RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

На КПП "Порубне" немає черг охочих розмитнити свій товар. Через КПП проїжджає чимало легковиків, а "фур" іноді більше прямує за кордон, ніж до України. Транспортний потік, як розповіли митники, порівняно з літом, значно поменшав. Але роботи вистачає. Ось і вчора було затримано дві партії взуття на понад 1,3 мільйона гривень, які ввозилися за документами, що містили неправдиві дані.

Менше тижня Вадул-Сіретська митниця працює з новим керівником. Виконувати обов’язки начальника 26 лютого призначено Ігоря Добровольського.

На різних посадах на митниці він працює з 1986 року, попередня – начальник митного посту "Порубне".

– Чи змінилася останнім часом процедура проходження товару, що ввозиться до України?

– Головні зміни у нашій роботі пов’язані з програмою "Контрабанді – стоп!", яку розпочав нинішній уряд України. Наступний крок Кабміну – внесення на розгляд Верховної Ради позачергового проекту оптимізації ставок ввізного мита. На чималу кількість товарів планується значно зменшити ввізне мито. Наприклад, як мені відомо, на мобільні телефони буде запроваджено нульову ставку, істотно буде зменшено на побутову техніку – на деякі види аж у 100 разів, на цитрусові та інші фрукти, що не вирощуються в Україні, а також на одяг і взуття. Зате на живі квіти ввізне мито планується підвищити – ця галузь може розвиватися і в нашій країні. Кожна держава має захищати власну економіку – обмежувати товарні потоки з-за кордону в тих галузях, які можуть розвиватися всередині країни.

– Нині товари через митницю проходять довше?

– Сама процедура застосовується та ж, що і раніше. Однак справді трохи уповільнився догляд товарів, що ввозяться. Ми тепер більш прискіпливо ставимося до процесу митного контролю. Я можу заявити офіційно, що жодному перевізникові чи підприємцю не було відмовлено у митному контролі. Ми впускаємо всіх, але оформлення має бути лише прозорим і у рамках закону. Часи "чорних" схем закінчилися.

– Розповідають, що на кордонах утворюються чималі черги вантажівок?

– Певні проблеми у нас справді виникли минулими вихідними. У суботу і неділю спостерігалося накопичення транспортних засобів через проблеми із центральним сервером Державної митної служби. На румунському боці зібралося до 70 машин, але до понеділка цю проблему було розв’язано. Поки що всі неполадки в комп’ютерній мережі не подолано, і ми працюємо за паралельними системами обміну інформацією. На Західному кордоні ситуація гірша. Я спілкувався зі своїми колегами, і вони розповіли, що там черги сягають 10-15 кілометрів. Але це спричинено виключно технічними проблемами на головному сервері, які виникли наприкінці минулого тижня.

– Останнім часом на "Калинці" закордонних товарів значно поменшало, через що продавці зазнають чималих збитків. Чому ж тоді зменшився імпорт?

– На моє переконання, це сталося не через роботу митників, а завдяки розпочатому процесу детінізації економіки. Фактично на "Калинівському" було кілька перевізників, які монополізували цей процес завдяки можливості ввозити товар за "чорними" схемами. Нині контрабанді шлях перепинено, "даху" не стало, і звичні вантажівки вже заїжджають до нас порожніми. Тобто, на законних умовах вони просто не бажають нічого завозити.

– Нещодавно було звільнено керівників кількох регіональних митниць. Це сталося в рамках програми боротьби з контрабандою?

– Західний напрямок нашого кордону був надзвичайно криміналізований. Так само і в Одесі, Криму, де порушено кримінальні справи стосовно низки посадових осіб. Зміни відбулися у зв’язку з приходом до керівництва нових людей і через посилення боротьби з контрабандою.

– Ваше призначення теж можна пов’язати зі зміною ситуації?

– Призначення начальника митниці – це справа керівника Держмитслужби. Я – на державній службі, мені сказали – треба, я повинен працювати.

– Розповідають, що "чорні" схеми проходили і за допомоги працівників спецслужб, які працюють поруч з митниками.

– Як мені відомо, проблема ліквідації "кришування" контрабанди зараз розв’язується не лише в нашій службі, а й в інших відомствах.

– Були останнім часом випадки виявлення правопорушень з боку працівників Вадул-Сіретської митниці?

– Вже кілька років жодного працівника нашої митниці засуджено не було. Звичайно, мали місце факти застосування адміністративно-дисциплінарних стягнень, але серйозних порушень не було.

– А хто ж тоді забезпечував сумнозвісні "чорні" схеми?

– Я вважаю, що такі схеми діяли лише завдяки високим покровителям. 
Редактор: admin
3-03-2005, 22:09
Коментарів 0 Переглядів 1 629

Теги -

“Буковинка” втретє поспіль взяла гору над “Балтою” та здобула бронзові медалі Суперліги-Дмарт сезону 2023/24
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні



Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.