Влітку своє меню можна значно урізноманітнити свіжими овочами і фруктами. Крім того, їх вживання допоможе наситити організм вітамінами і зміцнити його. Отож, чим корисні продукти –огірки, помідори тощо, які зараз можемо вживати досхочу.
Помідор
Містить лікопин, вітаміни Е, РР, С, каротин, хром, клітковину. Він регулює обмін речовин. А нещодавно вчені з’ясували, що цей овоч захищає від онкологічних захворювань.
Якщо ви не потерпаєте від захворювань, пов’язаних з порушенням мінерального і сольового балансу, їжте по два помідори на день.
Огірок
Багатий на вітаміни В1, В2, РР, каротин, калій. Калій сприяє виведенню зайвої води з організму, позбавляє набряків, добре впливає на роботу серця, печінки, нирок. Покращує засвоєння їжі, особливо жирів і білків.
Достатньо з’їдати 2-3 середні огірки на день чи робити салати з олією, бажано оливковою.
Баклажан
Містить калій, фосфор, залізо, клітковину, вітаміни С, В, бета-каротин, фолієву кислоту. Покращує роботу серцевого м’яза, знижує вміст холестерину в крові, виводить радіоактивні елементи.
Двічі-тричі на тиждень потрібно їсти по 100-200 грамів запечених чи тушкованих баклажанів.
Білокочанна капуста
Містить аскорбінову кислоту, вітаміни групи В, РР, К, Е, мідь, цинк, калій, фосфор, 16 амінокислот. Капуста корисна при захворюваннях горла, дихальних шляхів, печінки, селезінки, безсонні, екземах.
Бажано щодня робити салат з 200-300 грамів свіжої капусти разом із зеленню.
Цвітна капуста
У цвітній капусті майже удвічі більше вітаміну С, ніж у білокачанній. Крім того, вона містить білки, які легко засвоюються, та цілий букет вітамінів: С, В, В2, РР, мінеральні солі, зокрема, такі корисні мікроелементи, як йод та магній.
Завдяки своїй структурі цвітна капуста засвоюється організмом найкраще з-поміж усіх інших видів капусти, і тому особливо корисна як дієтичний продукт при шлунково-кишкових захворюваннях, не кажучи вже про щоденний раціон.
Солодкий перець
За вмістом вітаміну С посідає одне з перших місць серед овочевих культур. Крім того, містить каротин, вітаміни В1, В2, Р, калій, залізо, цинк, лимонну і яблучну кислоти.
Перець сприяє підвищенню міцності кровоносних судин, корисний, якщо є проблеми із волоссям і нігтями (ламкість, поганий ріст).
Добре споживати по 100-200 грамів перцю на день у сирому вигляді або в салатах.
13-08-2005, 11:51
0
4 505