Смажена гуска по-берлінськи
Гуска на 2,5-3 кг, 600 г яблук, 2 кг червоної капусти, 1 кг картоплі, 200 г бульйону, майоран, кукурудзяне борошно, сіль.
Тушку гуски натерти сіллю і сухим майораном та нафарширувати непочищеними яблуками без серцевини. Зашити і запікати в духовці разом із рештою яблук. Капусту потушкувати, картоплю відварити цілою. Готову гуску розділити на порційні шматки, подавати разом із капустою та картоплею. Соус подати окремо.
Приготування соусу
Жир, що залишився після запікання, розвести бульйоном, проварити, додати кукурудзяне борошно, перемішати і процідити через сито.
Гуска в білому вині
1 гуска, 200 г масла, 0,5 склянки білого вина, 0,5 склянки бульйону, перець, сіль. Для гарніру – 500 г капусти, 300 г м’ясного фаршу, 200 г копченої грудинки, 0,5 склянки панірувальних сухарів.
Гуску поперчити і посолити всередині та ззовні, покласти в змащене маслом глибоке деко або гусятницю. Поставити в добре розігріту духовку і запікати, часто поливаючи соком та перевертаючи. Коли птиця зарум’яниться з усіх боків, долити бульйон і вино та запікати до готовності. Готову птицю розрізати на порції, скласти у формі цілої гуски і обкласти гарніром. Полити соком, що залишився після запікання.
Приготування гарніру
Голівку капусти з вирізаним качаном покласти в каструлю, залити підсоленим окропом, поварити 20-25 хвилин, витягнути, облити холодною водою і розібрати на окремі листки. У кожен покласти кульку з фаршу, змішаного з дрібно нарізаною грудинкою та сухарями. Покласти фаршировані листочки в один ряд у неглибоку широку посудину, залити бульйоном, звареним із гусячих тельбухів. Накрити покришкою і варити до готовності фаршу.
Гуска по-селянськи
1 кг гуски, 2 склянки гречки або пшона, 10 цибулин, 10 морквин, 2,5 склянки сметани, перець, сіль.
Тушку гуски розрізають на шматки приблизно по 100 грамів, кладуть у глибоку каструлю, наливають трохи води і варять до напівготовності. Відтак солять, перчать, додають дрібно нарізані цибулю та моркву, промиту крупу. Заливають бульйоном і сметаною, накривають покришкою і тушкують на повільному вогні до готовності.