З усіх місяців літа серпень найбільш щедрий на городні дари. Огріки, помідори, баклажани, перець, кукурудза – продукти, яких ми цієї пори споживаємо чимало і з чималим задоволенням. А тут іще й літні яблука, що мають здатність миттєво згнивати, якщо їх вчасно не з’їси. І кожна господиня якоїсь миті зіштовхується з такою собі "кризою жанру": скільки можна годувати домашніх одним і тим самим салатом з огірків-помідорів, відвареною кукурудзою та яблучним пирогом? Водночас кулінарні книги чи програми пропонують щось таке складне і витребенькувате, що й братися не хочеться. Ми ж порадимо дещо зовсім інше.
Суп із помідорів
з галушками
1 кг свіжих помідорів (бажано великих)
0,5 л води
300 г твердого сиру
3 ст. л. борошна
2 яйця
Сіль, перець, зелений або сушений кріп чи базилік.
У помідорів надрізати навхрест шкірку і занурити на кілька хвилин у киплячу воду. Відтак шкірка легко зніметься. Видаливши серцевину, подрібнити помідори на пюре (найкраще – блендером). Долити холодної перевареної води, покласти на вогонь, довести до кипіння і приправити сіллю та перцем.
Тим часом натерти сир, додати борошно і яйця, перемішати. У вас має вийти досить тверде тісто, з якого руками формуйте круглі галушки і кидайте в окріп. Коли спливуть – поварити ще хвилину і витягувати.
Суп розлити по тарілках, поклавши в кожну кілька галушок, посипати кропом чи базиліком.
Лассі з огірка (індійська кухня)
1 л кефіру або натурального йогурту
1 кг огірків
Сіль, чорний перець, кріп, кардамон
Огірки почистити, вибрати і викинути серцевини з насінням. Потерти на дрібній терці або подрібнити блендером до стану пюре. Додати кефір або йогурт, посолити, поперчити, приправити меленим кардамоном і добре перемішати (бажано також блендером або міксером). Розлити у великі склянки, посипати кропом. Подавати з підсушеним хлібом, хлібними паличками чи сухариками.
Омлет з яблуками
1 кг яблук
6 яєць
2 ст. л. борошна
Півсклянки газованої мінеральної води
Цукор, кориця за смаком
Яблука почистити від шкірки та серцевинок, нарізати тонкими скибками і тушкувати в олії, додавши трохи цукру. Яйця добре збити, додати борошно і продовжити збивати, в кінці долити мінеральну воду і перемішати. Коли яблука стануть м’якими, залити їх яєчною масою і накрити покришкою. Коли верх омлета загусне – перевернути і потримати на вогні ще хвилину. Подавати, посипавши корицею і цукром.
13-08-2005, 11:54
0
2 002