Наша улюблена картопелька

---
2 230
0
Останнім часом картопля – не в пошані у прихильників здорового харчування та різноманітних дієт. І калорій у ній забагато, і на травлення погано впливає… Усе це досить несправедливо: картопля не винна, що вона так смакує людям, і тому нею зловживають. Те, що вважається недоліком, – високий вміст крохмалю, а значить вуглеводів – з іншого боку є перевагою, бо вуглеводи – "паливо" для нашого організму. Крім того, за вмістом вітамінів та корисних мінеральних речовин картопля нічим не поступається іншим городнім дарам. Зокрема, вона дуже багата на магній, кальцій і цинк. Ось тільки містяться ці речовини переважно у шкірці та безпосередньо під нею. Тому лікарі часто радять пацієнтам їсти запечену картоплю зі шкіркою. Щоправда, вважається, що картопля, яка довго зберігалася, накопичує в шкірці отруйні речовини, але бульб із нового врожаю це наразі не стосується. Тому смакуйте картопельку на здоров’я – зі шкіркою і без неї.


Приготуйте до столу

Печена картопля із зеленим соусом

8 розсипчастих картоплин середнього розміру, 5 пучків петрушки, 3 зубчики часнику, 80 г тертого сиру гауда, 125 мл оливкової олії, сіль, мелений чорний перець.

Нагріти духовку до 200 градусів. Картоплю ретельно помити щіткою. Хрестоподібно надрізати кожну бульбу і загорнути у шматок фольги. Запікати в духовці приблизно 50 хвилин.

Пучки петрушки помити, струсити від крапель і порізати дрібно. Часник разом із петрушкою та сиром покласти у міксер чи блендер і подрібнити до стану пюре. Поступово додавати до маси оливкову олію. Соус посолити і поперчити.

Печені картоплини обережно розламати виделкою і покласти всередину по 1-2 чайні ложки соусу. Решту соусу подати в окремому посуді.


Хрусткі деруни з яблучним пюре

1 кг свіжих яблук, 4 ст. л. яблучного соку, 1 ст. л. цукру, 1 кг картоплі, 2 яйця,

80 г борошна, дрібка солі, 4 ст. л розтопленого масла.

Яблука помити, почистити, розрізати на четвертинки і видалити насіння. Нарізати маленькими шматочками, покласти в каструлю, залити яблучним соком і тушкувати під покришкою до м’якості. Відтак протерти через сито або просто розім’яти виделкою. Підсолодити і охолодити.

Картоплю почистити, помити і натерти. Перемішати з яйцями, борошном і сіллю. У сковорідці порціями розтоплювати масло, столовою ложкою викладати картопляну масу і смажити на сильному вогні до хрусткої скоринки. Подавати з яблучним пюре.


Картопляна піца

1 кг картоплі, 2 цибулини, 3 зубчики часнику, 2 ст. л. олії, 200 г шинки, 200 мл вершків, сіль, мелений чорний перець, 4 помідори, 2 цукіні або кабачки, 1 баклажан, 150 г шампіньйонів, 2 ст. л. лимонного соку, 200 г тертого сиру.

Картоплю зварити у мундирі, воду злити, бульби почистити і нарізати кружальцями. Цибулю і часник почистити, порізати, пасерувати до прозорості в олії. Додати нарізану кубиками шинку. Влити вершки і довести до кипіння. Посолити і поперчити.

З помідорів зняти шкірку, розрізати на четвертинки. Решту овочів почистити. Цукіні, баклажан і гриби нарізати скибками. Гриби збризнути соком лимона. Нагріти духовку до 200 градусів. Картоплю викласти у змащену жиром круглу форму. Змастити вершковою масою, викласти зверху овочі, посипати сиром. Запікати приблизно 20 хвилин. За бажання готову страву прикрасити зеленню.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують