Навесні і на початку літа у щавлі переважають яблучна і лимонна кислоти, а у молодих листках – багато вітамінів, особливо С, мінеральних речовин, білків, цукру. Щоправда, спеціалісти на радять зловживати цим овочем – можуть постраждати нирки.
Щавель для приготування перебирають, відривають стебла і промивають у декількох водах. Але не варто викидати корінці молодого щавлю – вони містять у собі багато соку, який додає кислуватого смаку.
весняно-літні страви
Зелений борщ
У м’ясному бульйоні, який кипить, варять картоплю. Через 10 хвилин додають дрібно нарізані щавель і зелень, а потім додають подрібнене варене яйце. Борщ подають зі сметаною.
Начинка для пиріжків
500 г вимитого щавлю подрібнюють, додають 100-150 г цукру і перемішують. Начинка готова. Пиріжки із щавелем мають суничний аромат.