RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Заяви влади про те, що за вирубуванням і вивезенням деревини встановлено суворий контроль, не відповідають дійсності. Про це, зокрема, засвідчують прокурорські перевірки щодо освоєння лісосічного фонду. Так, лише протягом січня-листопада 2004 року було експортовано 38,2 тис. кубометрів необроблених лісоматеріалів на 7,5 млн доларів США. Як зазначив старший помічник прокурора області Василь Боднарюк, кількість вивезеного кругляку зросла, порівняно з аналогічним періодом минулого року, на 32,9 відсотка. І стосується це трьох основних лісокористувачів – Сторожинецького й Путильського держлісгоспів та Берегометського державного лісомисливського господарства. І це тоді, коли їхнє основне завдання – охорона, захист та відтворення держресурсів. Також найпоширенішими порушеннями є виділення лісосічного фонду під суцільні рубки підприємствам, організаціям, установам та приватним підприємцям, які не мають жодного стосунку до лісогосподарської діяльності. Тому комерційні структури й не дбають про екобезпеку і природозбереження, не дотримуються технологічних процесів заготівлі та транспортування деревини, не платять податків за експорт лісу. Крім цього, є чимало фактів самовільних рубок. Приміром, лише за січень-жовтень 2004 року на території Вижницького держспецлісгоспу АПК було виявлено 80 таких випадків – незаконно зрубано 241 кубометр деревини вартістю майже 100 тис. гривень. У дев’ятьох випадках порушників не встановлено, хоча це безпосередня функція лісової охорони.

За результатами перевірок, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 27 службових осіб з цієї структури.

Зрозуміло, не обходиться й без хабарництва. Приміром, до суду передано кримінальну справу стосовно одного з майстрів лісу Станівецького лісництва ТОВ "Кіцманське спеціальне лісогосподарське підприємство", який обвинувачується в тому, що надавав за хабарі дозволи на здійснення незаконних рубок. В іншому випадку один з інженерів Вижницького держлісгоспу АПК не зареєстрував акти ревізії щодо виявлення самовільних рубок на двох обходах Буковинського лісництва, де було завдано шкоди на 96 тис. гривень. А ось помічник лісничого Берегометського держлісгоспу вніс у документи неправдиві відомості щодо наявності у двох виділах Славицького лісництва природного поновлення, якого фактично не було.

– До суду притягується і директор ТОВ "Кіцманський лісгосп", – розповідає Василь Боднарюк, – який, згідно з укладеними угодами, зобов’язався реалізувати деяким фірмам лісодеревину. За це останні мали перерахувати підприємству 77,8 тис. гривень. Однак на прохання директора ці кошти було перераховано на рахунок одного з приватних підприємців, у змові з яким керівник лісгоспу ці гроші й знімав з рахунку, використовуючи їх на невстановлені потреби. А в бухгалтерських документах йшлося про те, що буцімто ці гроші позичено лісгоспу та видано певній особі під звіт. Нині цю кримінальну справу скеровано до місцевого суду.

Крім основних лісокористувачів, експортують деревину інші суб’єкти господарювання. Так, протягом січня-вересня 2004 року обсяг експорту лісоматеріалів, порівняно з відповідним періодом 2003 року, зріс на 18,9 тис. кубометрів (35%) на 16,6 млн. доларів (36%) і сягнув 73,2 тис. кубометрів. Вивозять ліс і громадяни України, і іноземці. Так, за дев’ять місяців минулого року лише через митні пости Кельменецької митниці вивезено до Молдови 41,3 тис. кубометрів лісоматеріалів майже на два мільйони доларів.

За словами Василя Боднарюка, через недосконалість чинного законодавства фізичні особи, діючи за спрощеною системою оподаткування, платять 200 гривень

фіксованого податку і мають змогу вивозити деревину на півмільйона гривень. При цьому через відсутність фіксованих мінімальних цін на ліс вони можуть зазначати у митних документах явно занижені ціни на нього, а, значить, і зменшити оподаткування. Тому прокуратура зініціювала внесення змін і доповнень до законодавства, де передбачено, що особи, які експортують лісопродукцію, не підлягатимуть під спрощену систему оподаткування.

Загалом же торік прокуратурою області було порушено у сфері лісового господарства 39 кримінальних справ, опротестовано 37 незаконних рішень, до відповідальності притягнуто 429 посадовців й відшкодовано 570 тис. гривень.
Редактор: admin
1-02-2005, 18:58
Коментарів 0 Переглядів 2 311

Теги -
На каналі розміщено документальні сюжети про повсякденне життя людей в різних куточках планети
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

Матч відбувся на стадіоні "Буковина" у Чернівцях


Україна не Ізраїль. Блог Ярослава Волощука
Наївності нашої влади немає меж.
Маленьких Парижів не існує. Блог Юлії Пацаранюк
Минулого місяця довелося провести кілька незабутніх днів у прекрасному Парижі.
ВІДЕО Переглянути все відео


Ми допоможемо тобі створити незабутні Reels, TikTok, подкасти, лекції та будь-який інший формат, який ти забажаєш. І найголовніше - ми створимо атмосферу, яка надихає! 🤩

Голосування за номінантів триває з 1 жовтня до 15 листопада!

Якщо ви не задоволені системою опалення вдома — багато платите за газ чи електроенергію, а тепла не відчуваєте — це найперший і найвагоміший дзвіночок, аби замислитися над альтернативним джерелом обігріву.

Чоловіче здоров'я — важлива тема, яка часто залишається поза увагою, доки не з'являються серйозні симптоми. Захворювання передміхурової залози, такі як аденома простати та простатит, стають все більш поширеними з віком, викликаючи фізичний дискомфорт і психологічні труднощі. Але сьогодні, завдяки досягненням сучасної медицини, ці проблеми можна ефективно вирішувати без хірургічного втручання.

Власний автомобіль не просто функціональна та дорога техніка, а необхідність – те, що приносить комфорт, відчуття стабільності, свободи, самодостатності та мобільності. Однак ставши власником авто кожен бере на себе відповідальність перед іншими учасниками руху.