RSS logo rss  |  Вхід: Вхід в Молодий Буковинець
Головна | Війна з Росією | Допомога захисникам | ПРО ЧЕРНІВЦІ | Афіша | Історія успіху | Історія успіху Редакційна політика | Про нас | Підпишись Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів Приєднуйся до читачів
  Новини: Чернівців | України | Світу | » Політика | » Економіка | » Культура | » Спорт | » Здоров'я | » Кримінал | » Життя | » Фото | » Відео |

Квартирна проблема і дорога земля примушують використовувати всі можливі резерви. У великих містах вже працюють будівельні фірми, які спеціалізуються на переобладнанні горищ під житлові мансарди. Такі квартири коштують дешевше – не треба починати з фундаменту і зводити повноцінні стіни, а також купувати землю.

Але мансарди будують не лише у багатоповерхівках. Якщо власникові невеликого будинку або його частини не вистачає площі для сім’ї – підросли діти чи народилися, розширити житло можна за допомогою мансарди. Ця ідея вперше спала на думку французькому інженерові Мансару, і спочатку такі приміщення використовувалися як житло для бідних. Сьогодні ж під дахом будують повноцінне житло з достатньою висотою, яке навіть має чимало переваг. Найбільшого поширення мансарди набули у зовсім не бідних країнах – Німеччині, Данії, Голландії.

Стеля-дах

Мансарда – це помешкання, стелю та частину стін якого утворюють схили даху. В Україні традиційно ця частина будинку залишалася нежитловим горищем, яке використовувалося як підсобне приміщення.

З точки зору будівельників мансарди бувають трьох типів: самостійний житловий поверх; дворівневе житло з першим повноцінним поверхом; дворівнева мансарда з антресольним другим поверхом. Нижче пропонуємо загальні переваги та вимоги до будівництва.

Конструкція

Зрозуміло, що спорудження додаткового приміщення збільшить навантаження на будинок-основу і фундамент. Але, за спостереженнями будівельників, мансарда у багатоповерхівці навіть полегшує конструкцію-основу. Загальна вага усіх використаних будматеріалів найчастіше буває меншою за вагу різноманітного сміття, яким завалено горища. Крім того, мансарда стає додатковим поясом, що стягує будинок по периметру нагорі та розподіляє навантаження на фундамент. У старих багатоповерхівках під час будівництва мансарди найчастіше доводиться міняти дах та внутрішні комунікації, що йде лише на користь усім помешканням.

Матеріали

Для будівництва слід використовувати легкі конструкції та матеріали, щоб, з одного боку, максимально полегшити їхнє транспортування нагору, а з іншого – щоб не збільшувати навантаження на будинок. Не рекомендується використовувати бетон, якомога менше цегли. Найкраще підходять дерево, піноблоки. Стіни зсередини часто обшивають гіпсокартоном. Додаткові вимоги існують і до покрівлі. Адже якщо протікає дах горища – біда значно менша, ніж протікання стелі житлової мансарди.

Ізоляція

Найбільш ретельно слід дотримуватися вимог тепло-, водо- і пароізоляції. Мансардний поверх більше, ніж інші, зазнає втрат тепла через те, що над ним немає "повітряної подушки" і він має більшу площу стикання із зовнішнім середовищем. Тому для комфорту й економії необхідна хороша теплоізоляція. Обов’язково треба укласти шар термічного ущільнення (наприклад, мінеральної вати). Із зовнішнього боку утеплювача викладають шар пароізоляції – щоб під дахом не утворювався конденсат від тепла, яке йде з приміщення, а під утеплювачем – шар гідроізоляції, щоб всередину не потрапляла вода. Також обов’язково між дахом і утеплювачем залишають вентиляційний простір для доступу повітря і виходу тепла знизу.

Дозволи

Починати роботи треба з отримання дозволів та проекту. Адже у Чернівцях, приміром, існують додаткові вимоги до будь-яких робіт у центральній частині. Необхідне додаткове обстеження старих будинків – їхніх стін і фундаментів. Але найголовніше – консультація архітектора. З низки причин вимоги до мансарди дещо інші, ніж до звичайного будинку. Тому поради фахівців будуть корисними не лише під час проектування, а й будівництва. Чимало сучасних матеріалів, мало відомих на широкий загал, дозволять спростити будівництво та зробити помешкання зручнішим. У місцевих газетах, що спеціалізуються на оголошеннях та рекламі, ви можете знайти телефони й адреси фірм, які займаються проектуванням та "узаконенням" мансард.

Призначення

Функціональне використання мансарди не має обмежень. У разі підведення відповідних комунікацій під дахом можна влаштувати ванну і туалет. Але найчастіше роблять спальні та дитячі кімнати, кабінети. Чудовий вигляд може мати і мансардна вітальня. Завдяки встановленню спеціальних мансардних вікон у даху такі кімнати стають значно світлішими за звичайні. А ще можна лежати на дивані та стежити за хмарами чи зірками.
Редактор: admin
22-10-2005, 18:54
Коментарів 0 Переглядів 2 845

Теги -

Хлопець пройшов через Бахмут та Авдіївку, але звільнився. Вже згодом він знову добровільно пішов оператором FPV-дронів
На фронті Олександр Савчук був головним сержантом батареї артилерійського дивізіону

Збиратимуть кошти на ЗСУ та підтримуватимуть родини військових
• Новини партнерів
купити айфон 15 у Львові, ціни в Україні

ФОТОРЕПОРТАЖ Переглянути всі фоторепортажі


Кожен із нас - президент, кожен – головнокомандувач. Блог Ярослава Волощука
Не можу не поділитися з вами шокуючою новиною, що українці є найрозумніша нація на світі.
Незрівнянний світ Назарієвої краси. Блог Юлії Пацаранюк
Враження від фільму "Яремчук: Незрівнянний світ краси"
ВІДЕО Переглянути все відео

Місцеві щотижня передають на фронт тонни смачної їжі

"Контінентал Фармерз Груп" розширює свої логістичні потужності та розбудовує напрямок залізничної логістики, створивши власний парк вагонів-зерновозів. Компанія вже отримала перші 50 із 250-ти запланованих вагонів-гоперів об’ємом 116 м³.

Не відкладайте турботу про свої зуби на потім! Зверніться до SOLTYS DENTAL STUDIO вже сьогодні, щоб повернути здоров'я своєї ротової порожнини та впевненість у своїй усмішці.

У цій статті ми розглянемо, чому не варто боятися імплантації зубів і чому варто звернутися саме до стоматології Markoclinic в Чернівцях — клініки з бездоганною репутацією та високими стандартами якості.

Від вашого голосу залежить якість і ціна інтернету, ІнАУ пропонує підтримати петицію