На ринках продають свіжі овочі, вирощені у теплицях під Чернівцями та сусідніх областях. За виглядом і ціною їх не відрізниш від тих, що завезені з Туреччини та Польщі. Хоча, якщо добре придивитися і принюхатися, то тутешні ранні овочі таки відрізняються від закордонних.
– Ці помідори та огірки зірвані сьогодні вранці у теплиці села Долина Івано-Франківської області, – запевнила на ринку "Центральний" молодий продавець. – Їх ми не покриваємо воском чи іншими речовинами, як це роблять із закордонними овочами для тривалого зберігання. Тому й пахнуть вони справжнім помідором чи огірком. І на вигляд наші овочі не такі ідеальні, як закордонні, але, переконана, вони смачніші.
Маргарита БОЖКО, ветсанексперт державної лабораторії ветсанекспертизи ринку "Центральний":
– Ми перевіряємо на вміст нітратів усі овочі, які продаються на ринку: і вітчизняні ранні, і завезені з-за кордону. Перевищення вмісту нітратів від дозволеного рівня не виявляли вже декілька років. Наближеними до межі дозволеного можуть бути нітрати лише в ранніх огірках, буряках, редьці, зелені – у петрушці, кропові, інколи в кабачках. Переважно це буває тоді, коли овочі зірвано недозрілими. Наприклад, люди більше люблять споживати огірки чи кабачки, доки вони ще маленькі. Однак саме в такому вигляді овоч набирається добрив, наприклад, азоту. Відтак у шкірці та біля кореня можна виявити підвищений вміст нітратів.
За словами М. Божко, досліджувати овочі на вміст нітратів почали з 80-х років минулого століття. Тоді апарати для вимірювання були доволі примітивними, і довіри до результатів, які вони надавали, було мало. Однак і норми вмісту нітратів були значно нижчими, ніж нинішні. За останні двадцять років нормативи вмісту нітратів декілька разів підвищували.
– Сьогодні апарати набагато досконаліші і визначити, скільки містить овоч нітратів, ними можна швидко і легко. Вони призначені для здійснення експрес-методу. Якщо ж у продукті виявляємо перевищення норм, відправляємо його на подальше дослідження в лабораторію обласного ветеринарного управління. Варто зазначити, що вміст нітратів в осінніх овочах майже вдвічі нижчий, ніж у нинішніх. Тому ранні овочі, перш ніж вживати, бажано трохи потримати у воді, можна декілька разів її поміняти. Вміст нітратів також зменшується й у процесі зберігання ранніх овочів.
Здійснюють дослідження овочів на вміст нітратів і в інституті медико-екологічних проблем. Сюди звертаються переважно підприємці, які хочуть продавати овочі. За словами працівників інституту перевищення норм вмісту нітратів майже не виявляли. Лише одного разу в огірках виявили підвищений вміст нітратів.