Основа святкового столу на Великодні свята – це, звісно ж, страви з м’яса. Хоч не всі дотримуються посту, але традиційне табу не дозволяє у передвеликодній період готувати якісь вишукані страви з м’яса. Нині ж, як кажуть, сам Бог велів. Однак, захопившись цією частиною меню, можна зробити святковий стіл занадто важким. Водночас чимало смачних, вишуканих і святкових страв можна приготувати з овочів і фруктів.
Незмінним атрибутом святкового столу в нас є салати з майонезом на кшталт "Олів’є" чи "Крабового". Але вони за калорійністю та важкозасвоюваністю майже не поступаються м’ясним стравам. Традиційною нем’ясною добавкою до великоднього столу є салатик із буряка з хроном. Звичними стали також салати зі свіжих огірків та помідорів. Це, власне, і все. Занадто мало, щоби досягти збалансованості харчування. Якщо проявити трохи винахідливості, то і з цих продуктів можна приготувати ще кілька страв. Наприклад, салат з буряка з чорносливом та горіхами . Половинки огірків нафарширувати сирною масою (радимо додати бринзи до сиру). А помідори нарізати кружальцями і викласти на кожне трохи майонезу з часником (краще, якщо замість часнику ви знайдете молоді листочки базиліку). Якщо ж і ці страви видаються вам рутинними та нецікавими, пропонуємо ще кілька рецептів.
коментар
Ельвіра Мороз, гастроентеролог Чернівецької міської поліклініки №1:
Більшість ранніх овочів підживлюють пестицидами. Щоб убезпечитися від отруєння, з огірків обов’язково зчищуйте шкірку, а інші овочі заливайте на деякий час теплою водою.
рецепти салатів
Фаршировані помідори
8 невеликих помідорів
1 чашка відвареного рису
1 зварене яйце
2 ст. л. майонезу
1 дрібно нарізана скибочка лосося
2 ст. л. зеленого горошку
зелень кропу, сіль, перець,
оливки для прикраси.
Зрізати верхівки помідорів і видалити серцевину. Перемішати всі інгредієнти начинки і наповнити помідори. Прикрасити їх оливками і поставити на деякий час до холодильника. n
Салат зі цвітної капусти з часником
1 голівка цвітної капусти
3 подрібнені зубці часнику
1 ст. л. негострої гірчиці
1 ст. л. винного оцту
петрушка для оздоблення, сіль, перець.
Капусту розділити на суцвіття, відварити у підсоленій воді – не більше 10 хвилин, щоби вона не була зовсім м’якою. Добре перемішати всі складові заправки. Викласти відціджену капусту в миску, залити заправкою і дати постояти шість годин. n
Салат із апельсинів з грецькими горіхами
4 апельсини, 4 грецьких горіха, 8 ст. л. коньяку, 10 ч. л. цукрової пудри.
Апельсини очистити, нарізати кружальцями (потрібен дуже гострий ніж, інакше сік витікатиме). Горіхи потовкти або натерти на спеціальній терці.
Викласти апельсини на плаский таріль, посипати цукровою пудрою і поставити на 30 хвилин до холодильника. Перед подачею на стіл посипати горіхами і полити коньяком.
Салат із грибів
з овочами
300 г маринованих грибів
200 г помідорів
100 г консервованого
горошку
50 г ріпчастої цибулі
70 мл олії
30 мл оцту
перець, зелень, сіль.
Помідори нарізати скибочками, цибулю – тонкими кільцями, гриби подрібнити. Все змішати, додати зелений горошок, сіль, перець, зелень, олію. Готовий салат прикрасити зеленню.
30-04-2005, 22:08
0
5 538