У літній період людям радять вживати ті фрукти, які ростуть у їхніх широтах, оскільки вони краще засвоюються. А ось узимку, коли асортимент "своїх" фруктів різко обмежується, збагатити організм вітамінами допоможуть цитрусові, зокрема мандарини.
Мандарини містять багато корисних речовин, вітаміни Е, А, В3, В6, РР і, звісно ж, вітамін С, а також клітковину і антиоксиданти. Вони дуже корисні при шлунково-кишкових захворюваннях.
У мандаринах, як і у всіх цитрусових, містяться фітоелементи, які запобігають виникненню різних хронічних захворювань, а також серцево-судинних і раку.
Крім того, ці фрукти малокалорійні. Але не варто зловживати ані мандаринами, ані апельсинами, особливо дітям, оскільки цитрусові можуть спричинити алергію.
Чи знаєте ви, що…
Першими поєднувати цитрусові з міцними напоями почали португальські моряки. Дієтологи вважають, що лимон, яким заїдають "вогняну рідину" , частково нейтралізує негативну дію алкоголю. Звичайно, краще не зловживати спиртним, але якщо все ж довелося, то не забудьте з’їсти після цього шматочок лимона чи апельсина. До речі, з допомогою лимона можна полегшити похмільний синдром.
Оригінальні рецепти
Салат із кролика з мандаринами
Кролик (варене м’ясо) – 400 г, мандарини – 150 г, ананас – 150 г, майонез – 300 г.
М’ясо, мандарини і ананаси нарізати шматочками, всі продукти змішати і залити майонезом. Прянощі не додавати.
Риба, запечена із сиром і мандаринами
Риба (філе) –1 шт., сік 1 лимона, маргарин – 75 г, сметана – 1/2 склянки, зелень за смаком, мандарини – 1-2 шт., сир тертий – 1-2 ст.л.
Рибне філе покропити лимонним соком. Тим часом нарізати зелень і тушкувати у розігрітому маргарині. Рибу посолити, поперчити і покласти у каструлю з тушкованими овочами (набір овочів на ваш смак), залити сметаною, зверху покласти мандаринові дольки. Все посипати тертим сиром і поставити запікати у нагріту духовку на 20 хвилин. До цієї страви гарніром може бути рис.
Апельсини і мандарини з цукром та вином
Апельсини і мандарини – 100 г, цукор – 40 г, вино – 50 г.
Почищені від шкірки і нарізані кружальцями апельсини та мандарини (останні можна розділити на дольки) покласти гіркою у вазочку, засипати цукром і залити вином – рожевим мускатом чи портвейном.
Цукор можна подавати окремо. Час приготування – 15 хвилин.
17-12-2005, 18:49
0
2 113