RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

У суді пояснили, чому Мунтяна не відсторонили від посади голови Чернівецької облради

18 лютого слідчий суддя Вищого антикорупційного суду відмовив у задоволенні клопотання детектива про застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення від посади голови Чернівецької обласної ради.

У пресслужбі ВАКС пояснили, чому підозрюваного Мунтяна не відсторонили від виконання обов'язків голови облради.



За версією органу досудового розслідування, підозрюваний, якого 1 грудня 2015 року було обрано головою Чернівецької обласної ради, у липні 2019 року висловив прохання надати йому неправомірну вигоду у сумі 400 000 доларів. Упродовж серпня-жовтня 2019 року він одержав частину неправомірної вигоди у сумі 180 000 дол. США з остаточно узгодженого розміру неправомірної вигоди у сумі 200 000 доларів. Неправомірну вигоду отримано за вчинення дій із використанням наданої влади та службового становища, спрямованих на надання незаконних переваг раніше обраному ним суб’єкту господарювання під час оренди цілісного майнового комплексу Чернівецького обласного комунального підприємства "Бальнеологічний санаторій "Брусниця".

У клопотанні детектив стверджував, що перебування підозрюваного на посаді голови Чернівецької обласної ради сприяло вчиненню ним кримінального правопорушення. Для запобігання протиправній поведінці підозрюваного виникла необхідність у застосуванні заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді відсторонення його від посади голови Чернівецької обласної ради, оскільки існують підстави вважати, що підозрюваний, перебуваючи на посаді, незаконними засобами впливатиме на свідків та інших учасників кримінального провадження та протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню іншим чином.

Читайте також: "Заходиш і кажеш: пішли ви в баню": які розмови оприлюднила САП з "плівок Мунтяна"

За наслідками розгляду клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про відсутність підстав для його задоволення. За критеріями, які слід дослідити при вирішенні питання про відсторонення від посади, слідчий суддя встановив наявність обґрунтованої підозри. Після цього, слідчий суддя проаналізував ризики, на нівелювання яких спрямоване відсторонення від посади.

Ризик учинення дій для приховання або знищення будь-якої із речей і документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, не пов’язаний із перебуванням підозрюваного на посаді голови Чернівецької обласної ради.

Ризику можливого впливу на свідків раніше вже встановлений процесуальний запобіжник - 13 лютого 2020 року до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 10 мільйонів грн. та покладено обов’язки утримуватися від спілкування з іншим підозрюваним та свідками.

З урахуванням досліджених обставин слідчий суддя установив, що розмір визначеної слідчим суддею застави є значним. Тому має забезпечити належну процесуальну поведінку підозрюваного під час здійснення досудового розслідування, зокрема й уникнення впливу на свідків у цьому кримінальному провадженні. Через це критерій незаконного впливу на свідків у даному випадку не може бути підставою для застосування заходу забезпечення у виді відсторонення від посади.

Ризик перешкоджання кримінальному провадженню іншим чином та ризик того, що підозрюваний може вчинити інше кримінальне правопорушення, не знайшли свого підтвердження під час розгляду клопотання.

Нагадаємо, голова Чернівецької облради підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.368 КК України.

Згідно з частиною першою статті 62 Конституції України, особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

До слова, вчора Мунтян з'явився на сесії облради поруч зі свідками, з якими йому суд заборонив спілкуватися.

Читайте найоперативніші новини "МБ" у Facebook і Telegram
Редактор: Марина Кавкало
26-02-2020, 12:05
Коментарів 0 Переглядів 2 429

Теги -

Триває збір коштів на деталі до них, закликаємо всіх небайдужих долучитися

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Організаторка виставки запрошує охочих на Фестиваль писанкарства, який відбудеться в суботу, 20 квітня, в Центрі культури "Вернісаж"


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.