Цей піст ще називають Пилипівським або Пилипівкою, тому що напередодні церква відзначає день преподобного апостола Пилипа. Порівняно з Великим постом, який передує Великодню, цей – менш суворий і, можна сказати, більш радісний. По-перше, зараз християни готуються не до хресної дороги та розп’яття Ісуса Христа, а до його приходу в світ. А, по-друге, на період Пилипівського посту припадає чимало свят, які українці традиційно відзначають веселими забавами: Катерини, Андрія, Миколая…
Докладніше про особливості Різдвяного посту ми розмовляємо з ієреєм Миколою МАНІЛИКОМ з храму Святої Параскеви, що у Чернівцях.
– Піст ми сприймаємо як тимчасове утримання від скоромної їжі, спиртних напоїв, гучних святкувань і забав та сексуальних стосунків, – каже отець Микола. – Ісус Христос, живучи на Землі, сам подав нам приклад посту і молитви. Після того, як Іоанн Хреститель охрестив Ісуса в ріці Йордані, Христос Спаситель сорок днів перебував у пустелі, нічого не споживаючи. За цим прикладом церква встановила пости напередодні великих свят: Різдва, Великодня, Успення Пресвятої Богородиці та дня святих апостолів Петра і Павла. Саме ці дні перед святами повинні надихнути людину на подвиг творення добра, очищення душі від гріхів і присвячення більшого часу служінню Богу.
– Чи необхідно під час посту сповідатися і причащатися?
– Створивши людину за образом і подобою своєю, Господь дав їй вільну волю. Кожен із нас може наблизитися до Божої подоби через добрі помисли та вчинки. Але через сповідь та причастя Творець дарує нам дивовижне звільнення від гріха.
– Як треба харчуватися під час Різдвяного посту?
– Не можна їсти м’ясних та молочних продуктів, а решту їжі можете споживати без особливих обмежень.
– Чим відрізняється Різдвяний піст, наприклад, від Великого?
– Цей піст менш суворий, ніж Великий. Зараз можна і рибу споживати, на відміну від більшості днів Великого посту. Відрізняються також богослужіння під час цих двох постів. Але загалом як Різдвяний, так і Великий пости – дуже важливі для кожного християнина.