Мандарини містять багато корисних речовин, вітаміни Е, А, В3, В6, РР і, звісно ж, вітамін С, а також клітковину і антиоксиданти. Вони дуже корисні при шлунково-кишкових захворюваннях.
У мандаринах, як і у всіх цитрусових, містяться фітоелементи, які запобігають виникненню різних хронічних захворювань, а також серцево-судинних і раку.
Крім того, ці фрукти малокалорійні. Але не варто зловживати ані мандаринами, ані апельсинами, особливо дітям, оскільки цитрусові можуть спричинити алергію.
Чи знаєте ви, що…
Першими поєднувати цитрусові з міцними напоями почали португальські моряки. Дієтологи вважають, що лимон, яким заїдають "вогняну рідину" , частково нейтралізує негативну дію алкоголю. Звичайно, краще не зловживати спиртним, але якщо все ж довелося, то не забудьте з’їсти після цього шматочок лимона чи апельсина. До речі, з допомогою лимона можна полегшити похмільний синдром.
Оригінальні рецепти
Салат із кролика з мандаринами
Кролик (варене м’ясо) – 400 г, мандарини – 150 г, ананас – 150 г, майонез – 300 г.
М’ясо, мандарини і ананаси нарізати шматочками, всі продукти змішати і залити майонезом. Прянощі не додавати.
Риба, запечена із сиром і мандаринами
Риба (філе) –1 шт., сік 1 лимона, маргарин – 75 г, сметана – 1/2 склянки, зелень за смаком, мандарини – 1-2 шт., сир тертий – 1-2 ст.л.
Рибне філе покропити лимонним соком. Тим часом нарізати зелень і тушкувати у розігрітому маргарині. Рибу посолити, поперчити і покласти у каструлю з тушкованими овочами (набір овочів на ваш смак), залити сметаною, зверху покласти мандаринові дольки. Все посипати тертим сиром і поставити запікати у нагріту духовку на 20 хвилин. До цієї страви гарніром може бути рис.
Апельсини і мандарини з цукром та вином
Апельсини і мандарини – 100 г, цукор – 40 г, вино – 50 г.
Почищені від шкірки і нарізані кружальцями апельсини та мандарини (останні можна розділити на дольки) покласти гіркою у вазочку, засипати цукром і залити вином – рожевим мускатом чи портвейном.
Цукор можна подавати окремо. Час приготування – 15 хвилин.