У Греції є все

---
2 310
0
Чи не найголовніша особливість грецької кухні – її простота. Дуже часто це навіть викликає критику іноземних туристів: убого, мовляв, вони харчуються. А попри те, Греція славиться великою кількістю довгожителів, і таємниця цього – саме у здоровій, хоч і простій їжі. Основа грецького раціону – це свіжі овочі, оливки, сир, риба та морепродукти. М’ясо здебільшого запікають на грилі.

Знаменитий грецький салат зараз є у меню кожного чернівецького кафе, але не завжди він має щось спільне із оригіналом. Приміром, замінюючи сир фета безіменним тертим твердим сиром, не можна приписувати цю страву до грецької кухні. Краще вже взяти бринзу або будз. Важливими є також спеції. Греки полюбляють додавати до страв свіжу, а не сушену зелень. Це може бути базилік, петрушка, кінза, орегано, м’ята. Цікаво, що мелену корицю вони додають до томатного соусу.

Відчутно позначилося на характері грецької кухні турецьке панування. Зокрема, знамениті східні солодощі пахлава чудово прижилися в Греції і стали однією з її гастрономічних візитівок.

Однак найгучнішої кулінарної слави у світі зажила все ж таки мусака – запіканка із баклажанів та помідорів, м’ясного фаршу, часнику та цибулі. Не менш популярним є і соус дзадзики (тзадзики, – тсацики) із йогурту і тертого огірка зі спеціями.

Із напоїв греки, звичайно, п’ють багато свого чудового вина, але обожнюють і каву. Чашка кави та бутерброд із сиром або печиво – типовий сніданок грека. За вмістом цукру в напої греки класифікують каву: дуже солодка називається глікос, середня – метріос, без цукру – скетос.


-Словничок

- Фета – білий розсільний сир.

- Тоносалата – салат з рибою та морепродуктами.

- Тарамосалата – салат з рибною ікрою.

- Мезе – закуски на зразок іспанських тапас– із маленької рибки, морепродуктів, овочів.

- Гювеч – м’ясо, запечене в горщику з картоплею або дрібними макаронними виробами.

- Баклава – пиріг із солодкого листкового тіста з горіхами, просякнутий медом.

- Долма – голубці у виноградному листі.


Рецепти грецької кухні

Класичний грецький салат (хор’ятики)

3 помідори.

1 огірок.

1 червона цибулина.

2 солодких зелених перці.

6 ст. л. оливкової олії.

2 ст. л. винного оцту.

150 г сиру фета.

50 г зелених і чорних оливок.

Сіль, перець, петрушка, орегано.


Овочі нарізати напівкільцями, додати кубики сиру, заправити і приправити.


Дзадзики

Огірки свіжі – 3 шт.

Густий йогурт без добавок і цукру – півсклянки.

Часник – 5 зубчиків

Оливкова олія – 2 ст. л.

Сіль.Сік лимона.


Огірки почистити, натерти на терці і добре відтиснути. Посолити, додати товчений часник, побризкати лимонним соком, влити йогурт і все перемішати. Додати оливкову олію. Викласти на невелику тарілку, прикрасити оливками та рубленою зеленню. Йогурт можна замінити нежирною сметаною, приправити червоним перцем. Подавати як самостійну закуску або соус до страв із риби, курки, картоплі.

Пиріжки із сиром по-грецьки

Приготувати тверде тісто з борошна, олії, апельсинового соку та розрихлювача. Розкатати його, вирізати кружальця. Домашній сир змішати з яйцем, цукром та корицею. На кожне кружальце покласти трохи начинки, заліпити, як вареники. Підсмажити на олії, посипати цукровою пудрою та корицею.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують