На Зелені свята стережіться русалок

---
5 475
0
У жодному церковному календарі Зелених свят ви не знайдете – це суто народна назва. У церкві ж цього дня відзначають Зіслання святого духа, або П’ятдесятницю. Саме слово "п’ятдесятниця" підказує, що свято припадає на п’ятдесятий день після Великодня. Згідно з євангельськими переказами, того дня у тому ж домі, де відбувалася Таємна вечеря, зібралися апостоли і Діва Марія. Раптом з неба долинув великий шум, і над кожним із присутніх з’явилися яскраві язики живого полум’я. Це був зісланий із неба Святий Дух, третя Божа особа. Сповнившись Святим Духом, апостоли почали вільно розмовляти різними мовами. Це дало їм можливість безперешкодно проповідувати Христове вчення в усьому світі.

Як і кожне з релігійних свят, П’ятдесятницю українці доповнили обрядами та звичаями, що залишилися з часів язичництва. Тож головна прикмета Зелених свят в українських, і, зокрема, буковинських селах – оздоблення домівки та господи гілками липи чи клена.

– У давнину вірили, що зелень оберігає господу від небажаних істот – русалок, – розповідає буковинський народознавець Авксентій Яківчук. – Коли все оздоблено зеленими гілочками – русалки прийдуть, погойдаються собі і з миром підуть своєю дорогою. Коли ж хтось забуде прикрасити житло зеленню, русалки накоять великої шкоди. А ще вірили, що до Зелених свят не можна ні купатися, ні ходити на самоті полями. Тому що в буйній зелені купаються польові мавки, а в річках справляють свій великдень русалки. Хлопців вони можуть затягти в глибинні води і вже ніколи не відпустити, а дівчат залоскотати до смерті.

Домівку прикрашали зеленню не лише зовні. Гілочки втикали поза образами, сволоками, у кожному куточку. Встеляли зеленню і долівку. Приносили до хати ряст, любисток, полин. Це все сповнювало помешкання п’янким ароматом, створювало унікальну атмосферу, що притаманна лише Зеленим святам.

У багатьох регіонах Зелені свята пов’язані з поминанням покійників. Могили також прикрашають зеленню і квітами.

Якихось унікальних страв до цього дня на Буковині не готували. Лише випікали пшеничні пироги, обгорнуті капустяним чи буряковим листям.
Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують