Хто з городників не бачив тонких пагонів повзучого пирію з гострим корінням, які вглиб сягають трьох метрів і розростаються з маленького обламаного корінця? Але водночас цей "злісний" бур’ян має цілющі властивості. Ще наші прабабусі в тісто для хліба додавали порошок із товчених стебел пирію, а свіжу молоду зелень – до салатів. Утворюючи розгалужену мережу коренів у грунті, пирій акумулює в собі вітамін С, багато каротину, кремнієвої кислоти, ефірну олію, залізо, калій, магній та ще багато різноманітних біоактивних речовин. Відвари та настої із цієї рослини можуть захистити слизові оболонки від запалення, пом’якшити больові відчуття, посприяти загоєнню ран, а також позбутися застудного кашлю, вивести солі з організму, полікувати ревматизм, шкірні захворювання, почистити кров, покращити обмін речовин тощо.
Заготовляти пирій треба так: чисте біле коріння помити, розстелити тонким шаром і висушити (але не на сонці). Коли корінь можна буде легко згинати, порізати шматочками довжиною в один сантиметр і скласти в скляні банки.
Корисний рецепт
- Під час кашлю, запаленні слизової оболонки органів травлення (гастриті, ентероколіті), запаленні передміхурової залози: 15-20 грамів (2 столові ложки) кореневищ залити на 10-12 годин двома склянками холодної перевареної води. Пити по півсклянки двічі-тричі на день.
- Рекомендовано вживати відвар пирію хворим на діабет, бо рослина містить фруктозу, а також хворим на артрит та артроз: 2 столові ложки сухої сировини кип’ятити у 2,5 склянки води до зменшення об’єму на чверть, процідити. Пити по одній столовій ложці 4-5 разів на день.
- При порушеннях обміну речовин, ревматизмі, подагрі, жовчно- та сечокам’яній хворобі, хворобах сечового міхура, дихальних шляхів: 4 столові ложки подрібненої сировини залити однією склянкою холодної перевареної води, настоювати 12 годин у прохолодному місці, процідити. Сировину повторно залити однією склянкою окропу, настоювати 10 хвилин, процідити. Обидва настої змішати. Пити по півсклянки 4 рази на день.
- Щоби вивести солі з організму, полікувати суглобовий ревматизм та подагру, а також як протизапальний, потогінний та сечогінний засіб: 100 грамів кореневищ залити одним літром води, кип’ятити на слабкому вогні, доки не випарується до половини об’єму. Пити по одній столовій ложці 4-5 разів на день.
- Пирій рекомендують як кровоочисний засіб, який треба вживати при захворюваннях шкіри (золотуха, діатез, екзема, фурункули): 1 столову ложку подрібнених кореневищ залити 0,5 літра окропу, кип’ятити 15 хвилин, утеплити, настоювати 2 години, процідити. Пити по 0,5 склянки тричі на день до їжі.
- Якщо не вдалося зібрати кореневища, згодиться трава пирію. При рахіті та різних проблемах зі шкірою: 20 грамів трави залити 200 мілілітрами окропу, настояти 0,5 години. Пити по склянці на день протягом 3-4 тижнів (дітям – частинами, залежно від віку). Одночасно можна приймати ванни 1-2 рази на тиждень: 50 грамів трави кип’ятити 30 хвилин у літрі води, відвар влити до ванни.
8-05-2007, 12:28
0
9 715