RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Коли ми поїхали по ломачинецькі кавуни, у Чернівцях була злива, а у селі, де на городах гріються пузаті кавуни, – справжня спека.

– І не треба їхати до того Херсона! На Буковині можуть рости значно смачніші кавуни! – стверджують ломачинецькі селяни.

Однак доки ми не спробували тих кавунів самі і не дізналися усієї правди про них, то й не повірили.

Виявляється, кавуни вирощують у Ломачинцях уже не першу сотню років. Колись тут були урочища Плитава і Вишневе. Це було улюблене місце кавунів, часом на цих урочищах вони виростали просто велетенськими. Старі люди й досі пам’ятають смак цих соковитих плодів. Утім урочища, коли збудували Дністровську ГЕС і перегородили Дністер, затопило.

Ще у 60-70-х роках минулого століття місцевий колгосп вирощував кавуни у великих кількостях, а тепер естафету перехопили звичайні селяни. Як і колись, вони вирощують їх для себе. А те, що не можуть з’їсти, продають на ринках.

Як виростити кавун на городі?

У Ломачинцях все роблять за однією схемою. Щороку 25 березня закладають парник, у горщики висаджують зернята (до речі, одне зернятко коштує 30 копійок). Бажано використовувати ту землю, яку найбільше люблять кавуни. Найчастіше її зрізають пластами біля ставків. У парнику зернята швидко проростають, кожне дає по два пагінці, і вже 25 квітня готову розсаду можна виносити на город. Якщо її одразу висадити у ріллю, навряд чи буде хоч якийсь врожай. Щоби вона швидко прийнялася і пішла в ріст, у ямки насипають трохи лісової землі, у котрій ломачинецькі кавуни почуваються наче риба у воді. Адже вона така пухка! Зверху це все застилається плівкою, котра зберігає тепло. За таких умов кавуни швидко розростаються. У пошуках вологи їхнє коріння може сягнути значної довжини, не меншої, ніж пагони над землею.

– Наприкінці липня уже всі насолоджуємося наслідками своєї праці, – кажуть Світлана та Іван Багрії. Це подружжя не перший рік вирощує кавуни сорту "Леді". – Хоча цьогорічне літо у нас було не таким теплим, як минуле, але два тижні ми вже смакуємо свіжі кавуни. Причому усім, навіть худобі дістається. Вона і шкірочку із задоволенням з’їдає.

Кавуни не можуть без сонця, тому наразі врожай не дуже великий. З десяти соток очікується "усього" дві тонни. Хоча минулого року така ж ділянка городу принесла удвічі більший урожай. Одна ягода кавуна важила 14-15 кілограмів! Але не варто радіти легкому заробітку. Біля цих плодів треба попрацювати, до того ж плівка тепер не з дешевих. Порахуйте: на 10 соток потрібно 400 метрів плівки по дві гривні за метр.

У кавунів є і вороги. Це заморозки і жук-заборозняк. Минулого року у деяких людей пропало по півгектара кавунів. Заборозняк наївся, а бізнес провалився.

"Леді" і п’ятдесят грамів – це люкс!

– Якщо узяти шматочок квашеного кавунця та ще й 50 грамів до нього випити – кращого нічого не може бути, – стверджує тітка Ганна, котра теж живе у Ломачинцях.

Коли у селі застілля, місцеві навіть не дивляться у бік квашених огірків. Їм ці страви ні до чого – кавуни подавай! Кажуть, що немає кращої закуски, аніж квашений кавун. Під добру горілку вона розходиться зі столу дуже швидко. А хто не вживає спиртного, то цілу зиму їсть квашені кавуни із картоплею.

Найчастіше квасять ті ягоди, котрих на городі застала осінь, а вони ще не встигли вирости. Маленькі кавуни із хвостиками заквашують у діжці і полегшено зітхають: "Взимку не пропадемо".

У кавунів теж є "чоловіки" і "жінки". "Вона" має більший корінець і "попку". "Він" – менший, тому "дівчинка" смачніша. Цю істину вже знають ломачинецькі діти. Також їх вчать, як визначити, чи стиглий кавун. Тут не визнають потрясування ягодою біля вуха або постукування по гладкому боці. Є більш ефективні прийоми. Ще діди казали: "Бери з городу той кавун, котрий блищить, бо він уже достиг. А той, що хмурний, хай ще постоїть. Він зелений". І справді – ягоди, які блищать, готові до споживання.

Священики полюбили ломачинецькі ягоди

Слава про кавуни із Ломачинців розійшлася далеко за межі області. Якось сюди заїхали святі отці з Почаєва. Вони відпочивали на Дністрі і дізналися, що на місцевих городах ростуть кавуни. Ягоди їм так сподобалися, що священики тепер нерідко навідуються до Ломачинців.

– Завжди приїжджають до нас і купують по 50-100 кілограмів,– розповідає Світлана Багрій. – А якщо вони їдуть сюди здалеку, значить, наші кавуни найкращі!

Щоби повернути витрати на вирощування кавунів, Світлана та Іван завантажують фіру плодами і їдуть на ринок. Коли повертаються, фіра зазвичай порожня. Траплялося, що з односельцями везли фірмовий ломачинецький продукт на продаж до інших областей.

– Прибули ми з кавунами у Хмельницький і одразу натрапили на податкового інспектора, – каже Іван. – Той ніяк не міг повірити, що ці кавуни виросли на Буковині. "Такого бути не може! – стверджував він. – Ви нелегально привезли їх із Херсонщини!" І тільки, коли я запропонував йому поїхати до нас у село "на перевірку", він заспокоївся.

Населення Ломачинців вірить, що вирощування кавунів на Буковині має перспективу. Тож, можливо, невдовзі будемо "таритися" на ринках і в магазинах "рідними" строкатими пузанями.
Редактор: admin
11-08-2005, 20:06
Коментарів 0 Переглядів 8 082

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.