RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

На початку 2005 року вже вкотре в центрі уваги громадськості міста опинився ринок "Формаркет". Будівництво торговельного комплексу на розі вулиці Стасюка та проспекту Незалежності, що розпочалося у 2002 році, супроводжувалося зіткненням інтересів різних груп підприємців. Здача

об’єкта в експлуатацію декілька разів відкладалася, припинялися роботи. Нині ніхто не може назвати час завершення будівництва.

Поганий початок – половина справи

Ще до початку робіт у справу було закладено міну уповільненої дії. Замовником стало ТОВ "Формаркет", з яким підприємці уклали відповідні угоди. Будівництво розпочалося, коли ще не було виготовлено проект комплексу. Тому загальну вартість і частку коштів кожного пайовика було визначено лише приблизно. Вартість всього будівництва мала становити 17,9 мільйона гривень, їх розподілили на 225 пайовиків, кожен з яких мав внести приблизно по 10 тисяч доларів.

Ціна зросла

Сьогодні треба доплачувати. Кошторис перевищив 31 мільйон гривень. Підприємці мають внести ще по 10 тисяч доларів. ТОВ "Формаркет" наводить причини зростання вартості: вимушена зміна проекту комплексу, додаткові вимоги до будівництва, подорожчання будівельних матеріалів, створення низки додаткових зручностей всередині приміщення. За словами директора ТОВ Йосипа Заволовича, з 266 пайовиків (кількість зросла після збільшення площі за новим проектом) лише 225 погодилися на співпрацю за вищими цінами. Решта відмовляються визнавати, що подорожчання будівництва спричинено об’єктивними умовами. Залучено 24 мільйони гривень. Для завершення робіт необхідно ще 7 мільйонів.

Невдоволені

Минулого року 138 пайовиків торговельного комплексу утворили для захисту своїх інтересів ТОВ "Ринок новий", яке очолила підприємець Тетяна Рикуненко. Їхнє невдоволення спричинене не так підвищенням ціни, як діями ТОВ "Формаркет". Зокрема, претензії до замовника такі: відсутність конкурсу проектів на початку (існували дешевші); несвоєчасне інформування інвесторів про зміни проекту (зростання ціни, площ та поява додаткових магазинів); відсутність конкурсу на генерального підрядника і субпідрядників; закритість інформації про перебіг та фінансування робіт; невнесення замовником своєї частки коштів (1,6 мільйона гривень). Ця група інвесторів вважає, що ТОВ "Формаркет" не зможе зібрати всі необхідні кошти і здати комплекс в експлуатацію через втрату довіри підприємців, які не хочуть на чинних умовах вносити додаткові кошти.

Конфлікт інтересів

Йосип Заволович усі звинувачення на свою адресу відкидає і наголошує в свою чергу на деструктивній діяльності ТОВ " Ринок новий", яке блокує будівництво торговельного комплексу. На думку замовника робіт, новостворене товариство робить спроби перерозподілу площ новобудови та перебирає на себе наглядові функції.

Тетяна Рикуненко серед численних порушень свого опонента згадала і кримінальну справу, порушену за фактом зловживання службовим становищем працівників ТОВ "Формаркет". Перебіг розгляду цієї справи наразі невідомий.

Третя сторона

Ситуація, що склалася навколо торговельного комплексу, який будується, неодноразово роглядалася у міськвиконкомі та його підрозділах. Підстав втручання у конфлікт міська влада не має, позаяк не є стороною договорів на пайову участь у будівництві. Певною мірою мерія вважає себе ображеною, бо таку участь пропонувала. Однак підприємці-пайовики не погодилися на умови міської влади, хоча тепер звертаються до неї по допомогу.

Для вивчення ситуації розпорядженням міського голови від 12 січня цього року створено відповідну комісію на чолі з секретарем міської ради Трояном Єремічуком, яка має подати свої висновки після розгляду стану справ. Поки що Т. Єремічук утримується від своєї оцінки конфлікту, хоча і має деякі зауваження до ТОВ "Формаркет". Зокрема вони стосуються проекту будови, зовнішній вигляд якої викликає асоціації з оборонними спорудами, а не сучасним торговельним комплексом. А також тим фактом, що замовник ще не вніс 1,6 мільйона гривень зі своєї частки у 2 мільйони, вимагаючи при цьому повної оплати робіт інвесторами.

Хто знайде вихід?

І влада, і сторони конфлікту одностайні в тому, що торговельний комплекс треба добудовувати, і він повинен розпочати функціонування. Комплекс мали здати в експлуатацію ще в жовтні минулого року. У комплексі будуть розміщені не лише майже три сотні магазинів, а й 160 місць загального користування для торгівлі сільгосппродукцією. За умови фінансування в повному обсязі генеральний підрядник готовий завершити будівництво об’єкта за шість місяців. Однак кому саме вдасться зібрати усі кошти та завершити будівництво, наразі і є найголовнішим питанням. Комісія міськвиконкому вже провела своє перше засідання. Вона вважає, що за півроку об’єкт треба здати, врахувавши інтереси всіх сторін. У разі затягування конфлікту і робіт, міська влада може вдатися до рішучих дій – розірвати угоду про надання замовникові земельної ділянки в користування. 
Редактор: admin
27-01-2005, 18:17
Коментарів 0 Переглядів 2 888

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.