RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Ще з минулого тижня на деяких АЗС області зник високооктановий бензин і дизельне пальне. Але це не значно вплинуло на бензинову ситуацію у Чернівецькій області – на більшості АЗС бензин та солярка є і реалізується за новими граничними цінами: ДП – 2,85, бензин А-76,80 – 2,85, А-92 – 2,99, А-95 – 3,2 гривні. Бензин А-98 продають по 3,6 гривні за літр.

За повідомленням державної інспекції з контролю за цінами у Чернівецькій області, на заправках "Алміг", "Захід", "Західна Нафтова група", "Техно", "Укрнафта" вільно продаються усі марки бензину та дизпального. На АЗС "Мавексу", "Чернівцінафтопродукту" бензин марки А-95 відпускають за талонами, інші марки – без обмежень. На заправках "Вема", "Хого-Буковина" є лише бензин А-76, інші – за талонами. На заправці "Корфос" усі марки бензину продають за талонами, без талонів продають лише солярку. На заправках "Лукойл" також є усі марки бензину та солярки, лише відпускають з обмеженням по 10 літрів в "одні руки".

– В області бензинового ажіотажу та паніки немає, – каже Володимир ВІЛІГОРСЬКИЙ, начальник організаційно-методичного відділу державної інспекції з контролю за цінами у Чернівецькій області. – Лише у деяких населених пунктах помітна тривога – люди запасають бензин каністрами. Деякі власники АЗС вичікують, не хочуть витрачати всі запаси. Але незабаром бензину побільшає, і ситуація повинна стабілізуватися.

На деяких заправках, наприклад, фірм "Лукойл" та "WOG", у вівторок були черги. Водії пояснювали це лише якісним пальним і звичкою заправлятися на цих АЗС.

– Я понад два роки заправляю авто лише на цій заправці, – розповідає Антоніна Миколаївна, яка зі своїм авто очікувала у черзі на АЗС "Лукойл". – Тут ніколи не буває черг, це лише сьогодні так збіглося. Але нині склалася складна ситуація, і я мало вірю, що ціни на бензин не зростатимуть. А далі буде гірше, бо слідом подорожчають продукти, послуги.

Водій Сергій також переконаний, що бензин неминуче дорожчатиме, бо попит сьогодні значно перевищує пропозицію.

Один із керівників чернівецької АЗС каже, що дефіцит бензину штучно створений. "Насправді бензин є, і поки що його вистачає. На заправках, де не продають 95-й бензин, просто вичікують "кращих" часів, коли він подорожчає".

Володимир ШУВАЛЬСЬКИЙ, президент групи підприємств братів Шувальських "Захід":

– Відносний спокій навколо бензинової ситуації у Чернівецькій області пояснюється меншим попитом. Якщо у Києві, інших великих областях запаси нафтопродуктів вичерпалися за лічені дні, то у нас запасів поки що вистачає. Наразі в області бензин є, і той дефіцит, який нині виник, швидко минеться. Гадаю, однією з причин виникнення бензинової кризи стало ручне регулювання ринку. Доки триватиме адміністративне стримування цін, доти будуть виникати подібні непорозуміння. Переконаний – ціни треба відпустити. В Америці, Росії, інших країнах ціни на бензин зросли, на це впливає ситуація на світовому ринку нафти.

Ілля ХОЧЬ, голова Чернівецької асоціації працівників нафтопродуктозабезпечення:

– Гадаю, чутки про торгівлю бензином "з-під полиці" за завищеними цінами перебільшені. Ціни проходять через касовий апарат, податкові накладні тощо. Навряд чи це можливо у Чернівцях. Сьогодні краще почуваються великі нафтові компанії, які мають власні нафтові свердловини. А перекупникам нині непереливки. Непроста ситуація навколо бензину має декілька чинників. Україна не має своєї сировини, отже, маємо закуповувати її в інших. У такому разі треба виважено вести переговори, домовлятися, вдало розпоряджатися власними енергоносіями. Економіка не пробачає надто різкого адміністративного тиску, ціни повинен регулювати ринок. Гадаю, якщо ціни на нафтопродукти відпустити, то вони зростуть не настільки, щоби сильно вдарити по кишенях. Найближчим часом бензинова ситуація покращиться, якщо спрацюють митні важелі.

В уряді повідомили, що Україна вже закупила 70 тисяч тонн світлих нафтопродуктів у Молдові та країнах Прибалтики, і з дня на день бензин надійде. Крім того, є намір закупити у червні ще 300-500 тисяч тонн казахської нафти.
Редактор: admin
19-05-2005, 14:27
Коментарів 0 Переглядів 1 955

Теги -
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Вручення відбулося у приміщенні Чернівецької міської ради


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.