Великдень: не забудьте про овочі

---
5 573
0
Основа святкового столу на Великодні свята – це, звісно ж, страви з м’яса. Хоч не всі дотримуються посту, але традиційне табу не дозволяє у передвеликодній період готувати якісь вишукані страви з м’яса. Нині ж, як кажуть, сам Бог велів. Однак, захопившись цією частиною меню, можна зробити святковий стіл занадто важким. Водночас чимало смачних, вишуканих і святкових страв можна приготувати з овочів і фруктів.

Незмінним атрибутом святкового столу в нас є салати з майонезом на кшталт "Олів’є" чи "Крабового". Але вони за калорійністю та важкозасвоюваністю майже не поступаються м’ясним стравам. Традиційною нем’ясною добавкою до великоднього столу є салатик із буряка з хроном. Звичними стали також салати зі свіжих огірків та помідорів. Це, власне, і все. Занадто мало, щоби досягти збалансованості харчування. Якщо проявити трохи винахідливості, то і з цих продуктів можна приготувати ще кілька страв. Наприклад, салат з буряка з чорносливом та горіхами . Половинки огірків нафарширувати сирною масою (радимо додати бринзи до сиру). А помідори нарізати кружальцями і викласти на кожне трохи майонезу з часником (краще, якщо замість часнику ви знайдете молоді листочки базиліку). Якщо ж і ці страви видаються вам рутинними та нецікавими, пропонуємо ще кілька рецептів.


коментар

Ельвіра Мороз, гастроентеролог Чернівецької міської поліклініки №1:

Більшість ранніх овочів підживлюють пестицидами. Щоб убезпечитися від отруєння, з огірків обов’язково зчищуйте шкірку, а інші овочі заливайте на деякий час теплою водою.


рецепти салатів

Фаршировані помідори

8 невеликих помідорів

1 чашка відвареного рису

1 зварене яйце

2 ст. л. майонезу

1 дрібно нарізана скибочка лосося

2 ст. л. зеленого горошку

зелень кропу, сіль, перець,

оливки для прикраси.


Зрізати верхівки помідорів і видалити серцевину. Перемішати всі інгредієнти начинки і наповнити помідори. Прикрасити їх оливками і поставити на деякий час до холодильника. n

Салат зі цвітної капусти з часником

1 голівка цвітної капусти

3 подрібнені зубці часнику

1 ст. л. негострої гірчиці

1 ст. л. винного оцту

петрушка для оздоблення, сіль, перець.


Капусту розділити на суцвіття, відварити у підсоленій воді – не більше 10 хвилин, щоби вона не була зовсім м’якою. Добре перемішати всі складові заправки. Викласти відціджену капусту в миску, залити заправкою і дати постояти шість годин. n


Салат із апельсинів з грецькими горіхами

4 апельсини, 4 грецьких горіха, 8 ст. л. коньяку, 10 ч. л. цукрової пудри.


Апельсини очистити, нарізати кружальцями (потрібен дуже гострий ніж, інакше сік витікатиме). Горіхи потовкти або натерти на спеціальній терці.

Викласти апельсини на плаский таріль, посипати цукровою пудрою і поставити на 30 хвилин до холодильника. Перед подачею на стіл посипати горіхами і полити коньяком.

Салат із грибів

з овочами

300 г маринованих грибів

200 г помідорів

100 г консервованого

горошку

50 г ріпчастої цибулі

70 мл олії

30 мл оцту

перець, зелень, сіль.


Помідори нарізати скибочками, цибулю – тонкими кільцями, гриби подрібнити. Все змішати, додати зелений горошок, сіль, перець, зелень, олію. Готовий салат прикрасити зеленню.

Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач. Ми рекомендуємо Вам зареєструватись або зайти на сайт під своїм ім'ям.

0 коментарів

Ваше ім’я: *
Ваш e-mail: *
Код: Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий
Введіть код:
Читають Коментують