Морква відома людям уже понад три тисячі років. Щоправда, у Європі до ХІІ століття її вирощували як корм для коней. Та з часом кухарі-експериментатори відкрили моркву і для людського раціону. Важко знайти навіть серед овочів і фруктів (не кажучи вже про інші продукти) щось корисніше. Морква містить майже всі вітаміни, очищує кишківник, нормалізує кислотність шлунка, покращує колір обличчя. Та треба визнати, що у нашій традиційній кухні цей коренеплід використовують мало – здебільшого в супах, консерваціях. Можливо, наші рецепти допоможуть вам відкрити для себе справжні кулінарні можливості моркви. До того ж їсти її варто саме зараз. Бо вона не дуже добре зберігається в звичайних умовах, і може зиму не "пережити".
Рецепти
Морквяне пюре
750 г моркви, 4 ст. л. оливкової олії, 3 ст. л. винного оцту, 2 зубчики часнику, 1 ч. л. паприки, дрібка білого перцю, кілька чорних оливок.
Моркву помити щіткою для овочів, відварити у підсоленій воді до м’якості. Злити воду та зробити пюре. Додати подрібнений часник, оцет, спеції, олію та дрібно нарізані оливки. Ретельно перемішати.
Суп-пюре з моркви та імбиру
500 г моркви, 2 ст. л. олії, 1 цибулина, 2 ст. л. натертого імбиру, 900 мл будь-якого бульйону, 25 г вершкового масла.
У великій каструлі нагріти олію і обсмажити в ній дрібно нарізану цибулю. Додати почищену та нарізану кружальцями моркву та імбир. Тушкувати 8-10 хвилин. Залити бульйоном, довести до кипіння, накрити і варити півгодини. Дати трохи охолонути, подрібнити за допомогою блендера чи товкачика. Перелити в каструлю і підігріти. Подавати з підсмаженим хлібом у підігрітих тарілках.
Морквяні оладки
4 морквини, 100 г масла, півтори склянки молока, 1 склянка манної крупи, 5 яєць.
Моркву порізати кружальцями, зварити до м’якості, зробити пюре з маслом. Додати молоко, манну крупу, посолити, перемішати. Поставити на вогонь, довести до кипіння і охолодити. Яйця розділити на жовтки і білки. Жовтки додати у морквяну масу, білки збити на піну і також додати. Перемішати, смажити на сковорідці у невеликій кількості олії.
Морквяний пиріг з ананасом
250 г борошна для млинців, 0,5 ч. л. соди, 1 ч. л. кориці, 175 г цукру, 60 г меленого мигдалю, 60 г кокосової стружки, 3 яйця, 125 мл олії, 200 мл йогурту, півтори склянки тертої моркви, 150 г консервованого ананасу.
Нагріти духовку до 200 градусів. Змастити жиром квадратну форму для випічки. Змішати борошно, соду та корицю у великій мисці. Додати цукор, мигдаль, кокос, перемішати. Влити яйця, йогурт, олію, всипати моркву та нарізаний дрібними кубиками ананас. Замісити тісто, вилити його у форму і пекти впродовж години. Дати постояти 10 хвилин, тоді перевернути форму і посипати готовий пиріг цукровою пудрою.
Індійський салат із цвітної капусти та моркви
200 г цвітної капусти, 3 морквини, 1 ч. л. олії, 0,5 ч. л. куркуми, 1 ч. л перцю чилі, 4 ч. л. цукру, 4 ст. л. оцту (бажано настояного на естрагоні), 1 ч. л насіння гірчиці.
Цвітну капусту зварити, освіжити під холодною водою. Моркву порізати соломкою або натерти, додати до капусти. Приготувати заправку з олії, спецій, цукру, оцту, додати до овочів. Залишити настоюватися не менш ніж на годину, але не в холодильнику, бо холод знищує аромати спецій.
10-12-2005, 18:08
0
19 069