнє розморожування виявиться першим. Як визначити, чи не були овочі вже розморожені й заморожені знову? Не варто купувати розм’яклий пакет з овочами. Зверніть увагу також на їх вигляд: якщо овочі правильно зберігалися і не розморожувалися, вони будуть розсипчасті й не злипатимуться між собою. Якщо ж у пакеті велика заморожена брила, то висока ймовірність того, що вони вже розморожувалися.
- Якщо користуєтеся замороженими продуктами, звертайте увагу на дату заморожування: чим довше вони лежать, тим менше там залишається вітамінів.