
А ми пропонуємо подивитися на "сонячну ягоду" ще з однієї точки зору – як на можливість урізноманітнити щоденне або святкове меню. Адже виноград чудово доповнює не лише десерти, а й м’ясні та рибні страви.
смачного!
Свинина з виноградом
1,5 кг м’якоті свинини без кісток, 2 ст. л. солі, 4 ст. л. цукру, 3 лаврові листки, 1 ч. л. насіння кропу, 1 ч. л. насіння коріандру, 10 горошин чорного перцю, 2 ст. л. олії, 1 ст. л. зелені петрушки, пакетик приправи до м’яса.
Для гарніру: 10-12 маленьких цибулин, 2 головки часнику, 300 г винограду, 100 г цукру, 1 ст. л. вершкового масла.
У каструлю налити 1,5 л води. Додати сіль, цукор, лаврові листки, насіння кропу, коріандру, горошини перцю. Довести до кипіння. Зняти з вогню та охолодити до кімнатної температури. Свинину цілим шматком покласти в цей маринад і залишити в теплому місці на 2 години.
Розігріти духовку до 200 градусів. Свинину дістати з маринаду, обсушити. Петрушку помити, витерти серветкою і дрібно нарізати. Покласти м’ясо на лист фольги, побризкати олією, посипати зеленню та приправою. Загорнути фольгу і покласти в духовку на 1 годину 40 хвилин.
Цибулю та часник почистити. Кожну цибулину розрізати навпіл. Виноград добре помити і розібрати на ягоди. У сковорідці розігріти вершкове масло, покласти цибулю і обсмажити 3 хвилини, додати часник цілими зубчиками і смажити ще 2 хвилини. Шумовкою викласти часник і цибулю на паперовий рушник, щоб стекло масло.
У сотейнику закип’ятити 100 мл води, всипати цукор і варити на невеликому вогні, доки цукор повністю не розчиниться. Покласти цибулю, часник і виноград, тушкувати, постійно помішуючи, доки соус не набуде консистенції рідкого варення. Готову свинину полити соусом.
Холодний виноградний суп
800 г білого винограду без кісточок, 1 невеликий огірок, чверть склянки очищеного смаженого мигдалю, зелена цибуля, 3 ст. л. білого винного оцту, 125 г натурального йогурту, 100 г плавленого сиру, 2 ст. л. оливкової олії, 1 ст. л. нарізаного зеленого кропу, ка-
йєннський та білий перець.
Огірок почистити від шкірки і насіння, нарізати кубиками, залишивши кілька дуже тонких скибочок для прикраси. Для цього ж відкласти і жменю винограду. Решту вино
граду, огірок, мигдаль, сир, йогурт, білу частину цибулі, оцет помістити у блендер. Змішувати до майже однорідного стану, щоб залишилися невеликі шматочки. Не вимикаючи блендер, поступово влити олію. Додати кріп, приправити сіллю, кайєннським і білим перцем. Накрити покришкою і поставити в холодильник на 2-3 години. Розливати в охолоджені тарілки. Прикрасити половинками виноградин, скибками огірка та верхівками пір’я зеленої цибулі.