Кнедлики – на всі смаки

---
5 839
0
Мабуть, кожна національна кухня має хоча б одне відоме в усьому світі надбання. Для чеської – це кнедлики. За своєю універсальністю цей кулінарний винахід міг би позмагатися з італійською пастою. Адже кнедлики можуть бути гарніром та самостійною стравою, готуватися з різними начинками та подаватися з найрізноманітнішими соусами. Кнедлики бувають різними. Одні готують із досить рідкого тіста, інші – з начинкою – ліплять, як наші вареники. Однак найбільш "класичні" кнедлики – це відварена в серветці "ковбаска" з дріжджового тіста, яку потім нарізають скибками.

Втім, уявлення про чеську кухню, як про самі лише кнедлики, звісно ж, примітивне. Чехи мають багато інших кулінарних здобутків. Так, вони можуть позмагатися із сусідами-німцями в різноманітності м’ясних страв, ковбас, сардельок. В особливій пошані – риба, а саме форель і короп. Останнього обов’язково готують до різдвяного столу. У кожному пивному барі запропонують чималий вибір салатів – переважно "важких", з майонезом, картоплею. Смачні та ситні в чехів і десерти, здебільшого це солодка випічка: булки, калачі з джемом або сиром.

Отже, загалом кухня Чехії – вельми калорійна. А головне, що відзначають "гастрономічні" туристи в цій країні, – надзвичайні розміри порцій, які подають у ресторанах. Кажуть, деякі страви треба замовляти на чотирьох, наприклад, знамените "вепрове коліно". Можливо, річ у тому, що національний напій чехів – пиво – пробуджує шалений апетит. Його в Чехії на душу населення споживають більше, ніж у Німеччині.


Словничок

- Полевка – суп.

- Парка – особливий вид сосисок чи сардельок.

- Шунка – шинка.

- Утопенце – маринована сарделька.


Рецепти чеської кухні

Кнедлики із сирої картоплі

800 г картоплі, 1 яйце, 240 г борошна, 40 г свинячого сала, 20 г цибулі, сіль.

Почищену картоплю труть на дрібній терці, частину соку зливають. Додають яйце, борошно, сіль і замішують тісто. Змоченою у воді ложкою формують невеликі кульки. Опускають у підсолений окріп і варять 6-8 хвилин, обережно помішуючи. Сало та цибулю нарізають кубиками і підсмажують. Поливають цим соусом готові кнедлики.


Чеський суп зі свинини

350 г м’яса, нарізаного кубиками, 1 дрібно нарізана велика цибулина, 115 г дрібно нарізаної моркви, 3 розтовчених зубчики часнику, 1,5 л води або бульйону зі свинини, 4-6 ст. л. відвареної перлової крупи або рису, сіль, чорний перець, сушений майоран.

Покласти м’ясо, цибулю, моркву, часник у велику каструлю. Влити воду чи бульйон. Варити впродовж години. Якщо потрібно, зняти піну. Приправити і поварити ще 5-10 хвилин. Розкласти по тарілках перловку або рис і залити супом.


Кнедлики з вишнями

300 г вишень, 300 г ревеню, 250 мл яблучного соку, 250 г домашнього сиру, 80 г борошна, 3 ст. л. цукру, 0,5 ст. л. крохмалю, 1-2 ст. л. лимонного соку. 1 яйце, 6 ст. л. мелених сухарів,

2 ст. л. масла, ванільний цукор або есенція, цукор на посипку, м’ята.

Ревінь почистити і подрібнити разом із половиною вишень. Додати яблучний сік (200 мл), цукор, ванілін і проварити. У решті яблучного соку розчинити крохмаль, долити до суміші і залишити на вогні. Решту вишень подрібнити на пюре (бажано у блендері), додати до суміші разом із лимонним соком. Із сиру, борошна, яйця і частини ваніліну замісити тісто. Залишити на дві хвилини. Відтак сформувати вісім кнедликів (кульок) і відварити упродовж 10-12 хвилин. На маслі підсмажити сухарі і обкачати в них готові кнедлики. Залити вишнево-ревеневим соусом.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують