RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Весна тільки-но дала про себе знати, а під вікнами вже лунають котячі серенади. Насправді ж тут немає жодної суперечності, бо котяче лібідо не згасає впродовж цілого року. Трохи притлумити його можуть хіба що дуже сильні морози чи інша цілковита негода. Собаки – не такі пристрасні: у них сезон кохання настає двічі на рік. Однак, незалежно від того, як часто виникає ця проблема, її треба розв’язувати. І в господарів домашніх тварин нині є кілька варіантів.

Операція

Стерилізувати кота, кішку чи собаку можна у будь-якій ветеринарній клініці. Тарифи на цю операцію коливаються у межах 30-50 грн для самців та 80-100 грн для самиць. Різниця в ціні пояснюється різним ступенем складності. Те, що багато власників самиць відмовлялися від операції, пояснюється саме її високою складністю і тривалістю реабілітаційного періоду. Адже тваринці доводиться розтинати черевну порожнину, накладати багато швів, а потім уважно стежити, щоби вона не завдала собі шкоди, не роздряпала операційну рану. До речі, є не один варіант операції для самиці. Ветеринар Валерій Білик пояснює, що стерилізація – це коли яєчники відділяють від матки і запліднення стає неможливим, але тварина зберігає потяг до статевих зносин. А кастрація – коли тваринці видаляють усі дітородні органи, і тічки у неї припиняються назавжди. Однак в обох випадках не уникнути розрізання черева. Щоправда, у містах, де у ветеринарне обслуговування вкладають значно більші кошти, хірурги вже користуються лапароскопічними апаратами. Тобто всі маніпуляції в черевній порожнині тварини роблять через невеличкі отвори за допомогою мікроінструментів та відеокамер. Такий апарат коштує приблизно 10 тис. доларів, і в жодній із чернівецьких ветеринарних клінік його ще не придбали.

Ін’єкція

Контрацептивний укол ви можете зробити своїй тварині у Чернівецькій державній ветлікарні, що на вулиці Сторожинецькій. Ціна його залежить від ваги тварини. Наприклад, для кішки середнього розміру – 30 грн. Робити таку ін’єкцію потрібно в середньому двічі на рік. Отже, це досить дорогий, але простий і відносно безпечний метод контрацепції. Побічних явищ, як і важких наслідків для здоров’я, під час застосування такого методу ветеринари поки що не виявили. Крім того, це полегшує життя господаря, адже не доводиться постійно стежити за поведінкою тварини і вишукувати способи згодувати чотирилапому другові таблетку.

Таблетки і краплі

Коли такі контрацептиви лише з’явилися на нашому ринку, і господарі, й ветеринари переживали певну ейфорію. Адже препарати насправді допомагали, відбиваючи у домашніх улюбленців будь-яке бажання до пригод, та ще й відпала потреба віддавати тварину в руки хірурга. Але вже за кілька років ветеринарам довелося бити на сполох: виявилося, що сильні гормональні препарати провокують чимало хвороб у тварин, зокрема, і рак. На рак молочної залози почали хворіти навіть самці, яких постійно "годували" таблетковими контрацептивами. Інша проблема – підробки. Якщо значна частина людських ліків, що продаються в аптеках, виявляється "лівою", то чому б такого не було з препаратами для тварин? Крім того, чимало контрацептивів з’явилися на ринку взагалі не сертифікованими. Вони продавалися масово і допомагали, але являли собою загрозливий для життя тварини коктейль гормонів. Такі скандали спалахнули довкола популярних таблеток "Анти Мяу" та "Анти Секс". Тож тепер ветеринари радять бути особливо уважними, підбираючи таблетки для свого вихованця, не соромитися запитувати сертифікат відповідності.

Фахівці обирають операцію

Валерій Білик переконаний, що найкращий варіант контрацепції – все ж таки операція. Хоч це великий стрес для тварини, але надалі її здоров’ю нічого не загрожуватиме. Крім того, операція продовжує життя тварини – це доведений факт. Некастровані коти і кішки живуть 12-13 років, а кастровані – 20-25 років. Багатьох котів вчасно зроблена операція рятує від важких травм, отриманих у бійках та під час "пошуку пригод". У випадку із собаками стерилізація іноді зберігає життя і здоров’я господарям, які можуть стати жертвами неконтрольованої агресії під час гону.

Найкращий вік для операції у кішок і котів – 8 місяців, у собак – 1,5 року.

Якщо ви все ж таки не наважуєтеся на операцію, а на ін’єкції не маєте грошей, то, звичайно, можете давати тварині таблетки. Ось тільки Валерій Білик настійливо радить проконсультуватися при цьому з ветеринаром. Він, по-перше, порекомендує найбільш безпечний препарат, а по-друге, призначить курс очищення печінки після прийому таблеток. Так ви вбережете свого вихованця від значних проблем. 
Редактор: admin
5-02-2005, 20:17
Коментарів 0 Переглядів 2 162

Теги -

Військовик Іван Ротар, повертаючись з Італії, заплатив прикордонникам, щоб піти воювати за Україну.

Співробітники поліції закликають небайдужих громадян допомогти у пошуках хлопця
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі

До майстеркласу долучилися заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти


«То є мої гори! Я тут ґазда!»  Блог Юлії Пацаранюк
Цього місяця мені довелося побувати у Високих Татрах на території Польщі.
ВІДЕО Переглянути все відео

Владислав Заплітний із сестрою створили місце, де люди можуть почуватися затишно

Одним засобів забезпечення комфорту є кондиціонери з функцією обігріву і охолодження. Ці пристрої не лише охолоджують повітря влітку, але й забезпечують тепло взимку, дозволяючи насолоджуватися ідеальним кліматом в оселі або офісі протягом усього року. Розглянемо, як ці кондиціонери можуть покращити ваше життя

Нещодавно у самому серці Чернівців відкрився новий паб Red Hops! Цей фірмовий заклад від улюбленої крафтової броварні вже став справжнім місцем притяжіння для поціновувачів крафту та гарного настрою. Відкриття пабу супроводжувалося благодійним концертом, на якому виступив відомий гурт "Гуцул Каліпсо". Зібрані кошти, а саме 57150 грн, будуть спрямовані на підтримку тактичної медицини для військових.

Якщо інтернет є необхідним для вашої роботи, навчання чи звичайного життя, рекомендуємо потурбуватися про стабільне підключення до мережі навіть без світла.

Ми запрошуємо тебе у простір, де ти реалізуєш всі свої фантазії, а ми тобі у цьому допоможемо. YuKo Studios - це команда, яка буде з тобою на одній хвилі від старту до фінішу. Все це заради того, щоб ТВІЙ контент вийшов на високий рівень.