
pецепти
Кролик тушкований з грибами
- 800 г м’яса кролика
- 300 г жирної сметани
- півцибулини
- олія
- 300 г грибів
- 1 зубчик часнику
- 50-70 г подрібнених горіхів
- 1 ст. л. коньяку
- шафран
Кролячу тушку промити холодною водою, порізати на великі шматки і смажити на олії до золотистої скоринки. Відтак долити води, щоби м’ясо було покрите на третину. Коли звариться, викласти його в широку каструлю, долити води і на слабкому вогні тушкувати 50 хвилин. Тим часом підсмажити гриби разом із цибулею і додати до м’яса. Туди ж вилити сметану. Тушкувати ще 15-20 хвилин, стежачи за кількістю рідини. Треба досягти досить густого соусу. Додати дрібку шафрану і коньяк. Часником, змішаним з горіхами, приправити вже на тарілці.
Битки з кролика з овочами
- 400 г м’яса кролика
- 60 г хліба
- 60 г олії
- 100 цибулі
- 200 г баклажанів
- 80 г солодкого перцю
- 400 г помідорів
- 8 оливок
- півлимона
- часник, сіль, перець, зелень – на смак.
Сире кроляче м’ясо перемолоти на м’ясорубці разом із розмоченим у воді білим хлібом, посолити, добре перемішати. Із отриманої маси сформувати битки і посмажити на олії. Цибулю нарізати дольками, баклажани – скибками, солодкий перець – крупною "локшиною". Свіжі помідори занурити в окріп, зняти шкірку і порізати дольками. Підготовлені овочі трохи обсмажити, потім усе з’єднати, додати помідори, зелень, сіль та перець. Половину овочевої суміші викласти на дно сотейника, на неї викласти битки і накрити рештою суміші. Тушкувати 25-30 хвилин. Щоби овочі не підгоріли, доливати за потреби води чи бульйону.
Фарширований кролик
- 1 тушка кролика
- 1 ст. л. смальцю
- 150 г сала
Для начинки:
- Нирки, печінка та сало кролика
- 1 цибулина
- 2 морквини
- 1 яйце
- 2 скибки батона
- молоко, олія, перець, сіль, сметана.
Тушку помити, висушити рушником, відрізати шию, надрубати з внутрішнього боку хребет, не розрізаючи повністю (це робиться для того, щоби готову страву легше було розділити на порції). Для фаршу всі складові дрібно нарізати, моркву та цибулю трохи підсмажити, булку розмочити у молоці, все змішати, приправити. Можна додати фарш із іншого м’яса – курятини, телятини, рублену печінку. Нафарширувати кролика, зашити, нашпигувати салом і покласти на змащене деко. Запікати в духовці до золотавого кольору. Готовність перевіряти так само, як під час запікання курки: якщо при проколюванні виделкою витікає прозорий сік – м’ясо можна подавати.
Найкращий гарнір – смажена картопля.