RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Чернівчани заборгували 6,4 мільйона гривень за центральне опалення. Шість мільйонів – за газ і 5,4 мільйона – за гарячу воду. Такі дані подає Головне управління статистики області. Тому, навіть незважаючи на те, що це борги попередніх років, у багатоквартирних будинках, що підключені до центрального опалення, ніхто не гарантує теплої зими. А встановити собі автономне опалення, тобто "відрізати" трубу в окремо взятій квартирі, практично неможливо. Як повідомили в тепловій інспекції "Чернівціоблтепломережі", випадків, коли квартири відключаються від централізованого опалення, у місті дуже мало.

Якщо відключатися, то це мають

робити усі

– Перекрити труби опалення технічно нескладно, – розповіла заступник начальника виробничо-технічного відділу управління житлового господарства міста Алла БЄЛЄНЬКА. – Однак обов’язково треба врахувати наслідки цього кроку для подальшої роботи системи опалення в будинку. Тому нині мешканці квартири, які хочуть відмовитися від цієї послуги, повинні написати заяву до департаменту житлово-комунального господарства. Спеціальна комісія, створена рішенням міськвиконкому, розглядає кожен конкретний випадок і дає дозвіл або відмову. На жаль, комісія здебільшого відмовляє. Адже центральним опаленням у Чернівцях користуються переважно мешканці багатоповерхівок. І відключення однієї квартири призводить до розбалансування водотеплопостачання.

Значно простішою є ситуація, коли на автономне опалення виявляють бажання перейти всі квартири з першого поверху до останнього – тоді можна відключити увесь стояк. За словами Алли Бєлєнької, такі випадки у місті вже є. А в одній п’ятиповерхівці на вул. Південно-Кільцевій чотири квартири скинулися, щоби допомогти п’ятій – вони порахували, що так їм буде вигідніше, ніж і надалі користуватися централізованим опаленням. Зрозуміло, що у 9-поверхівці всім домовитися значно важче, і поки що таких прикладів немає.

Однак роботу тепломережі можна покращити і без відключення – тобто здійснити вчасно профілактику, промивання або заміну батарей.

Відключитися можна через суд

Комунальники перебувають у складній ситуації через неузгодженість законодавства. Адже вони здебільшого відмовляють заявникам у відключенні від тепломережі, тоді як кожен громадянин має право зробити самостійний вибір, про що йдеться у відповідній постанові Кабміну. Нещодавно, розповіла Алла Бєлєнька, мешканці однієї з квартир, отримавши відмову, подали позов до суду і виграли справу. Отож перед житловиками стоїть дилема: або задовольняти заяви про відмову, як того вимагають правові норми, і розбалансувати систему опалення, або відмовляти і порушувати таким чином права громадян.

У разі отримання дозволу на встановлення автономного опалення вибір обладнання надзвичайно широкий. Сьогодні всі надають перевагу газовому опаленню, оплата за користування яким є найдешевшою. Нові ж багатоповерхівки, яких зводиться нині чимало, зовсім не підключаються до тепломережі, встановлюючи невеликі будинкові котельні.

Однак коштує саме обладнання і його встановлення дуже дорого. Чернівчанин Андрій зараз займається заміною газового котла у своєму помешканні.

– На щастя, у квартирі, яку я придбав, вже був котел, тому мені не довелося бігати за дозволами, – каже він. – Від знайомих знаю, що цей етап є найскладнішим. Чув, що іноді навіть самовільно роблять опалення, адже потім заплатити штраф і узаконити простіше, ніж робити за правилами. Але навіть замінити старий котел на новий не так вже й просто. Купити сьогодні в магазинах і фірмах можна все, що завгодно, але знайти добрих майстрів для встановлення важко. Загалом опалення однокімнатної квартири з імпортним обладнанням коштуватиме не менше, ніж тисячу доларів. Котли українського виробництва не такі дорогі, але мають свої вади.

Дещо дешевшими є газові конвектори. Головний їхній недолік – сушать повітря, і у кожній кімнаті треба ставити окремий. 
Редактор: admin
11-08-2005, 20:00
Коментарів 0 Переглядів 2 436

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.