RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео | » Новини читачів |

Коли з’являється так звана "застуда" на губах, більшість із нас схильні вважати, що це – герпес. Насправді це може бути також хейльоз, відомий у народі під простою назвою заїда. Вона є однією з ознак залізодефіцитної анемії (ЗДА). Якщо ви страждаєте на анемію, заїди – не найбільша ваша проблема. Ваші органи недоотримують кисень, корисні речовини, і виникають різноманітні захворювання. Постійні супутники анемії – втома, слабкість, низька працездатність.
Як іще можна розпізнати залізодефіцитну анемію і як її позбутися – ми запитали в гематолога Ірини ВОРОБЙОВОЇ.
– Анемія – хвороба крові, що виникає з різних причин, найпоширенішою (80-95%) є залізодефіцитна, – розповідає Ірина Павлівна. – Про це свідчить проста статистика: з 1380 хворих (на 100 тис. населення), які перебувають на диспансерному обліку міста, 1345 хворіють на ЗДА. По області -1588 хворих на ЗДА (всі анемії – 1644), по Україні – 986 (всі анемії – 998).
– Чому в нас показник у півтора рази вищий? Чи це не свідчить, наприклад, про гірше харчування?
– Швидше про хороший нагляд медиків. Проблема ЗДА є прямим обов’язком дільничних терапевтів, які є в кожному населеному пункті. Всі хворі на залізодефіцитну анемію, тобто чоловіки, в яких гемоглобін нижчий від 120 г/л, та жінки з показником, нижчим від 110 г/л, повинні бути під їхнім наглядом з обов’язковою консультацією гематолога. А ЗДА середньої важкості (60-70 г/л) та важкі (нижче 60) лікують у стаціонарному гематологічному відділенні. Загалом курс лікування для досягнення нормального рівня гемоглобіну та відновлення запасів заліза – 4-6 місяців. Розумію, що півроку витримати складно, та значно важче витягувати людину з показника 50 г/л.
– Чому виникає залізодефіцитна анемія?
– ЗДА може виникати внаслідок недостатнього вмісту заліза в продуктах харчування, порушення його засвоєння, втрати при кровотечах із різних органів, за підвищеної потреби в залізі в період росту, вагітності, лактації. Як бачимо, ЗДА загалом прерогатива дітей, підлітків, жінок. Та не завжди є час і бажання звернути увагу на загальну слабкість, зниження працездатності, втомлюваність. Тому що завжди є щось "важливіше": навчання, робота, сімейні справи. А полюбити себе варто було ще з моменту, коли з’явилися заїди, сухість шкіри та волосся, сухість та пощипування язика, порушення ковтання з відчуттям інородного тіла в горлі, спотворення смаку, серцебиття, задуха, розсіяність, сонливість. Це – прямі ознаки ЗДА. При важкій анемії можлива втрата свідомості. Волосся втрачає блиск, стає тоншим, сивіє, легко ламається, рано рідшає. Нігті стають тонкими, матовими, легко розшаровуються, втрачають блиск, у гіршому випадку стають увігнутими, ложкоподібної форми.
– Як відновити запаси заліза в організмі?
Наш організм тільки частково може регулювати надходження заліза з продуктів та не контролює його витрати. Зазвичай чоловіки отримують з їжею 18 мг заліза, з яких може засвоїтися 1-1,5 мг, жінки отримують із їжею 12-15 мг та, відповідно, засвоюється максимум 1-1,3 мг. При підвищеній потребі організму – 2 -2,5 мг. А дефіцит заліза виникає тоді, коли організм втрачає понад 2 мг на добу. Зрозуміло, що його запаси варто постійно поповнювати. Залізо з продуктів тваринного походження всмоктується в кишківнику в значно більших кількостях , ніж із з рослинних продуктів. Залізо м’яса засвоюється краще, ніж печінки, в незначній кількості – з яєць, фруктів. Найкраще з телятини (22%), рису, шпинату, кукурудзи (1% заліза). Рекомендую телятину, рибу, печінку, нирки, легені, яйця, вівсянку і гречку, білі гриби, бобові, зелень, овочі, горох, квасолю, яблука, пшеницю, персики, родзинки, чорнослив, оселедець, гематоген і на радість ласунам – шоколад. За відсутності протипоказань – мед. Можна порадити фітозбір із листя кропиви, череди, суниць, чорної смородини: змішати висушене листя в рівних частинах, 1 ст.л залити склянкою окропу, настоювати 2 години, приймати по 1/3 склянки тричі на день перед їжею, курс – 6 тижнів. При низькому гемоглобіні обов’язковим є і лікування препаратами заліза, але тільки під контролем лікаря. Засоби, особливо внутрішньом’язового та внутрішньовенного застосування, можуть давати ускладнення. Крім того, (і це найголовніше), необхідно періодично робити аналіз сивороточного заліза. Бо іноді маємо справу з таким явищем, як прихований дефіцит заліза
Редактор: admin
27-12-2007, 13:35
Коментарів 0 Переглядів 8 178

Теги -
Деякі монети датовані V ст. до н.е. – IV ст. н.е

Для кого можливі графіки відключень

Газовики просять споживачів перекрити крани на спусках перед газовими приладами та не відкривати до зазначеного часу
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Вирок суду – читати класику. Блог Юлії Пацаранюк
Чоловіка, який обікрав сестру, зобов'язали прочитати "Кайдашеву сім’ю" І.Нечуя-Левицького
“Красиве, спокійне, проєвропейське місто”. Блог Галини Олійник
Віталій Кім поділився враженнями від Чернівців та поміркував, на що зараз слід витрачати бюджетні кошти.
Кому дісталися гуманітарні швидкі допомоги – секрет: чому посадовці на Буковині не готові це розказати
Державні відомства приховали інформацію про отримувачів дорогих авто з Італії під приводом "обмеженого доступу"
ВІДЕО Переглянути все відео

До церкви приходьте на всю Великодню службу, щоби відчути велич свята, радить єпископ Феогност

Міжнародна програма з ефектом особистої присутності за участі європейських артистів цирку та героїчного артиста, що отримав поранення під Бахмутом.

Alterra School – це територія іншого навчання. Тут поєднуються академічні студії з проєктною діяльністю. Цінностями школи є демократичний підхід, екологічність та практичність. Тьютори школи здійснюють індивідуальний супровід кожної дитини. Допомагають школярам ставити цілі та досягати їх. Сприяють розвитку емоційного інтелекту та формуванню так званих soft skills у дітей.

У "Магістраль" ви будете навчатися з висококваліфікованими інструкторами, які підготують вас до будь-яких дорожніх ситуацій. Наші автомобілі відповідають найвищим стандартам безпеки, а навчання проводиться за сучасними методиками, що забезпечує вам не лише отримання водійського посвідчення, але й практичні навички, необхідні для безпечного водіння.