На ринках міста з початку тижня кілограм м’яса здешевів у середньому на дві-п’ять гривень, сало – на три гривні, курятина – від 40 до 80 копійок за кілограм.
За даними державної інспекції з контролю за цінами у Чернівецькій області, середні ціни на яловичину сягають вже 17,5 гривні, а на свинину – 19,4 гривні за кілограм. Курячі стегенця, гомілка й тушка продаються дешевше лише на копійки. На інші види м’яса ціна не знизилася.
Проте не всі продавці знизили ціни. У деяких чернівецьких магазинах у понеділок, 18 квітня, куряче філе коштувало 19,4 гривні за кілограм, тушка – 12,9, стегенця – 12,6, гомілка – 14,5 гривні за кілограм. Покупці скаржаться, що деякі продавці на продуктових ринках не хочуть знижувати ціну курятини й незадоволені такими змінами. Підприємці області кажуть, що самими адміністративними методами ситуацію не покращити.
Директори продовольчих ринків на зустрічі з керівництвом області пояснювали, що не мають юридичного права "вказувати" продавцеві ціни, за якими той повинен продавати м’ясо. Ціни можна регулювати ринковими відносинами, в умовах здорової конкуренції. Скажімо, наситити ринок продукцією, тоді велика пропозиція зменшить попит, а з нею впадуть і ціни, – переконані фахівці.
Нагадаємо, проектом розпорядження ОДА "Про заходи, спрямовані на нормалізацію ситуації на регіональному ринку м’ясопродуктів" з 15 квітня яловичина має коштувати до 18 гривень за кілограм, свинина – до 20, м’ясо курки (тушка) – до 11 гривень за кілограм. Водночас цього тижня Держкомрезерв має закупити п’ять тисяч тонн свинини і п’ятнадцять тисяч тонн яловичини. Цією продукцією уряд має намір наповнити ринок, щоби таким чином збити високі ціни. А виробникам пропонуватимуть продавати м’ясо за 11-12 гривень. На формування резерву м’яса уряд виділив півмільйона гривень.