Діти з нетерпінням чекають на Святого Миколая, бо мріють про подарунки. Щоби зробити святковий день справді святковим, запропонуйте їм ще й спеціальне меню. Звісно, наші поради не універсальні, адже уподобання дітей різні, і кожна мама краще знає, що до смаку її малюкові. Та ми намагалися підібрати такі страви, що можуть сподобатися більшості дітей.
Фрукти в шоколаді
150 г чорного шоколаду, різні горіхи та фрукти, нарізані маленькими кубиками, коктейльні палички або дерев’яні зубочистки, маленькі паперові формочки (як бувають у коробках із цукерками).
Розламати шоколад на шматочки і покласти в миску. Поставити миску над каструлею з киплячою водою. Вимкнути вогонь і дати шоколаду повільно розтанути, помішуючи. Наколоти шматочки фруктів на палички і занурити в шоколад. Покласти їх на решітку, під якою постелено паперовий рушник. Горіхи занурювати лише половинками, тримаючи пальцями. Також висушити на решітці. Коли саморобні цукерки застигнуть, покласти їх в окремі паперові формочки або просто розкласти на тарілці. n
Салат із бананів
з шинкою
1 банан, 2 ст. л. вівсяних пластівців, 100 г нежирної шинки (можна замінити грибами), 50 г родзинок, 100 г вершків, лимон.
Родзинки години на дві замочують у воді. Пластівці підсмажують на вершковому маслі і охолоджують. Банани нарізають кружальцями. Шинку або гриби дрібно ріжуть. Відтиснуті родзинки, пластівці, шинку, банани з’єднують і перемішують.
Вершки, лимонний сік та цедру трохи збивають. Салат розкладають на листках салату чи пекінської капусти, поливають вершками і витримують півгодини. n
Пастилки
із сухофруктів
Півкілограма суміші сухофруктів (сушені яблука, груші, родзинки, чорнослив, курага, інжир тощо) подрібнити до стану пюре. Це можна зробити за допомогою блендера чи м’ясорубки. Викласти масу на пергамент для випічки і розрівняти, щоби товщина коржа становила приблизно півсантиметра. Перекласти на деко. Найкраще – залишити пюре на цілу ніч у духовці за мінімальної температури. Але якщо поспішаєте, можна увімкнути 160° і сушити масу кілька годин. Утім, час приготування залежить від того, яким вологим вийшло пюре. Готова пастилкова маса має бути м’якою та водночас пружною – на зразок желе. Дістаньте її з духовки, видаліть пергамент і виріжте з маси будь-які фігурки. n
Ковбасні кошики
з буряком
500 г вареної ковбаси, 5 невеликих варених буряків, 100 г вершкового масла, 2-3 яблука, 1 апельсин, 3 ст. л. майонезу, зелень петрушки, лимонний сік, сіль.
Буряк почистити, апельсини розділити на дольки, яблука помити. Буряк і яблука натерти на крупній терці. Апельсини нарізати маленькими шматочками. Все змішати, посолити, полити лимонним соком і майонезом, перемішати. Ковбасу нарізати кружальцями товщиною 0,5 см. Обсмажити з одного боку на дуже гарячому маслі, щоби вона вигнулася і утворилися "тарілочки". Кожну ковбасну тарілочку наповнити буряковим салатом і прикрасити зеленню петрушки. n
Еклери
1,5 склянки води, 3/4 пачки маргарину, 1,5 склянки борошна, 5 яєць.
Для крему: 250 г вершкового масла, банка згущеного молока, горіхи, какао.
Закип’ятити воду з маргарином. Коли вода закипить, поступово всипати борошно, постійно помішуючи. Коли тісто вистигне, додати до нього почергово яйця, добре перемішати.
Тісто викласти маленькими порціями, ложкою, на змащене жиром або вистелене пергаментом деко. Зручно це робити змоченою у воді ложкою. Пекти за температури 200°, не менше як 20-30 хвилин.
Для крему масло збити разом із вареним згущеним молоком. Додати за бажання горіхів і какао. Щоби начинити кремом еклери, треба їх надрізати з одного боку. У порожнину, яка обо’язково утвориться під час випікання, накладати крем невеликими порціями.
Якщо маєте час і бажання, можна покрити еклери глазур’ю – білою (з цукру та води) або шоколадною (з цукру, води і какао).
17-12-2005, 18:50
0
4 338