RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Днями група українських журналістів з нагоди початку року Грузії в Україні побувала в цій країні, що півтора року тому пережила "трояндову" революцію. Тож як живе колишня радянська сестра України, наш кореспондент бачив на власні очі.

Україна, порівняно

з Грузією, – підліток за віком

За 15 років, що минули з часу розпаду колишнього СРСР, 15 республік пішли кожна своїм шляхом. Тому сьогодні, наприклад, Польща, яка є членом Євросоюзу, має значно більше спільного з Україною, ніж Грузія, з якою ми колись жили в одній державі.

Дорогою до цієї кавказької країни ми думали, що їдемо в Грузію в гості до грузинів. Але з’ясувалося, що ми приїхали в Сакартвелі до картвелів. Саме такою є їхня самоназва, яку росіяни у ХVІІІ ст., коли кавказька країна була приєднана до Російської імперії, схоже, просто не змогли вимовити (насправді у картвельській мові зовсім інші звуки, не схожі зі слов’янськими). Україна, порівняно з Грузією, – підліток. Де в нас можна відвідати православний храм, збудований у VI столітті? Грузія стала християнською в ІV столітті, а окремі її частини – ще раніше. Там кожне третє село ходить до церкви, збудованої тисячу або й більше років тому. Місто Мцхета було столицею Східної Грузії до Тбілісі вісім століть, а Тбілісі – старший за Київ.

Шеварднадзе страждав на гігантоманію

Грузія – православна країна. Щоправда, в усьому відчувається вплив Сходу: у традиційному національному одязі, в архітектурі та побуті.

Донедавна головним собором країни залишався храм під назвою Сіоні – невелика за українськими мірками церква, менша навіть за кафедральний собор у Чернівцях. Шеварднадзе вирішив, що цього замало, і 10 років вся Грузія будувала велетенський комплекс Святої Трійці. Із суто російським розмахом на декількох гектарах розплановано комплекс церковних будівель, головна з яких – собор висотою понад 80 метрів – була освячена восени минулого року. Враховуючи запланований розмах та рівень статків грузинів, весь комплекс буде будуватися ще кілька десятиліть.

Ще одним об’єктом культури, що помітно вирізняється на фоні інших, є драматичний театр імені Шота Руставелі. Величезну будівлю з трьома залами було зведено 100 років тому в невдалому місці, де пізніше виявили грунтові води. Вже 10 років театр зачинений, триває ремонт, в який було вкладено чимало мільйонів доларів. За цими двома найбільшими і найдорожчими об’єктами стоїть одна людина. 40 мільйонів доларів на добудову собору Святої Трійці та кошти на ремонт театру виділив російський мільярдер Іванашвілі.

Поліцаї хабарів не беруть – бояться

Міхеіл Саакашвілі керує країною вже трохи більше року. Найгучніший його успіх – розв’язання проблеми корупції у правоохоронних органах. З поліції було звільнено дві третини працівників, і за два місяці навчено нових. Тепер поліцаї хабарів не беруть – бояться втратити посади, адже тридцятьом тисячам звільнених довелося шукати роботу, що вдалося не всім. Сьогодні Тбілісі вперше за часи незалежності безперебійно отримує світло. Порівняно з 2003 роком, державний бюджет-2004 зріс учетверо (!). І не тому, що запрацювало виробництво (цього поки що не сталося), а тому, що уряд припинив красти (так сказав сам Саакашвілі). Тепер бюджетники вчасно отримують зарплату. "Мінімальна пенсія, яку отримує переважна більшість пенсіонерів, зросла вдвічі і становить 15 доларів, мінімальна зарплата – 62 долари. Курс національної валюти – ларі – зріс за рік на 15% і становить 1,85 ларі за долар", – розповів українським журналістам глава Грузії. Президент обіцяє: якщо його оберуть повторно, то до кінця другого терміну зробить Грузію членом Євросоюзу та звичайною нудною європейською країною.

В економічне щастя люди не вірять

Самі грузини налаштовані менш оптимістично. Люди втомлені і не вірять у наближення європейського щастя. Збільшення зарплат і пенсій супроводжувалося зростанням цін. Мінімальну зарплату 115 ларі отримують не всі, безробіття перевищує 20%. За пенсії 28 ларі на місяць один грузинський хліб-лаваш коштує півларі, літрова пляшка води "Боржомі" – 1 ларі. Проїзд у метро чи тролейбусі – 25 тетрі (роздрібна грузинська монета), тобто 72 українські копійки. Пільгами користуються лише ветерани Другої світової війни та інваліди. Ціни на все вищі за київські, а заробляють грузини в середньому менше за українців.

За офіційними даними, в Грузії мешкає майже 5 мільйонів осіб. За неофіційними – не більше 3 мільйонів, решта перебувають за межами країни. Понад 700 тисяч грузинів виїхали до Росії, понад 200 тисяч – до України. В самій Грузії – до 300 тисяч біженців з Абхазії та інших гарячих точок.

Опалення та гарячої води навіть у столиці немає вже багато років, а світло в сільській місцевості лише періодично вмикають. З вікон будинків у містах стирчать труби "буржуйок". У старій частині Тбілісі колишні палаци грузинських царів та інші старовинні будинки або перетворилися на руїни, або ось-ось ними стануть.

Сьогодні в країні вже не стріляють. Кілька років тому навіть метро закривалося о 7-й вечора, бо після настання темряви люди боялися виходити на вулицю. Ситуація змінилася на краще, але міліції всюди значно більше, ніж в Україні, а в установах та закладах впадають у вічі кремезні працівники спортивної статури. Президента Саакашвілі в усіх поїздках країною супроводжує десяток автоматників.

Грузія до болю нагадує Україну десятирічної давності. Але, на відміну від нас, вони на початку 90-х років пережили громадянську війну, про що добре пам’ятають.

Вино роблять усі, навіть професори

Найголовнішою грузинською традицією є надзвичайна гостинність. Як би складно не жилося грузинові, гість цього ніколи не відчує. Зайве говорити, що на столі найголовніше місце займає вино. Лише обов’язкових тостів у застіллі є 17, на щастя, не обов’язково щоразу допивати до дна.

Вино і виноград – невід’ємні частини життя кожного грузина. Чи не всі городяни під час збору урожаю купують по кілька центнерів винограду і готують власне вино. У розмові один професор консерваторії із захопленням та знанням справи розповідав про тонкощі приготування чачі – виноградного самогону.

Грузинське вино – тема для цілих книжок. Попри масове розповсюдження та споживання цього напою, у магазинах він не такий вже і дешевий. Пляшка за 3-4 ларі має аж надто непривабливий вигляд, тож менше, ніж за 6 ларі (17 гривень) не варто купувати. В Грузії вино не підробляють, зате є проблема з його експортом. Напої зі знаменитими грузинськими назвами активно розливають на півдні Росії, хоча нічого спільного з оригіналом вони не мають.

Про Ющенка

і Тимошенко знає майже кожен

Нашу країну там справді знають і поважають. Ансамбль кожного порядного грузинського ресторану має в своєму репертуарі пісню "Ти ж мене підманула", кожен магазин – немирівську горілку, наші олію і цукерки. "Реве та стогне Дніпр широкий" у виконанні професійного грузинського поліфонічного хору звучить надзвичайно потужно і зворушливо, надаючи пісні неповторного звучання і забарвлення. Прізвища Ющенко і Тимошенко, принаймні у Тбілісі, знає кожен. За словами Міхеіла Саакашвілі, у листопаді минулого року грузини з телебачення краще знали, що відбувається в Україні, ніж у своїй державі.

Під час зустрічі з українськими журналістами Президент Грузії кілька разів наголошував, якими важливими для його держави є відносини з Україною.

– Ваша держава стала центром тяжіння в регіоні, – сказав Міхеіл Саакашвілі. – Під впливом "помаранчевої революції" відбувся геополітичний переворот у Молдові. Саме Україна може виступити гарантом врегулювання конфліктів у Придністров’ї та Абхазії. Я впевнений, що через 10-15 років Україна зрівняється за своїм рівнем розвитку з Францією та Німеччиною і стане регіональною наддержавою. 
Редактор: admin
17-03-2005, 17:11
Коментарів 0 Переглядів 2 372

Теги -
На фронті Олександр Савчук був головним сержантом батареї артилерійського дивізіону

Збиратимуть кошти на ЗСУ та підтримуватимуть родини військових

Боєць вважався зниклим безвісти із 21 серпня
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію