Останнім часом картопля – не в пошані у прихильників здорового харчування та різноманітних дієт. І калорій у ній забагато, і на травлення погано впливає… Усе це досить несправедливо: картопля не винна, що вона так смакує людям, і тому нею зловживають. Те, що вважається недоліком, – високий вміст крохмалю, а значить вуглеводів – з іншого боку є перевагою, бо вуглеводи – "паливо" для нашого організму. Крім того, за вмістом вітамінів та корисних мінеральних речовин картопля нічим не поступається іншим городнім дарам. Зокрема, вона дуже багата на магній, кальцій і цинк. Ось тільки містяться ці речовини переважно у шкірці та безпосередньо під нею. Тому лікарі часто радять пацієнтам їсти запечену картоплю зі шкіркою. Щоправда, вважається, що картопля, яка довго зберігалася, накопичує в шкірці отруйні речовини, але бульб із нового врожаю це наразі не стосується. Тому смакуйте картопельку на здоров’я – зі шкіркою і без неї.
Приготуйте до столу
Печена картопля із зеленим соусом
8 розсипчастих картоплин середнього розміру, 5 пучків петрушки, 3 зубчики часнику, 80 г тертого сиру гауда, 125 мл оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.
Нагріти духовку до 200 градусів. Картоплю ретельно помити щіткою. Хрестоподібно надрізати кожну бульбу і загорнути у шматок фольги. Запікати в духовці приблизно 50 хвилин.
Пучки петрушки помити, струсити від крапель і порізати дрібно. Часник разом із петрушкою та сиром покласти у міксер чи блендер і подрібнити до стану пюре. Поступово додавати до маси оливкову олію. Соус посолити і поперчити.
Печені картоплини обережно розламати виделкою і покласти всередину по 1-2 чайні ложки соусу. Решту соусу подати в окремому посуді.
Хрусткі деруни з яблучним пюре
1 кг свіжих яблук, 4 ст. л. яблучного соку, 1 ст. л. цукру, 1 кг картоплі, 2 яйця,
80 г борошна, дрібка солі, 4 ст. л розтопленого масла.
Яблука помити, почистити, розрізати на четвертинки і видалити насіння. Нарізати маленькими шматочками, покласти в каструлю, залити яблучним соком і тушкувати під покришкою до м’якості. Відтак протерти через сито або просто розім’яти виделкою. Підсолодити і охолодити.
Картоплю почистити, помити і натерти. Перемішати з яйцями, борошном і сіллю. У сковорідці порціями розтоплювати масло, столовою ложкою викладати картопляну масу і смажити на сильному вогні до хрусткої скоринки. Подавати з яблучним пюре.
Картопляна піца
1 кг картоплі, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, 200 г шинки, 200 мл вершків, сіль, мелений чорний перець, 4 помідори, 2 цукіні або кабачки, 1 баклажан, 150 г шампіньйонів, 2 ст. л. лимонного соку, 200 г тертого сиру.
Картоплю зварити у мундирі, воду злити, бульби почистити і нарізати кружальцями. Цибулю і часник почистити, порізати, пасерувати до прозорості в олії. Додати нарізану кубиками шинку. Влити вершки і довести до кипіння. Посолити і поперчити.
З помідорів зняти шкірку, розрізати на четвертинки. Решту овочів почистити. Цукіні, баклажан і гриби нарізати скибками. Гриби збризнути соком лимона. Нагріти духовку до 200 градусів. Картоплю викласти у змащену жиром круглу форму. Змастити вершковою масою, викласти зверху овочі, посипати сиром. Запікати приблизно 20 хвилин. За бажання готову страву прикрасити зеленню.
22-10-2005, 18:58
0
2 179