RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Паніка через загрозу захворіти на курячий грип у місті посилилася. Часто можна почути: "Я більше не купую курятину, боюся". Наші кореспонденти вирішили з’ясувати на ринках міста та у селах, чи купують люди куряче м’ясо, який існує контроль за його ввезенням і продажем, як селяни убезпечують свійську птицю від хвороби.

На міських ринках домашніх курей, качок, індиків продають, як і раніше. Чернівецькі ветеринарні лікарі кажуть, що кожен продукт, зокрема й домашня птиця, проходить жорсткий контроль. "Ми знаємо походження кожної курки, яка потрапляє на прилавок ринку. Птиці, яку б завезли, немає, уся виросла на українських подвір’ях", – запевняють вони.

Курятину продають

і без документів

– Уся продукція, яка продається на ринках області, проходить контроль і має певний пакет супровідних документів, – розповідає Борис ТОДОРЮК, заступник начальника управління ветеринарної медицини у Чернівецькій області. – Тому всім, хто боїться купувати курятину, раджу вимагати у продавця документи про дозвіл на продаж. Нічого не купуйте на стихійних ринках. Нині вживаємо заходів, щоби вберегти людей від цієї хвороби. Однак небезпека існує.

– Зараз можна не боятися купувати курей на ринках, – каже Ірина СМОЛЯК, начальник управління ветеринарної медицини в місті Чернівцях. – Ми робимо усе, щоби з прилавків продавалася лише якісна та безпечна продукція. Навіть якщо через кордон просочиться контрабандне м’ясо, на ринок воно не потрапить. За якістю та безпекою продуктів стежать ветеринарно-санітарні лабораторії на ринках та відділ вірусології в обласній державній лікарні веретинарної медицини. У ній є необхідне обладнання, яке може визначити наявність будь-якого вірусу, зокрема й курячого грипу.

Однак на Калинівському ринку з чотирьох опитаних продавців м’яса птиці документи на продукцію показала лише одна жінка. Деякі продавці відповідали, що документи є, але не тут на ринку, а у власника. Ще одна жінка-продавець знизила плечима: "Які документи? Де ви бачили, щоби були документи на м’ясо з Польщі? Беріть стегенця, у Польщі курячого грипу немає". За словами продавців, вони продають м’ясо птиці з Новоселиці та Польщі. Пані, яка купувала індичу печінку у продавця, котра показала документи, каже, що бере продукти тут постійно. "Нині всього треба боятися, не лише курячого грипу", – сказала вона.

На "Нижньому" ринку курку середніх розмірів із синьою печаткою на стегні продають за 25-30 гривень. "Покупців не поменшало, – каже продавець. – Маю своїх клієнтів, вони й купують у мене курей. Якщо купуватимете, скину п’ять гривень". Однак неподалік, за межами ринку, рядочком стоять продавці, у яких переважно молочна продукція. В однієї – чимала індичка. Запитуємо: "Скільки коштує?" – "Шістдесят гривень", – відповідають. "А перевіряли?" – прискіпуємося. "Ні, дитинко. Це ж моя індичка, сама виростила. Цілковито здорова, ось поглянь на печінку – здоровісінька. Якщо не продам птаху – сама з’їм. Мені нічого боятися".

Водночас інкубаторська птиця подешевшала. Наприклад, курка "Ряба" на ринках і у деяких магазинах продається вже за 11 гривень за кілограм (тушка). Подешевшали й інші види курятини, зокрема, морожені стегенця продають по 11-12 гривень за кілограм. Однак ціна на курячі яйця зросла: домашні – до 4,3-4,5, інкубаторські – до 3,8 (на ринку), і 4 гривні за десяток (у магазині).

Птицю – на м’ясо. Поки живаСеляни вирізають курей на тушонку

Наші кореспонденти відвідали Колінківці Хотинського району – село, де утримують чимало курей, і пересвідчилися, що люди стривожені через появу на кордонах України пташиного грипу.

– Наше село є одним з найбільших на Буковині, – розповідає сільський голова Михайло Постолатій. – Маємо дві тисячі дворів, і в кожному з них є якась живність, а курей нараховується 22 тисячі. Зрозуміло, люди переживають, адже пташиний грип поруч, і якщо він дійде, не дай Боже, до нас, то буде біда. Тому багато селян ріжуть птицю, а з м’яса роблять тушонки. У моєму підсобному господарстві теж є близько 60 курей, м’ясо половини з яких ми з дружиною вже закрутили в банки. Аналогічно діють й інші односельчани.

Як розповів Михайло Антонович, щосуботи у Колінківцях на ринок звозиться багато живності, зокрема курей. Ветеринарний огляд тут здійснюють четверо фахівців, які й розповідають людям про пташиний грип. Також профілактикою займаються ветлікарі-пенсіонери.

– Наші спеціалісти обслуговують приватні господарства, крім Колінківців, ще й Грозинців,

Бочківців, Шилівців, де нараховується понад 40 тисяч курей, і Санківців, – каже завідувач кущової ветдільниці Іван Малярчук. – Вже зроблено щеплення проти чуми, так званої хвороби Ньюкасла. Тісно співпрацюємо із сільськими головами, депутатами, які теж включилися у роз’яснювальну роботу щодо попередження пташиного грипу. Прохання до власників підсобних господарств одне – тільки-но вони побачать, що з птицею щось негаразд, повинні відразу ж звернутися до ветеринарної служби. На щастя, поки що немає жодних ознак будь-якої хвороби у курей. Хоча, щоправда, місяць тому в одному з господарств у Грозинцях отруїлося декілька курей – господиня придбала на базарі неякісний корм. Реагуємо ми на будь-які вияви різних захворювань оперативно, адже маємо у своєму розпорядженні спецмашину і необхідні препарати.

Заглянули ми і в одне з господарств. Господар, Микола Васильович, саме патрав зарізаних курей. Його дружина, Ольга Іванівна, стерилізувала банки:

– Частину курей ми вже впорали, ще з двадцять маємо, але і їх теж будемо консервувати. Виходимо з того, що якби епідемія поширилася й сюди, тоді доведеться знищувати всю птицю, і користі з цього не буде жодної, а так маємо готові тушонки. На нашій вулиці всі так роблять. Ріжемо не всіх курей, потрібно ще і яйця мати, але кип’ятимо їх не менше п’ятнадцяти хвилин.

Є в Колінківцях і чимало мисливців, зокрема, один з них, 83-річний Євген Лускалов, нині на полювання не ходить.

– Заборонили полювати на пернату дичину, і добре зробили, бо саме вона розносить епідемію. Крім цього, на щастя, наш найбільший став зариблений, і дикі качки прилітають сюди ввечері і вночі, а вранці їх нема. Навіть якби й хотів вполювати, то не втрапиш, бо водоймище дуже велике. Ну, а з курми ми собі раду даємо одну – всіх у банки! 
Редактор: admin
21-10-2005, 00:43
Коментарів 0 Переглядів 4 771

Теги -

Хлопець пройшов через Бахмут та Авдіївку, але звільнився. Вже згодом він знову добровільно пішов оператором FPV-дронів
На фронті Олександр Савчук був головним сержантом батареї артилерійського дивізіону

Збиратимуть кошти на ЗСУ та підтримуватимуть родини військових
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію