RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

З 1 січня 2007 року триває кампанія з декларування громадянами свого майнового стану і доходів, отриманих протягом 2006 року. Декларація подається до державної податкової інспекції за місцем проживання до 1 квітня. Бланки і консультації надаються безкоштовно.
Декларацію можна подати навіть з хабара
Обов’язково треба подавати декларацію тим, хто торік хоча б з якихось своїх доходів не заплатив податок. Скажімо, отримав спадщину, благодійну допомогу, виграш в азартній грі, орендну плату за квартиру, перекази з-за кордону, подарунки чи навіть хабарі! Податківці порахують, хто скільки винен державі, і повідомлять. Після цього боржник має 30 днів, щоби розплатитися. З більшості доходів фізичних осіб держава сьогодні забирає 15% податку.
На запитання про те, яким чином податківці "вираховуватимуть" тих, хто нелегально здає квартиру чи виграє, голова ДПА в області Олександр ФИЩУК відповів, що в цьому часто допомагає національний менталітет наших краян. Скажімо, коли здають квартиру без оформлення договору, рано чи пізно починаються сварки між власником і квартирантом. Перший дорікає за пошкоджену стіну чи меблі, а другий у відповідь згадує про несплачені податки з орендної плати. Тож за півроку-рік про підпільну оренду довідуються податківці.
Приховані податки з власників транспортних засобів найпростіше виявляються в селах. Не таємниця, що за авто з великою кубатурою часто платять меншу суму. У місті такі порушення виявити непросто. А в селах голова сільради зазвичай знає кожного власника машини й рахує кожну копійку від цього податку, бо він йде безпосередньо у сільський
бюджет.
Виграшів в азартних іграх в області задекларовано небагато. Податківці наразі займаються цим видом доходів. До речі, податок з виграшу повинен утримати і сам гральний заклад.
З несумлінними платниками податків чинять по-різному. Якщо людина, скажімо, отримала спадщину в іншій області й приховала це, її спершу просять прийти й задекларувати свої доходи. Коли людина добровільно приходить і платить податок, її не штрафують. Якщо ж починає доводити, що спадщину не отримувала і платити відмовляється, податківці застосовують відповідні санкції.
Саму зарплату декларувати не треба
Не потрібно подавати декларацію тим, хто торік отримував лише офіційну заробітну плату, у тому числі й за сумісництвом, чи інші доходи, з яких уже вирахували усі необхідні податки.
Мають право подати декларацію ті, хто хоче отримати від держави податковий кредит. Суть його полягає у наданні права громадянину на зменшення суми загального річного оподатковуваного доходу на суму певних витрат. Скажімо, якщо ви платите за навчання дитини в університеті чи витратили торік гроші на лікування, податківці можуть повернути вам частину податків, які зняли з вашої зарплати. Тому так важливо зберігати усі чеки, ордери, накладні, договори та інші документи, які підтверджують ваші витрати на лікування, навчання.
Тим, кому не під силу зрозуміти усі премудрощі заповнення декларації, варто до 1 березня звернутися із запитом до відповідного податкового органу з проханням заповнити річну податкову декларацію. А податковий орган зобов’язаний надати безоплатні послуги із такого заповнення. Відмова посадової особи податкового органу надати зазначені послуги звільняє платника податку від будь-якої відповідальності за неповне або неправильне заповнення декларації.


Декларацію необхідно подати у разі:
- отримання протягом звітного року прибутків, з яких податок не утримувався,
- у разі отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом,
- при отриманні іноземних доходів.


У декларації слід вказати:
- вартість подарунків, що були нотаріально посвідчені;
- інвестиційний прибуток від здійснення операцій з цінними паперами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах;
- дохід у вигляді вартості успадкованого майна, у межах, що підлягає оподаткуванню;
- кошти або майно, отримані як хабар, викрадені чи знайдені як скарб, не зданий державі згідно із законом, у сумах, підтверджених обвинувальним вироком суду;
- непогашена частина недоплати, що виникла внаслідок здійснення остаточного розрахунку з громадянином, який припиняє трудові відносини з працедавцем;
- доходи від здавання в оренду фізичній особі нерухомого майна;
- позитивна різниця між сумою доходу у вигляді виграшу в азартні ігри та документально підтвердженими витратами;
- при отриманні нецільової благодійної допомоги від фізичної особи у сумі, що перевищує 680 гривень;
- цільова благодійна допомога, що не використана її набувачем протягом встановленого строку та не повернена благодійнику.


Звільняються від подання декларації платники, якщо вони:
- неповнолітні або недієздатні особи на повному утриманні інших осіб та/або держави;
- перебувають під арештом або затримані чи засуджені до позбавлення волі, перебувають у полоні або ув’язненні на території інших держав;
- перебувають у розшуку;
- перебувають на строковій військовій службі.

Редактор: admin
20-02-2007, 12:28
Коментарів 0 Переглядів 2 278

Теги -


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині
Великописарівська громада Сумської області перебуває під сильним обстрілом
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Захисник загинув під час контрнаступальної операції на Донеччині


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.