Фінська кухня – свято риби

---
3 185
0
`Подібно до своїх сусідів-скандинавів, фіни обожнюють рибу. У різних містах Фінляндії по кілька разів на рік відбуваються фестивалі різних видів риби, де її можна покуштувати в найрізноманітніших варіаціях. Досить багато спільного у фінської кухні також із російською. Насамперед це вироби з тіста – пироги, кулеб’яки, млинці, багато дріжджової випічки. Ще одна національна пристрасть фінів – сосиски. Їх вони полюбляють готувати просто на розжареному вугіллі в сауні.

Типовий фінський сніданок – це зазвичай молочні продукти з випічкою. Навіть каві надають перевагу з молоком, а не чорній. На обід майже завжди подають першу страву – бульйон, рибну юшку, овочевий суп. А щодо святкового меню, то воно на 90 відсотків складається з рибних страв. На різдвяному столі, наприклад, обов’язково має бути пиріг калеккуко з начинкою з річкової риби та шпику. До речі, Різдво – найулюбленіше свято фінів, і відзначати його вони починають практично з початком посту. Пісне меню – також багате й цікаве, і мало не для кожного дня визначені свої спеціальні страви.

На перший погляд, фінська кухня не дуже "здорова": мало використовуються рослинні жири – переважно масло, смалець. Риба змішується з м’ясом і салом, що для нас взагалі дивно та незвично. Салати заправляються знову ж таки не олією, а вершками чи сметаною. Однак кожна національна кулінарія формується насамперед під впливом клімату. Саме таке калорійне харчування дозволяє фінам не мерзнути суворими та тривалими зимами і при цьому навіть досить легко одягатися.


Рецепти фінської кухні

Екреоря (омлет)

6 яєць, 1 ст. л. нарізаної зеленої цибулі, 1 ст. л. масла чи маргарину, 150 мл молока, сіль, перець.

Розбити яйця в чашку, збити їх з молоком, цибулею, сіллю та перцем. Розігріти масло на сковорідці, влити в неї яєчну суміш і підігріти до готовності. Такий омлет подають до копченої риби разом із відвареною картоплею.


Калеккуко (рибний пиріг)

200 г житнього борошна, 200 г пшеничного борошна, 60 г вершкового масла, 500 г філе річкової риби, 200 г шпику, 2 ріпчасті цибулини, 2 ст. л. вершків, 1 жовток, сіль, перець, смалець.

Борошно змішати і висипати гіркою на стільницю. Поступово влити склянку води. Замісити тісто, додавши масло та сіль. Розкатати і скласти удвоє. Поставити тісто на дві години у холод. Нарізати шпик кубиками, крупно нарізати цибулю і обсмажити разом. Відтак перемолоти на м’ясорубці підсмажений шпик із цибулею та рибне філе. Фарш змішати з вершками, посолити і поперчити. Тісто розкатати в не дуже тонкий прямокутний пласт, на одну половину покласти фарш, накрити другою половиною і, защепивши краї, змастити жовтком. Випікати на маленькому вогні упродовж трьох годин, час від часу змащувати смальцем.


Салат з оселедцем

300 г оселедцю, 100 г відвареної яловичини, 2-3 картоплини, 60 г маринованого червоного буряка, 2 мариновані огірки, 1 цибулина, 1 яйце, 100 г вершків, зелень петрушки та перець – на смак.

Вимочене філе оселедця дрібно нарізати і змішати зі шматочками маринованого буряка та холодної, відвареної в мундирі картоплі. Додати нарізані огірки, шматочки відвареного м’яса. Поперчити, посипати нарізаною петрушкою. Подавати в салатниці, поливши збитими вершками.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують